Germania: Schimbare importantă pentru concediile medicale începând cu octombrie 2021!

Concediul medical pentru persoanele cu asigurare obligatorie de sănătate va fi digitalizat începând cu luna octombrie. Aceasta înseamnă că cabinetele medicale vor transmite în format digital certificatul de incapacitate de muncă (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) către casele de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, „certificatul galben” pe suport de hârtie nu este încă complet scos din uz, deoarece angajatorii vor putea descărca certificatul electronic de incapacitate de muncă, de la casa de asigurări de sănătate a angajaților lor, doar de la 1 iulie 2022.

Nu mai există nicio obligație de raportare la fondul de asigurări de sănătate

Potrivit Spitzenverband Bund der Krankenkassen, în fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 77 de milioane de cazuri de incapacitate de muncă. Persoanele asigurate prin lege sunt obligate să anunțe în timp util concediul medical pentru a nu pierde orice drept eventual la indemnizație de boală ulterior.

Acest risc urmează să fie eliminat prin introducerea unei comunicări directe între cabinetele medicale și fondurile de asigurări de sănătate. De la 1 octombrie 2021, nu va mai trebui să trimiteți dumneavoastră însuși vechiul și cunoscutul certificat galben la casa de asigurări de sănătate, ci vă veți putea baza pe transmiterea digitală prin intermediul așa-numitei infrastructuri telematice (TI). Cu toate acestea, ar trebui să vă întrebați în prealabil medicul dumneavoastră dacă are deja cerințele tehnice necesare.

Obligația de informare a angajatorului rămâne în vigoare pentru moment

Oricine este inapt de muncă pentru mai mult de trei zile trebuie să prezinte întotdeauna un certificat medical angajatorului, cu excepția cazului în care angajatorul solicită certificatul în prealabil. Deocamdată, angajații trebuie să continue să furnizeze certificatul sub formă de imprimare pe hârtie, deoarece angajatorii vor fi acoperiți de procedura de recuperare a certificatului electronic doar din iulie 2022.

În loc de patru exemplare pe hârtie – pentru casele de asigurări de sănătate, angajatori, medici și asigurați – din iulie 2022 se va furniza un singur exemplar pentru dosarul personal al asiguratului. Acest lucru este menit să prevină pierderea dreptului la prestații ca urmare a depunerii cu întârziere a unui certificat medical, să reducă birocrația și costurile de expediere a documentelor și să asigure că perioadele de absență pe caz de boală sunt pe deplin documentate în fondurile de asigurări de sănătate.

Sursa: www.verbraucherzentrale.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...