Cum să deschizi un cont bancar în Germania? Instrucțiuni pas cu pas!

Nu poți trăi în Germania fără să ai propriul cont bancar. Indiferent dacă vrei să studiezi, să lucrezi în Germania sau să trăiești din ajutoarele sociale – toate plățile, cum ar fi împrumutul pentru studenți, bursa, salariul sau ajutorul de șomaj, se fac în contul tău bancar. Pentru persoanele care nu cunosc încă foarte bine limba germană, am pregătit instrucțiuni cu ajutorul cărora vei afla cum să deschizi un cont bancar în Germania pe internet. Ca exemplu, am folosit site-ul băncii germane „Postbank”, prin intermediul căreia poți deschide rapid un cont bancar personal în Germania. Mulți dintre cunoscuții noștri (redacția Dojczland.info) au cont la Postbank și toată lumea e mulțumită, așa că putem recomanda această bancă din toată inima.

Când este gratuit contul la Postbank?

Din păcate, contul la Postbank este gratuit de ceva vreme doar pentru persoanele care studiază și au sub 22 de ani. Acest cont este un cont fără hârtii („beleglos”), adică toate tranzacțiile sunt efectuate online, prin telefon sau la terminalele Postbank. Pentru aceasta vei primi acces la serviciul de banking online și la servicii bancare prin telefon, prin intermediul cărora vei putea controla totul și efectua transferuri și alte tranzacții, ca de exemplu încărcarea contului de telefon mobil.

În prezent, Postbank oferă următoarele tipuri de conturi

 • Postbank Giro plus, care costă 3,90 euro lunar
 • Postbank Giro extra plus care este gratuit, dacă există încasări lunare în cont de cel puțin 3.000 de euro (altfel costă 9,90 euro lunar)
 • Postbank Giro start direkt, care se adresează tinerilor și e gratuit pentru cei sub 22 de ani și dacă contul este fără hârtii
 • Postbank Giro direkt, care costă 1,90 euro lunar, iar pentru studenți și cei care învață o meserie e gratuit

Odată am primit un sfat de la unul din cititorii noștri (pe atunci contul la Postbank era gratuit dacă existau încasări lunare în cont de 1000 de euro):

„[…] merită adăugat că dacă ai încasări lunare mai mici de 1000 de euro, e de ajuns să retragi banii de la un bancomat și să îi depui din nou la un bancomat multifuncțional. Banca va considera operațiunea ca o încasare în cont și nu va percepe niciun comision pentru cont. Nu știu cât este de legal, dar funcționează. Am verificat, scoțând bani și depunându-i la același bancomat multifuncțional la o diferență de câteva minute ;)” – vă mulțumim, domnule Rafael!

Din păcate nu am verificat dacă retrăgând și depunând 1000 de euro în fiecare lună, contul va fi gratuit.

Care sunt avantajele de a avea un cont la Postbank?

Deținerea unui cont la banca germană Postbank are următoarele avantaje:

 • Card Visa gratuit în primul an de la deschiderea contului (opțional), apoi 29 de euro/an
 • Card Postbank gratuit
 • Retragere gratuită de numerar la peste 10.000 de bancomate din Germania
 • Servicii bancare prin telefon și online gratuite
 • Plăți recurente gratuite
 • 1 cent reducere pentru fiecare litru de carburant alimentat la o stație Shell

Cum deschidem un cont bancar în Germania – pas cu pas

Pentru a deschide un cont bancar la Postbank, trebuie să accesezi site-ul băncii: Postbank Giro direkt și să apeși butonul „Online abschließen” (germ. completează online), pentru a accesa formularul internet de deschidere a unui cont. Mai jos găsești instrucțiunile pas cu pas împreună cu pozele necesare, datorită cărora poți deschide cu ușurință un cont în Germania (în acest exemplu la Postbank):

Pasul 1
Pasul 2
Pasul 3
Pasul 4
Pasul 5
Pasul 6
Pasul 7
Pasul 1

Pe prima pagină a formularului pentru deschiderea unui cont personal, trebuie selectate următoarele opțiuni (alege da sau nu):

 1. Doriți să deschideți un cont comun (de ex. cu soțul sau soția).
 2. Salariul va fi primit în acest cont.
 3. Doriți să confirmați tranzacțiile cu ajutorul codurilor TAN, trimise prin SMS. Atunci trebuie introdus numărul telefonului mobil pe care vor fi trimise codurile TAN. În acest caz e nevoie de un telefon în rețeaua de telefonie mobilă germană.
 4. Doriți să deschideți și un "Tagesgeldkonto", adică un depozit la termen care vă permite să folosiți zilnic banii depuși (opțional).
 5. Doriți să primiți o carte de credit.

 

Pasul 2

Apoi completează datele tale personale. Mai întâi selectăm dacă suntem femeie (Frau) sau bărbat (Herr). Apoi scriem prenumele (în cazul acesta Rufname), iar dacă avem mai multe prenume le scriem și pe acestea (Weitere Vornamen). La sfârșitul acestei secțiuni, introducem numele de familie, iar apoi menționăm dacă suntem căsătoriți (verheiratet) sau singuri (ledig), și tipul de angajare (ex. Arbeiter - angajat sau Selbständig - afacere proprie).

 

Pasul 3

În următoarea secțiune a formularului, introducem data nașterii (Tag - zi, Monat - lună, Jahr - an), locul nașterii (Geburtsort) și cetățenia. Mai departe trebuie răspuns la întrebarea dacă ne-am născut în SUA sau deținem cetățenia americană. De asemenea trebuie menționat dacă ești impozitat doar în Germania.

 

Dacă ai selectat că ești impozitat doar în Germania, trebuie să introduci numărul tău de identificare fiscală (Steuer-Identifikationsnummer), iar dacă nu îl cunoști selectează "nicht bekannt".

 

Pasul 4

Bineînțeles că este necesară și furnizarea unei adrese. Mai întâi trebuie aleasă țara de reședință, iar apoi trebuie scrisă adresa în câmpul "Geben Sie hier Ihre Adresse ein.". În continuare trebuie să specifici dacă locuiești la această adresă de peste 3 ani. Apoi trebuie să furnizezi adresa de email și eventual un număr de telefon pentru a putea fi contactat. La sfârșit poți alege dacă vrei să primești oferte de la Postbank.

 

Pasul 5

Unul dintre ultimii pași pentru completarea formularului de deschidere a unui cont la Postbank este să confirmi că ai citit informațiile privind protecția datelor cu caracter personal (germ. Datenschutzhinweis) și că ești de acord cu transferul datelor tale către partenerii financiari ai băncii.

 

Pasul 6

La sfârșit poți verifica dacă datele introduse. Dacă totul e corect, poți trimite cererea apăsând "Auftrag abschließen".

 

Pasul 7

Acum poți alege dacă vrei să vizualizezi cererea completată ca PDF și să o salvezi pe calculator sau să primești prin email. Mai jos poți găsi instrucțiuni suplimentare.

 

Cum se activează un cont bancar în Germania (Postbank)?

Pentru ca Postbank să îți deschidă contul, trebuie să îl activezi. Pentru aceasta trebuie să tipărești formularul în două exemplare, iar pe unul să îl păstrezi pentru tine. Semnează apoi celălalt exemplar în locul indicat (o cruce neagră) și du-l la o sucursală Postbank sau la un oficiu poștal german (Deutsche Post). Pentru a-ți confirma identitatea și deschide contul, trebuie să ai la tine:

 • formularul completat
 • PostIdent-Coupon – îl găsești la sfârșitul formularului
 • cartea de identitate, pașaportul sau orice alt document care îți confirmă identitatea

Un angajat Postbank sau un lucrător poștal îți va da o confirmare de primire a cererii și o va trimite mai departe, Postbank suportând aceste costuri. Acum nu îți mai rămâne decât să ai răbdare. Peste câteva zile ți se va primite un pachet de bun venit. Din motive de securitate, cardul bancar și codul PIN sunt trimise de obicei separat.

Am deja cont la o altă bancă germană. Trebuie să îl închid înainte de a deschide altul?

Nu este necesar – oricine poate deține un număr nelimitat de conturi bancare în Germania. Deoarece procedura de deschidere a unui nou cont în Germania (inclusiv perioada de trimitere a noilor carduri bancare) durează de obicei 1-2 săptămâni, îți recomandăm să aștepți finalizarea procesului. Apoi asigură-te că angajatorul tău și toți furnizorii de servicii cărora le plătești facturile direct din cont (Direct Debit) au fost informați cu privire la schimbarea numărului de cont. La final, tot ce trebuie să faci este să transferi eventualele fonduri rămase din contul tău vechi, apoi să mergi la cea mai apropiată sucursală cu vechile cardurile bancare și să informezi banca despre intenția ta de a închide contul. Nu e nevoie de nici o cerere scrisă dacă te duci personal la bancă.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...