Germania: va costa în curând un rulou mai mult de un euro? Inflația lovește în brutari!

După gaze, ulei și paste făinoase, inflația lovește și un alt produs: chiflele de pâine. Un amestec de efecte ale pandemiei și de prețurile în creștere ale materiilor prime și energiei determină creșterea costurilor pentru brutari. Prin urmare, un simplu rulou Kaiser poate costa în curând mai mult de un euro în Germania.

Creșteri masive de prețuri – nu numai pentru materiile prime

Inflația actuală afectează și brutarii. Deoarece costurile materiilor prime și ale energiei cresc brusc, există riscul creșterii costurilor de coacere. În timp ce prețurile la pâine cresc deja, primele voci vorbesc despre chifle care ar putea costa în curând mai mult de un euro – și există mai multe motive pentru acest lucru.

În primul rând, materiile prime au devenit mult mai scumpe pentru brutari. În cazul cerealelor, se înregistrează o creștere a prețurilor de peste o treime (34,4%) – potrivit cifrelor Oficiului Federal de Statistică. În cazul zahărului, se vorbește chiar de o creștere a prețului cu peste 40 de procente față de anul precedent.

Șeful breslei brutarilor din Berlin, Johannes Kamm, raportează că și ingredientele precum sultaninele, migdalele și semințele de dovleac din străinătate sunt din ce în ce mai scumpe. „Costurile de transport au crescut de zece ori” – a declarat el într-un interviu pentru „B.Z.”

Ne vom confrunta în curând cu un șoc al prețurilor în brutărie?

Creșterea prețurilor la energie are, de asemenea, un mare impact asupra brutarilor. Gazul și electricitatea pe care brutarii le folosesc pentru a face să funcționeze cuptoarele lor au devenit mult mai scumpe, iar odată cu prețurile ridicate de la benzinării, costul unei mașini devine și el mai mare.

Numai acest lucru determină deja o creștere a prețului produselor de panificație. De exemplu, în Berlin, de la 30 la 33 de cenți, în Münsterland, de la 40 la 45 de cenți. Chiar și în cazul pâinii albe (plus 5%) și al pâinii prăjite (plus 10%), prețurile au crescut deja față de 2020. – Și până acum nu se întrevede niciun sfârșit.

Consecința este un avertisment lansat de „Bäckerzeitung”, care va șoca probabil multă lume: dacă companiile ar trebui să transfere toate costurile pe care le suportă în prezent asupra consumatorilor, rulourile „ar trebui să coste în curând mult mai mult de un euro”. De asemenea, multe companii resimt încă efectele pandemiei de coronavirus – în combinație cu creșterea actuală a prețurilor materiilor prime și a energiei, mijloacele de trai ale multor brutari sunt amenințate.

Sursa: www.focus.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...