Ce impozite plătește un antreprenor în Germania?

Ai o firmă în Germania și nu știi ce impozite trebuie să plătești? În acest articol te ajutăm să navighezi prin jungla fiscală germană!

Ce impozite plătește un antreprenor în Germania?

Dacă deții în Germania o întreprindere individuală (Einzehlunternehmer) sau o firmă cu un singur acționar (Personengesellschaft), te interesează trei tipuri de impozite: impozitul pe venit (Einkommensteuer), impozitul pe firmă (Gewerbesteuer) și impozitul veniturile firmei (Umsatzsteuer).

P.S. Despre cum să înființezi o firmă în Germania poți citi aici: Cum să deschizi o firmă în Germania?.

Impozitul pe venit în Germania

După cum o arată și numele, în cazul acestui impozit, taxat este venitul – adică profitul tău din care sunt excluse cheltuielile speciale (de ex. asigurarea privată de sănătate, costurile cu traiul, donațiile etc.) sau costurile neuzuale (cum ar fie de exemplu costurile generate de o vizită la doctor sau o înmormântare).

În cazul în care câștigi mai puțin de 8.600€ pe an (pragul de impozitare), nu plătești impozit pe venit. Dacă venitul tău este mai mare, cota de impozitare variază între 6% și 42% în funcție de venituri, plus impozitul pentru biserică sau contribuția de solidaritate.

Cum se calculează impozitul pe venit în Germania?

În Germania impozitul pe venit se calculează în următorul mod:

venitul impozitabil x cota de impozitare = impozitul pe venit

Calculul manual al impozitului pe venit este relative complicat, motiv pentru care pe site-ul Ministerului Federal de Finanțe există un calculator official pentru impozitul pe venit: https://www.bmf-steuerrechner.de/.

Impozitul pe afaceri în Germania

Dacă deții o firmă în Germania ca întreprindere individuală sau firmă cu un singur acționar, impozitul din activitățile firmei se calculează pe baza profitului înregistrat de firmă peste valoare de 24.500 euro. De regulă profitul firmei este același cu profitul tău. Acesta se înmulțește mai întâi cu cota de taxare a impozitului pe profit (germ. Steuermessazahl), care este de 3,5%, iar mai apoi cu cota impozitului pe afaceri.

Cum se calculează impozitul pe afaceri în Germania?

Formula de calcul pentru impozitul pe afaceri în Germania este următoarea:

profitul realizat de afacere x 3,5% x cota impozitului pe afaceri = impozitul pe afaceri

Dacă cota de taxare a impozitului pe profit 3,5%, cota impozitului pe afaceri în Germania diferă în funcție de localizarea firmei. Această cotă este stabilită de autoritățile locale.

E bine de știut: impozitul pe afaceri este inclus în impozitul pe venit. De aceea sarcina fiscală este relativ neschimbată.

Impozitul pe veniturile firmei în Germania

Cel de-al treilea impozit important, pe care trebuie să îl plătești în Germania ca întreprindere individuală sau firmă cu un singur acționar, este impozitul pe veniturile firmei (germ. Umsatzsteuer). Și în acest caz există o excepție de la plata lui. Dacă profiți de prevederile germane pentru mici întreprinzători și veniturile tale sunt sub 22.000 de euro anual, nu va trebui să plătești acest impozit.

Cum să calculezi impozitul pe veniturile firmei în Germania?

În Germania, impozitul pe venituri se calculează în felul următor:

încasări x cota impozitului pe venituri (7% sau 19%) = impozitul pe venituri

Impozitul pentru societățile comerciale

În Germania, societățile comerciale plătesc impozit pe afaceri și impozit pe venituri, iar în plus:

  • impozitul pe venituri pentru persoanele juridice (germ. Körperschaftsteuer)
  • impozitul pe veniturile din investiții (Kapitalertragssteuer)

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

1 COMENTARIU

  1. Buna seara. Doresc sa comercializez -vanzare on line (componente si accesorii laptop). Produsele le primesc din Romania dar doresc sa le vand pe piata on line in Germania ( piata de desfacere este mult mai mare). Daca ma puteti ajuta cu mai multe detalii va rog foarte mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...