Germania: Schimbare importantă pentru concediile medicale începând cu octombrie 2021!

Concediul medical pentru persoanele cu asigurare obligatorie de sănătate va fi digitalizat începând cu luna octombrie. Aceasta înseamnă că cabinetele medicale vor transmite în format digital certificatul de incapacitate de muncă (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) către casele de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, „certificatul galben” pe suport de hârtie nu este încă complet scos din uz, deoarece angajatorii vor putea descărca certificatul electronic de incapacitate de muncă, de la casa de asigurări de sănătate a angajaților lor, doar de la 1 iulie 2022.

Nu mai există nicio obligație de raportare la fondul de asigurări de sănătate

Potrivit Spitzenverband Bund der Krankenkassen, în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 77 de milioane de cazuri de incapacitate de muncă. Persoanele asigurate prin lege sunt obligate să anunțe în timp util concediul medical pentru a nu pierde orice drept eventual la indemnizație de boală ulterior.

Acest risc urmează să fie eliminat prin introducerea unei comunicări directe între cabinetele medicale și fondurile de asigurări de sănătate. De la 1 octombrie 2021, nu va mai trebui să trimiteți dumneavoastră însuși vechiul și cunoscutul certificat galben la casa de asigurări de sănătate, ci vă veți putea baza pe transmiterea digitală prin intermediul așa-numitei infrastructuri telematice (TI). Cu toate acestea, ar trebui să vă întrebați în prealabil medicul dumneavoastră dacă are deja cerințele tehnice necesare.

Obligația de informare a angajatorului rămâne în vigoare pentru moment

Oricine este inapt de muncă pentru mai mult de trei zile trebuie să prezinte întotdeauna un certificat medical angajatorului, cu excepția cazului în care angajatorul solicită certificatul în prealabil. Deocamdată, angajații trebuie să continue să furnizeze certificatul sub formă de imprimare pe hârtie, deoarece angajatorii vor fi acoperiți de procedura de recuperare a certificatului electronic doar din iulie 2022.

În loc de patru exemplare pe hârtie – pentru casele de asigurări de sănătate, angajatori, medici și asigurați – din iulie 2022 se va furniza un singur exemplar pentru dosarul personal al asiguratului. Acest lucru este menit să prevină pierderea dreptului la prestații ca urmare a depunerii cu întârziere a unui certificat medical, să reducă birocrația și costurile de expediere a documentelor și să asigure că perioadele de absență pe caz de boală sunt pe deplin documentate în fondurile de asigurări de sănătate.

Sursa: www.verbraucherzentrale.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ultima publicare

Universitatea din Duisburg-Essen: 2020 a avut o mortalitate mai mică decât se aștepta

În anul 2020, au murit mai puțini oameni decât se așteptau. Acest lucru este conform unui studiu recent. Deși...

Guvernul german l-a îndemnat indirect pe fotbalistul Joshua Kimmich să se vaccineze

Guvernul german a făcut un apel indirect la fotbalistul Joshua Kimmich să se vaccineze. Kimmich acționează ca un model...

Statele federale împotriva propunerii lui Spahn de ridicare a stării de epidemie în Germania

Cu doar câteva zile în urmă, se părea că Germania va începe încet-încet să ridice restricțiile. Însuși ministrul Sănătății,...

Furtuna ‘Ignatz’ se deplasează deasupra Germaniei – avertizare de tornadă ‘scurtă’

Furtuna "Ignatz" și-a început cursul deasupra Germaniei joi dimineața devreme. Prima furtună puternică de toamnă din acest an a...