Producătorii germani avertizează că chipsurile și cartofii prăjiți vor deveni rare din cauza războiului din Ucraina

După industria petrolieră, companiile de prelucrare a cartofilor din Germania trag acum un semnal de alarmă. Războiul din Ucraina nu este singurul motiv pentru care uleiul de floarea-soarelui devine o marfă rară. În curând, același lucru se va întâmpla și cu chipsurile și cartofii prăjiți. Horst-Peter Karos, președintele Asociației Federale a Procesatorilor de Fructe, Legume și Cartofi (Bundesverband der Obst-, Gemüse- und Kartoffelverarbeiter, BOGK), a declarat acest lucru într-un interviu pentru n-tv.

Ucraina este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume

Totul pentru că un ingredient important în chipsuri (6-8%) și chipsuri (aproximativ 12%) este uleiul de floarea-soarelui. Cu toate acestea, Germania își acoperă până la 94% din necesarul de ulei de floarea-soarelui prin importuri, doar 6% provenind din producția internă.

Cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume este Ucraina (51%), urmată îndeaproape de Rusia (27%). Există deja o penurie de ulei de floarea-soarelui pe piață, iar dacă ostilitățile continuă, situația s-ar putea înrăutăți și mai mult.

Uleiul de rapiță va înlocui uleiul de floarea-soarelui?

Prin urmare, producătorii caută deja înlocuitori. Uleiul de rapiță, printre altele, intră în joc. Germania este unul dintre cei mai mari exportatori de acest produs din lume. Cu toate acestea, este scump din cauza cererii ridicate. În plus, producătorii nu au testat încă în ce măsură pot înlocui uleiul de floarea-soarelui cu ulei de rapiță în marile lor frigidere industriale, spune Horst-Peter Karos.

Cu toate acestea, problema nu se referă doar la uleiul de floarea-soarelui. Războiul din Ucraina a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor la gaze. Acest lucru face mai costisitoare funcționarea friteuzelor industriale mari, care sunt de obicei încălzite cu gaz. Potrivit Asociației Federale a Procesatorilor de Fructe, Legume și Cartofi, situația este agravată și mai mult de pierderea multor muncitori ucraineni care lucrau ca șoferi și muncitori în sectoarele logistic și agricol.

Prețurile pentru chipsuri și cartofi prăjiți din supermarketuri vor crește

Potrivit BOGK, producătorii vor negocia acum prețurile cu reprezentanții comerțului din cauza creșterii costurilor de producție. În general, acest lucru înseamnă un singur lucru pentru clienți: chipsurile și cartofii prăjiți vor fi mai scumpi.

Sursa: www.watson.de, www.ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...