Ziua Reunificării Germaniei – de aceea este sărbătorită pe 3 octombrie!

3 octombrie 1990 a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Germaniei. Republica Democrată Germană (RDG) a aderat la Republica Federală Germania (RFG) – cele două țări au devenit una singură după 41 de ani de divizare. În consecință, acest moment istoric important a fost comemorat în întreaga țară cu ocazia Zilei Unității Germane, care este celebrată la 3 octombrie. Multe orașe și municipalități germane organizează festivități, iar școlile și magazinele rămân închise. Această zi este zi de sărbătoare în toată Germania.

De ce se sărbătorește Ziua Unității Germane la 3 octombrie?

La 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului a căzut, punând astfel capăt, cel puțin simbolic, divizării Germaniei. Inițial, 9 noiembrie urma să fie declarată Ziua Reunificării Germaniei. Cu toate acestea, această dată coincide și cu așa-numita „Noapte a geamurilor sparte” din 1938, când regimul național-socialist a luat măsuri brutale împotriva populației evreiești din cadrul celui de-al Treilea Reich. În timpul pogromurilor din noiembrie au avut loc arestări și omoruri. În plus, regimul a ordonat distrugerea în masă a magazinelor, apartamentelor și bisericilor evreiești. Din acest motiv, ziua de 9 noiembrie 1938 este considerată începutul exterminării evreilor de către naziști.

Pentru a evita orice suprapunere cu această dată, s-a decis ca ziua de 3 octombrie să fie sărbătoare legală pentru întreaga Germanie.

Ce s-a întâmplat la 3 octombrie 1990?

În această zi, Republica Democrată Germană, sau RDG (Deutsche Demokratische Republik, prescurtat DDR), a intrat sub incidența legilor care anterior se aplicau doar Republicii Federale Germania, sau RFG (Bundesrepublik Deutschland, prescurtat BRD). Acest lucru a fost decis de Camera Națională a DDR în cadrul unei reuniuni speciale din 22 august.

Ce s-a întâmplat în ziua în care a căzut zidul, adică pe 9 noiembrie?

La 9 noiembrie 1989, punctele de trecere a frontierei dintre RDG și BRD au fost deschise treptat. Totul a început seara, la o conferință de presă, unde Günter Schabowski, membru al biroului politic al SED, a anunțat, sau mai degrabă a spus pe șleau, că schimbările vor intra în vigoare imediat. Aceasta nu a fost chiar inițiativa sa, deoarece Schabowski urma să anunțe noi reglementări mai liberale privind călătoriile pentru cetățenii RDG.

Cu toate acestea, după anunțarea deschiderii imediate a frontierelor, zeci de mii de cetățeni din RDG s-au grăbit să se îndrepte spre punctele de trecere a frontierei, care au început să se deschidă treptat. Din acel moment, a fost posibilă trecerea liberă a frontierei, iar Zidul Berlinului a devenit istorie.

Ziua Reunificării Germaniei este întotdeauna o sărbătoare?

Este singura sărbătoare germană reglementată de legea federală și este o sărbătoare legală. Toate celelalte sărbători sunt reglementate la nivel federal și de stat.

Este 3 octombrie o posibilă zi de cumpărături?

Duminicile comerciale și sărbătorile legale care sunt deschise comerțului sunt reglementate de fiecare stat federal în parte. Se întâmplă uneori ca orașele și municipalitățile să decidă în ce duminici și sărbători legale vor fi deschise magazinele. Statele federale exclud în mod cert sărbătorile legale, cum ar fi Crăciunul și Paștele, de la comercializare. Dar Renania de Nord-Westfalia a exclus și Ziua Reunificării Germaniei din zilele de cumpărături.

Tradiții asociate cu Ziua Reunificării Germane

Ziua Reunificării Germaniei a fost sărbătorită oficial din 1990. Aceasta se desfășoară întotdeauna în capitala landului federal care deține președinția Bundesratului. Cu toate acestea, multe alte orașe germane organizează, de asemenea, festivaluri pe 3 octombrie în fiecare an.

O comemorare specială a Zilei Unității Germane este așa-numitul „Einheitsflagge” din fața clădirii Reichstag din Berlin. Cel mai mare drapel oficial al Republicii Federale Germania a fost arborat în noaptea de 2 spre 3 octombrie 1990.

Ziua Reunificării Germaniei 2021

În acest an, Ziua Reunificării cade duminică, așa că nu va fi un weekend prelungit.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

Ultima publicare

Germania va crește salariul minim la 12 euro/oră în cursul acestui an!

Milioane de lucrători cu venituri mici din Germania vor câștiga mai mulți bani în acest an. Guvernul federal a...

Virologii germani de top se îndoiesc de sensul introducerii vaccinării obligatorii din cauza Omicron

Vaccinurile protejează împotriva bolilor grave. De aceea, mulți politicieni germani, în primul rând cancelarul, doresc vaccinarea obligatorie. Unii -...

Pediatrii din Germania susțin ridicarea carantinei pentru copiii care frecventează școlile și centrele de îngrijire de zi

Potrivit medicilor germani, varianta Omikron a coronavirusului nu este, în general, periculoasă pentru copii. Aceștia susțin că măștile, ventilația...

Urmează un scurt atac de iarnă în Germania!

Temperaturile scad în Germania, iar joi sunt așteptate ninsori și ninsori cu precipitații în mai multe zone ale țării.La...