Ce impozite plătește un antreprenor în Germania?

Ai o firmă în Germania și nu știi ce impozite trebuie să plătești? În acest articol te ajutăm să navighezi prin jungla fiscală germană!

Ce impozite plătește un antreprenor în Germania?

Dacă deții în Germania o întreprindere individuală (Einzehlunternehmer) sau o firmă cu un singur acționar (Personengesellschaft), te interesează trei tipuri de impozite: impozitul pe venit (Einkommensteuer), impozitul pe firmă (Gewerbesteuer) și impozitul veniturile firmei (Umsatzsteuer).

P.S. Despre cum să înființezi o firmă în Germania poți citi aici: Cum să deschizi o firmă în Germania?.

Impozitul pe venit în Germania

După cum o arată și numele, în cazul acestui impozit, taxat este venitul – adică profitul tău din care sunt excluse cheltuielile speciale (de ex. asigurarea privată de sănătate, costurile cu traiul, donațiile etc.) sau costurile neuzuale (cum ar fie de exemplu costurile generate de o vizită la doctor sau o înmormântare).

În cazul în care câștigi mai puțin de 8.600€ pe an (pragul de impozitare), nu plătești impozit pe venit. Dacă venitul tău este mai mare, cota de impozitare variază între 6% și 42% în funcție de venituri, plus impozitul pentru biserică sau contribuția de solidaritate.

Cum se calculează impozitul pe venit în Germania?

În Germania impozitul pe venit se calculează în următorul mod:

venitul impozitabil x cota de impozitare = impozitul pe venit

Calculul manual al impozitului pe venit este relative complicat, motiv pentru care pe site-ul Ministerului Federal de Finanțe există un calculator official pentru impozitul pe venit: https://www.bmf-steuerrechner.de/.

Impozitul pe afaceri în Germania

Dacă deții o firmă în Germania ca întreprindere individuală sau firmă cu un singur acționar, impozitul din activitățile firmei se calculează pe baza profitului înregistrat de firmă peste valoare de 24.500 euro. De regulă profitul firmei este același cu profitul tău. Acesta se înmulțește mai întâi cu cota de taxare a impozitului pe profit (germ. Steuermessazahl), care este de 3,5%, iar mai apoi cu cota impozitului pe afaceri.

Cum se calculează impozitul pe afaceri în Germania?

Formula de calcul pentru impozitul pe afaceri în Germania este următoarea:

profitul realizat de afacere x 3,5% x cota impozitului pe afaceri = impozitul pe afaceri

Dacă cota de taxare a impozitului pe profit 3,5%, cota impozitului pe afaceri în Germania diferă în funcție de localizarea firmei. Această cotă este stabilită de autoritățile locale.

E bine de știut: impozitul pe afaceri este inclus în impozitul pe venit. De aceea sarcina fiscală este relativ neschimbată.

Impozitul pe veniturile firmei în Germania

Cel de-al treilea impozit important, pe care trebuie să îl plătești în Germania ca întreprindere individuală sau firmă cu un singur acționar, este impozitul pe veniturile firmei (germ. Umsatzsteuer). Și în acest caz există o excepție de la plata lui. Dacă profiți de prevederile germane pentru mici întreprinzători și veniturile tale sunt sub 22.000 de euro anual, nu va trebui să plătești acest impozit.

Cum să calculezi impozitul pe veniturile firmei în Germania?

În Germania, impozitul pe venituri se calculează în felul următor:

încasări x cota impozitului pe venituri (7% sau 19%) = impozitul pe venituri

Impozitul pentru societățile comerciale

În Germania, societățile comerciale plătesc impozit pe afaceri și impozit pe venituri, iar în plus:

  • impozitul pe venituri pentru persoanele juridice (germ. Körperschaftsteuer)
  • impozitul pe veniturile din investiții (Kapitalertragssteuer)

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Bilete ieftine pentru parcurile de distracții din toată Europa (de ex. Europa Park, Area 47, Disneyland Paris), musicaluri și alte evenimente, excursii interesante și oferte hoteliere atractive găsești la www.travelcircus.de!

Ultima publicare

Înmatricularea și radierea autoturismului în Germania pas cu pas!

Înmatricularea autovehiculului se face în Germania la Serviciul de permise și înmatriculări, care în germană se numește KFZ-Zulassungsstelle sau,...

Schimbarea asigurării auto în Germania – economisește chiar și câteva sute de euro!

Prețurile asigurărilor auto din Germania diferă adesea în funcție de compania de asigurări aleasă. Merită să compari ofertele pentru...

Asigurarea auto în Germania pas cu pas!

Asigurarea auto în Germania este obligatorie În Germania, toți posesorii de autovehicule sunt obligați să încheie o asigurarea de răspundere...

Tipuri de scrisori recomandate în Germania – cele mai importante informații!

Spre deosebire de o scrisoare obișnuită, furnizorul de servicii poștale confirmă faptul că expeditorul a trimis o scrisoare recomandată....