Utilizarea smartphone-urilor la locul de muncă: ce le este permis angajaților în Germania?

În zilele noastre, telefonul mobil ne însoțește în mod constant în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, angajații din Germania au voie să își folosească smartphone-ul la locul de muncă? Se pare că angajatorul este cel care trebuie să decidă în această privință – și, uneori, poate interzice complet utilizarea smartphone-urilor în cadrul companiei. Prin urmare, angajații ar trebui să afle dacă li se permite să se uite la telefoanele mobile la locul de muncă. În acest articol, vom explica când este interzisă utilizarea smartphone-ului la locul de muncă și ce drepturi au angajatorii și angajații….

Este în general interzisă utilizarea unui smartphone la locul de muncă în Germania?

Pentru început, o veste bună pentru cei cărora le este greu să stea o jumătate de oră fără telefonul mobil: în general, în Germania nu există nicio interdicție privind utilizarea unui smartphone la locul de muncă. Îl puteți lua cu dvs. și – dacă șeful dvs. nu decide altfel – îl puteți folosi. Majoritatea companiilor tolerează utilizarea ocazională a unui telefon mobil pentru a trimite mesaje sau chiar pentru a efectua un apel telefonic scurt. Cu toate acestea, angajații nu trebuie să exagereze și să piardă timpul care ar trebui să fie dedicat sarcinilor de serviciu – potrivit experților în dreptul muncii, este permisă utilizarea telefonului mobil timp de maximum zece minute pe zi. În caz contrar, aceștia pot fi privați de dreptul de a utiliza un smartphone la locul de muncă.

Acest lucru se datorează faptului că smartphone-urile vă distrag atenția de la munca pentru care sunteți plătiți. Șeful dumneavoastră nu trebuie să tolereze sau să permită acest lucru. Același lucru este valabil și pentru un ceas inteligent, cu care puteți efectua apeluri telefonice și primi mesaje.

Poate un angajator să interzică utilizarea telefoanelor mobile la locul de muncă?

În Germania, un angajator are dreptul de a da instrucțiuni angajaților (în germană: Direktionsrecht). El poate nu numai să indice sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, ci și să precizeze modul în care acestea trebuie îndeplinite. Ca parte a acestor puteri manageriale, șeful poate, de asemenea, să interzică utilizarea smartphone-urilor private în timpul orelor de lucru.

Angajatorul poate decide să ia această măsură pentru ca angajații să se poată concentra efectiv asupra muncii lor. Alte motive posibile pentru interzicerea utilizării smartphone-urilor la locul de muncă sunt:

  • protecția datelor cu caracter personal

Regulamentul general privind protecția datelor (RODO) obligă întreprinderile să acorde o atenție deosebită securității datelor clienților și angajaților lor. În acest scop, ar putea fi necesară interzicerea utilizării smartphone-urilor la locul de muncă. În mod pur teoretic, angajații ar putea face fotografii cu date sensibile sau informații care nu sunt destinate publicului ar putea fi divulgate din greșeală în timpul unei convorbiri telefonice private.

  • sănătate și siguranță

Angajatorii trebuie să se asigure că angajații sunt în siguranță la locul de muncă. Utilizarea unui telefon mobil în scopuri private poate împiedica îndeplinirea acestei obligații. Lucrătorii distrași care operează utilaje reprezintă un pericol pentru ei înșiși și pentru ceilalți. În acest caz, utilizarea telefoanelor este interzisă, deoarece, în caz contrar, dacă ar avea loc un accident de muncă, asociația care oferă asigurarea de răspundere civilă a angajatorilor ar putea contesta cererea de despăgubire.

Un angajator poate interzice utilizarea unui telefon mobil, dar, în același timp, trebuie să se asigure că angajații pot fi contactați în caz de urgență. Un exemplu tipic este un copil bolnav care trebuie luat de la școală sau de la grădiniță. Se pot face excepții pentru astfel de situații de urgență. În cazul în care compania are o interdicție generală privind smartphone-urile, o alternativă poate fi o linie telefonică fixă la birou.

Cum este interzisă utilizarea smartphone-ului la locul de muncă?

Regulamentele obligatorii și generale privind utilizarea smartphone-urilor la locul de muncă pot fi incluse într-un acord de companie. Ambele părți convin apoi asupra unei soluții acceptabile.

În cazul în care angajații încalcă regulile, pot primi un avertisment, iar dacă situația se repetă, pot fi chiar concediați.

Cu toate acestea, este de asemenea posibil să se interzică angajaților utilizarea telefoanelor mobile prin ordin direct. Angajatorul ar trebui să facă acest lucru în scris și să obțină confirmarea din partea angajatului că a primit scrisoarea și a luat act de conținutul acesteia.

Când nu trebuie interzis angajaților să folosească telefoanele mobile?

Dreptul unui angajator de a da instrucțiuni angajaților are limitele sale și nu toate interdicțiile și reglementările sunt permise. Ca regulă generală, se aplică următoarele: șeful nu poate interzice utilizarea telefoanelor inteligente în timpul pauzelor și în afara spațiilor companiei. În acest caz, angajații sunt liberi să decidă cum să își folosească timpul.

Nu există o regulă fără excepție: dacă un angajat lucrează și își petrece pauzele într-o companie în care procesele ar putea fi perturbate de radiațiile telefoanelor mobile, angajatorul poate, în general, să interzică utilizarea unui smartphone. Acesta ar putea fi cazul în spitale sau în sălile de radiografii, unde radiațiile ar putea provoca interferențe cu echipamentele medicale.

De asemenea, companiile nu pot interzice pur și simplu utilizarea telefoanelor inteligente la locul de muncă după ce aceasta a fost tolerată și permisă pentru o perioadă lungă de timp. După câteva luni sau chiar ani, regulile privind utilizarea telefonului mobil devin un fel de practică consacrată, de la care nu se poate devia atât de ușor. Obiceiurile care au fost inițial rezultatul bunăvoinței din partea angajatorului, devin în timp o datorie pentru acesta.

Astfel, angajații pot continua să folosească smartphone-urile. Același lucru este valabil și pentru modificările contractului de muncă, care nu pot fi modificate unilateral.

Acest lucru face cu atât mai important ca angajatorii să reglementeze utilizarea smartphone-urilor cât mai devreme posibil. Dacă nu există o interdicție sau o restricție oficială, angajații își pot folosi telefonul mobil presupunând că șeful tolerează acest lucru.

Ce reglementări se aplică telefonului mobil al companiei?

Desigur, este posibil să folosiți un telefon mobil al companiei în scopuri profesionale în timpul orelor de lucru. În acest scop, acesta a fost pus la dispoziția angajatului. Cu toate acestea, utilizarea unui telefon al companiei în scopuri private este, în general, interzisă. Acest lucru este în conformitate cu o hotărâre a Curții Federale a Muncii (2 AZR 581/04). Excepție: în cazul în care angajatorul autorizează în mod expres utilizarea dispozitivului în scopuri private, angajatul poate face acest lucru fără a se teme de consecințe negative.

Bineînțeles, ar trebui să se comporte în mod responsabil în acest sens. Șeful nu trebuie să accepte apeluri telefonice private continue sau apeluri costisitoare către numere speciale.

Utilizând un telefon mobil al companiei, angajații nu numai că economisesc cheltuielile de telefonie. Mai are un alt avantaj: spre deosebire de o mașină de serviciu, telefonul de serviciu nu trebuie să fie prezentat ca un beneficiu monetar (în germană: geldwerter Vorteil) în declarația fiscală.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...