Atunci când actualul guvern german și-a prezentat acordul de coaliție, atenția s-a concentrat asupra mai multor aspecte: legea privind azilul, renunțarea la cărbune, exportul de arme. Faptul că subiectul eliminării subvențiilor de stat pentru biserici a fost mai puțin în atenția politicienilor se datorează probabil, printre altele, faptului că acest plan a fost deja încercat de multe ori în ultimele decenii. Acum, însă, partidele din coaliția de guvernare din Germania vor să se apuce serios de treabă.

Statul german plătește în fiecare an aproximativ o jumătate de miliard de euro bisericilor. Subvențiile au fost acordate încă din secolul al XIX-lea. Acestea erau destinate să compenseze exproprierea proprietăților și a terenurilor aparținând instituțiilor bisericești ca urmare a secularizării. Încă din 1919, a existat un proiect de lege care dorea să elimine beneficiile. Cu toate acestea, proiectul de lege nu s-a concretizat, la fel ca multe alte încercări ulterioare. Negocierile în această privință sunt acum din nou în curs de desfășurare.

Guvernul german vrea să pună capăt finanțării bisericilor

Cel mai surprinzător lucru în toată această afacere este că, cel puțin Biserica Evanghelică nu intenționează, se pare, să obstrucționeze planul guvernului german. Plenipotențiarul său, Anne Gidion, a declarat sâmbătă la WDR Radio 5 că este „gata să coopereze, deși este pe deplin conștient de dificultățile pe care acest lucru le-ar însemna pentru toate părțile”.

Chiar dacă subvențiile ar fi eliminate, nu este ca și cum bisericile ar rămâne fără nimic. Termenul „Ablösung” (rambursare) utilizat în acordul de coaliție se referă la următoarea sumă finală care va fi furnizată de stat. Aceasta va permite bisericilor să continue să își finanțeze sarcinile”, a declarat deputatul SPD Lars Castellucci, de asemenea în direct la WDR. Suma nu este încă cunoscută, dar este probabil să depășească cu mult subvențiile anuale de stat.

Reprezentantul Bisericii avertizează asupra tăierilor de ajutoare sociale

Anne Gidion avertizează însă că, odată cu eliminarea subvențiilor, unele „servicii pentru public” vor fi reduse. Aceasta include munca cu copiii, tinerii și refugiații, îngrijirea pastorală și locurile de întâlnire. „Dacă bugetele sunt mai mici, atunci și volumul de muncă va fi mai mic”, a spus ea. Ea a adăugat că „nu este vorba de o amenințare”, ci de un simplu calcul.

Sursa: Frankfurter Rundschau

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...