Locuiți în Germania și doriți să găzduiți refugiați de război din Ucraina? La ce trebuie să fii atent!

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), peste două milioane de persoane au fugit deja din Ucraina devastată de război. Mai mult de jumătate dintre acestea se află în Polonia. Până în prezent, peste 64.000 de refugiați de război ucraineni au găsit refugiu în Germania, dar în curând ar putea fi mult mai mulți.

Încă de săptămâna trecută, imagini și videoclipuri din gara centrală din Berlin au arătat sute de berlinezi care ofereau refugiaților locuințe private. Dar oricine dorește să primească refugiați în casa sa ar trebui să ia în considerare câteva lucruri. Iată răspunsurile la cele mai importante întrebări.

Am locuit în Germania: pot accepta refugiați?

Da. Ucrainenii pot intra în Germania fără viză, ei primesc „protecție temporară” în temeiul Legii privind șederea străinilor (Aufenthaltsgesetz), pentru moment pentru un an. Ei pot locui oriunde doresc. Deși Hamburg, de exemplu, declară că este în primul rând responsabilitatea orașului să găzduiască refugiații, de exemplu în centre de refugiați sau în adăposturi, persoanele private pot oferi, de asemenea, asistență ucrainenilor. Cei care doresc să găzduiască refugiați pot, de exemplu, să se adreseze municipalității, organizațiilor umanitare sau să folosească platforme online dedicate, cum ar fi unterkunft-ukraine.de.

Ai nevoie de acordul proprietarului în Germania?

Nu – spune Asociația germană a chiriașilor (Deutscher Mieterbund). Cei care locuiesc în locuințe închiriate pot găzdui refugiați pentru moment. În cazul în care șederea durează între șase și opt săptămâni, chiriașii nu trebuie să ceară permisiunea proprietarului (așa-numitul „erlaubnisfreier Besuch”). „Cu toate acestea, dacă vizita durează mai mult, proprietarul trebuie să fie informat și să i se ceară permisiunea, pentru a nu se expune la rezilierea contractului de închiriere” – explică asocierea.

Cum să te porți cu persoanele care au trecut prin război?

Cei cu experiență în ajutorarea refugiaților avertizează împotriva naivității. Diana Henniges, fondatoarea inițiativei civice berlineze „Moabit hilft”, a declarat pentru cotidianul „Tagesspiegel” că toată lumea ar trebui să se întrebe: „Pot să accept faptul că o mamă așteaptă zile, săptămâni și luni, plângând sau deprimată, un telefon de la soțul ei care nu vine? Că un copil poate face pipi în pat în fiecare noapte? Că un om se plimbă prin bucătărie în fiecare dimineață devreme pentru că nu mai poate dormi?”. Coabitarea poate funcționa bine, dar merită să vă gândiți în prealabil la aceste aspecte.

Cine trebuie să se ocupe de înregistrare?

Inițial, ucrainenii pot locui în Germania fără să se înregistreze; acest lucru nu este necesar pentru primele 90 de zile. Cu toate acestea, refugiații de război din Ucraina trebuie să se înregistreze pentru a avea dreptul la prestații sociale în temeiul Legii privind prestațiile pentru solicitanții de azil (Asylbewerberleistungsgesetz). Aceasta asigură „fonduri pentru subzistență și îngrijire medicală”, explică Ministerul Federal de Interne. Dacă este necesar, refugiații de război își pot plăti chiria cu aceste ajutoare sociale. Înregistrarea poate fi efectuată la punctele de primire sau la birourile pentru străini. Nu există nicio obligație legală pentru lucrătorii umanitari de a însoți și sprijini refugiații în timpul vizitelor la autorități.

Pot accepta copii singuri?

Copiii și tinerii singuri necesită o protecție specială. Prin urmare, „minorii neînsoțiți sunt luați în grijă în primă instanță de către biroul pentru tineret competent la nivel local” – consultați site-ul internet al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, BAMF). Daniela Behrens (SPD), ministrul afacerilor sociale din Saxonia Inferioară, a declarat că oricine dorește să primească copii sau tineri neînsoțiți trebuie să contacteze biroul local pentru tineret (Jugendamt).

Există dificultăți legate de pandemia de coronavirus?

De la sfârșitul lunii februarie, Ucraina nu mai este considerată o zonă de risc ridicat. Ministerul Federal de Interne raportează că, prin urmare, există doar o obligație de testare a coronavirusului înainte de intrarea în țară, dar nu și o obligație de carantină și de notificare. Testarea voluntară pentru COVID-19 va fi oferită la intrarea în Germania, iar cei care prezintă simptome ale bolii trebuie să primească asistență medicală.

Vor primi refugiații ajutor psihologic?

Refugiații de război din Ucraina au dreptul la asistență medicală după înregistrare. Bundesweite Arbeitsgemeinschaft der Psychosozialen Zentren für Flüchtlinge und Folteropfer (Baff) a elaborat linii directoare pentru abordarea refugiaților traumatizați, intitulate „Traumasensibler und empowernder Umgang mit Geflüchteten”.

Sursa: ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...