Locuiți în Germania și doriți să găzduiți refugiați de război din Ucraina? La ce trebuie să fii atent!

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), peste două milioane de persoane au fugit deja din Ucraina devastată de război. Mai mult de jumătate dintre acestea se află în Polonia. Până în prezent, peste 64.000 de refugiați de război ucraineni au găsit refugiu în Germania, dar în curând ar putea fi mult mai mulți.

Încă de săptămâna trecută, imagini și videoclipuri din gara centrală din Berlin au arătat sute de berlinezi care ofereau refugiaților locuințe private. Dar oricine dorește să primească refugiați în casa sa ar trebui să ia în considerare câteva lucruri. Iată răspunsurile la cele mai importante întrebări.

Am locuit în Germania: pot accepta refugiați?

Da. Ucrainenii pot intra în Germania fără viză, ei primesc „protecție temporară” în temeiul Legii privind șederea străinilor (Aufenthaltsgesetz), pentru moment pentru un an. Ei pot locui oriunde doresc. Deși Hamburg, de exemplu, declară că este în primul rând responsabilitatea orașului să găzduiască refugiații, de exemplu în centre de refugiați sau în adăposturi, persoanele private pot oferi, de asemenea, asistență ucrainenilor. Cei care doresc să găzduiască refugiați pot, de exemplu, să se adreseze municipalității, organizațiilor umanitare sau să folosească platforme online dedicate, cum ar fi unterkunft-ukraine.de.

Ai nevoie de acordul proprietarului în Germania?

Nu – spune Asociația germană a chiriașilor (Deutscher Mieterbund). Cei care locuiesc în locuințe închiriate pot găzdui refugiați pentru moment. În cazul în care șederea durează între șase și opt săptămâni, chiriașii nu trebuie să ceară permisiunea proprietarului (așa-numitul „erlaubnisfreier Besuch”). „Cu toate acestea, dacă vizita durează mai mult, proprietarul trebuie să fie informat și să i se ceară permisiunea, pentru a nu se expune la rezilierea contractului de închiriere” – explică asocierea.

Cum să te porți cu persoanele care au trecut prin război?

Cei cu experiență în ajutorarea refugiaților avertizează împotriva naivității. Diana Henniges, fondatoarea inițiativei civice berlineze „Moabit hilft”, a declarat pentru cotidianul „Tagesspiegel” că toată lumea ar trebui să se întrebe: „Pot să accept faptul că o mamă așteaptă zile, săptămâni și luni, plângând sau deprimată, un telefon de la soțul ei care nu vine? Că un copil poate face pipi în pat în fiecare noapte? Că un om se plimbă prin bucătărie în fiecare dimineață devreme pentru că nu mai poate dormi?”. Coabitarea poate funcționa bine, dar merită să vă gândiți în prealabil la aceste aspecte.

Cine trebuie să se ocupe de înregistrare?

Inițial, ucrainenii pot locui în Germania fără să se înregistreze; acest lucru nu este necesar pentru primele 90 de zile. Cu toate acestea, refugiații de război din Ucraina trebuie să se înregistreze pentru a avea dreptul la prestații sociale în temeiul Legii privind prestațiile pentru solicitanții de azil (Asylbewerberleistungsgesetz). Aceasta asigură „fonduri pentru subzistență și îngrijire medicală”, explică Ministerul Federal de Interne. Dacă este necesar, refugiații de război își pot plăti chiria cu aceste ajutoare sociale. Înregistrarea poate fi efectuată la punctele de primire sau la birourile pentru străini. Nu există nicio obligație legală pentru lucrătorii umanitari de a însoți și sprijini refugiații în timpul vizitelor la autorități.

Pot accepta copii singuri?

Copiii și tinerii singuri necesită o protecție specială. Prin urmare, „minorii neînsoțiți sunt luați în grijă în primă instanță de către biroul pentru tineret competent la nivel local” – consultați site-ul internet al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, BAMF). Daniela Behrens (SPD), ministrul afacerilor sociale din Saxonia Inferioară, a declarat că oricine dorește să primească copii sau tineri neînsoțiți trebuie să contacteze biroul local pentru tineret (Jugendamt).

Există dificultăți legate de pandemia de coronavirus?

De la sfârșitul lunii februarie, Ucraina nu mai este considerată o zonă de risc ridicat. Ministerul Federal de Interne raportează că, prin urmare, există doar o obligație de testare a coronavirusului înainte de intrarea în țară, dar nu și o obligație de carantină și de notificare. Testarea voluntară pentru COVID-19 va fi oferită la intrarea în Germania, iar cei care prezintă simptome ale bolii trebuie să primească asistență medicală.

Vor primi refugiații ajutor psihologic?

Refugiații de război din Ucraina au dreptul la asistență medicală după înregistrare. Bundesweite Arbeitsgemeinschaft der Psychosozialen Zentren für Flüchtlinge und Folteropfer (Baff) a elaborat linii directoare pentru abordarea refugiaților traumatizați, intitulate „Traumasensibler und empowernder Umgang mit Geflüchteten”.

Sursa: ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...