Tipuri de scrisori recomandate în Germania – cele mai importante informații!

Spre deosebire de o scrisoare obișnuită, furnizorul de servicii poștale confirmă faptul că expeditorul a trimis o scrisoare recomandată. Este vorba de confirmarea de primire. În funcție de tipul de scrisoare recomandată, Deutsche Post documentează introducerea scrisorii în cutia poștală, iar destinatarul trebuie (personal) să confirme primirea. Expeditorul poate urmări online traseul scrisorii, iar dacă e nevoie primește și o confirmare de livrare.

Scrisoarea recomandată în Germania – avantajele scrisorilor recomandate

Din punct de vedere juridic, scrisorile recomandate sunt o alegere mai bună pentru trimiterea de documente care produc efecte juridice, precum anunțul de concediere, decât scrisorile obișnuite. În cazul unui litigiu, expeditorul trebuie să demonstreze că scrisoarea a fost efectiv primită de către destinatar (la timp), iar acest lucru nu e posibil în cazul scrisorii simple (excepție: introducerea personală a scrisorii în cutia poștală a destinatarului, în prezența unui martor).

Important: Confirmarea de primire, ca aviz de livrare, dovedește doar că scrisoarea a fost livrată, nimic despre conținutul acesteia. În caz de îndoieli, trebuie să documentezi conținutul scrisorii și să îl introduci în plic în prezența unui martor sau făcând fotografii.

Un alt beneficiu al scrisorilor recomandate față de cele standard este că Deutsche Post AG este răspunzătoare, ca furnizor de servicii poștale, pentru scrisorile recomandate indiferent de a cui este vina. Prin urmare nu contează dacă Deutsche Post AG a acționat neglijent în unele cazuri sau chiar intenționat, trebuie să răspundă pentru scrisoarea recomandată. În funcție de tipul scrisorii, este răspunzătoare pentru pierderea sau deteriorarea scrisorii în limita a maxim 25 de euro.

Tipuri de scrisori recomandate în Germania

Înainte de expedierea unei scrisori recomandate, trebuie luat în considerare, că Deutsche Post AG oferă nu doar ”scrisori recomandate”, ci patru variante care diferă în funcție de modul de livrare, dovada de livrare, cuantumul răspunderii în detaliu și preț. Mai jos, explicăm în ce mod diferă tipurile de scrisori recomandate în Germania.

Einschreiben – scrisoarea recomandată “simplă” în Germania

În Germania, scrisoarea recomandată simplă este Einschreiben, care costă momentan 2,50 euro plus taxa porto. În acest caz, scrisoarea este livrată doar pe baza semnăturii destinatarului sau a unei persoane împuternicite, de exemplu soțul sau soția și membrii familiei care locuiesc la aceeași adresă. Expeditorul poate solicita și vedea semnătura destinatarului online pe pagina www.deutschepost.de în secțiunea de urmărire a expedierilor (germ. Sendung verfolgen). Ca dovadă, trebuie să păstrezi atât confirmarea de expediere, cât și captura de ecran din secțiunea de urmărire a livrării de pe pagina de internet www.deutschepost.de împreună cu semnătura afișată.

Einschreiben Einwurf – alternativa mai ieftină a scrisorii recomandate în Germania

Cea mai ieftină scrisoare recomandată din Germania costă 2,20 euro plus taxa porto și se numește Einschreiben Einwurf. Principala diferență față de scrisoarea recomandată simplă (germ. Einschreiben) este că poștașul nu are o confirmare de primire semnată, ci introduce pur și simplu scrisoarea în cutia de scrisori a destinatarului, precum în cazul unei scrisori obișnuite. Poștașul confirmă personal că a introdus scrisoarea în cutia poștală. În cadrul sistemului de urmărire a livrării, expeditorul primește o notificare despre livrare și data ei. Și în acest caz este recomandabil să se păstreze confirmarea de expediere și documentarea livrării, de exemplu cu ajutorul capturilor de ecran.

Dezavantajul Einschreiben Einwurf: scrisorile recomandate Einschreiben Einwurf, care sunt de exemplu expediate unei companii ce deține o căsuță poștală, ajung la destinatar ”pe hârtie”, dar expeditorul nu poate afla dacă respectiva persoană va ține vreodată sau nu scrisoarea efectiv în mână.

Einschreiben mit Rückschein – cea mai sigură livrară

Scrisoarea recomandată cu confirmare de primire (Einschreiben mit Rückschein) costă în Germania 4,70 euro plus taxa porto. În acest caz, expeditorul primește în scris confirmarea de livrare, cu data și semnătura destinatarului.

Marele avantaj al scrisorilor recomandate cu aviz de livrare este că se presupune, conform legii, că scrisoarea recomandată a ajuns la destinatar în ziua menționată în avizul de livrare. Astfel, primirea scrisorii poate fi dovedită în instanță. Contrar scrisorii recomandate ”standard” sau scrisorii recomandate Einschreiben Einwurf, în acest caz nu există riscul ca, în cazuri individuale, instanța de judecată să nu recunoască livrarea scrisorii în cazul unui litigiu.

“Ridicarea personală” – un tip special de scrisoare recomandată

Scrisoarea recomandată cu opțiunea suplimentară “eigenhändig” (de mână) este disponibilă la Deutsche Post pentru 4,70 euro plus taxa porto. Este o scrisoare recomandată a cărei caracteristică specială este că poate fi livrată doar pe baza semnăturii destinatarului sau a unei persoane autorizate în scris. Prin urmare, acest tip este potrivit în cazul documentelor foarte personale, pentru care trebuie să ne asigurăm că doar destinatarul însuși poate primi scrisoarea.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de internet a Deutsche Post: www.deutschepost.de.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Printr-o decizie a Bundestagului, tăierile din beneficiile Hartz IV pentru încălcări vor fi suspendate timp de un an

Sancțiunile pentru beneficiarii de ajutor social vor fi relaxate până la intrarea în vigoare a așa-numitului "venit al cetățenilor"...

Recensământul 2022 în Germania: iată cum să recunoști dacă ai de-a face cu un conațional adevărat

În general, ar trebui să fiți precaut atunci când aveți de-a face cu străinii care vă bat brusc la...

O confruntare politică pe tema biletului de 9 euro. Vot în Bundesrat vineri

Lucrările pregătitoare au fost în mare parte finalizate. Pre-vânzările la unele companii de transport urmează să înceapă săptămâna viitoare;...

Pentru 9 euro prin Germania – acum știi când va fi posibil acest lucru!

Consumatorii din Germania vor putea cumpăra un așa-numit bilet lunar pentru 9 euro de la Deutsche Bahn începând cu...