Refugiații din Ucraina – ce așteaptă Germania și alte țări?

Mulți oameni părăsesc Ucraina după atacul rusesc – țările vecine se pregătesc deja să îi primească. Germania dorește, de asemenea, să sprijine refugiații.

Este UE pregătită pentru refugiații din Ucraina?

În urma invaziei rusești în Ucraina, UE se teme de o creștere a numărului de refugiați din această țară. Vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu migrația, Margaritis Schinas, a estimat recent că numărul de refugiați așteptați este cuprins între 20.000 și peste un milion. Potrivit agenției ONU pentru refugiați UNHCR, aproximativ 100.000 de persoane fug deja din Ucraina.

Potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost elaborate „planuri de urgență” cu toate țările din estul UE pentru a accepta imediat persoane din Ucraina. „Sperăm ca numărul refugiaților să fie cât mai mic posibil, dar suntem pe deplin pregătiți”, a declarat von der Leyen. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a promis sprijin financiar pentru Polonia, unde efectele războiului vor fi probabil resimțite puternic, precum și un posibil ajutor din partea agenției de protecție a frontierelor Frontex.

Ce așteaptă Germania?

Potrivit ministrului federal de interne Nancy Faeser (SPD), guvernul federal se pregătește, de asemenea, să primească refugiați din Ucraina. Ea a promis sprijin pentru cei mai apropiați vecini ai Ucrainei, în special pentru Polonia. Statele federale, precum Berlin și Saxonia Inferioară, sunt pregătite să primească ucrainenii care fug din Ucraina. Faeser a pledat pentru o rezoluție a UE care să accepte refugiații de război fără birocrație inutilă. Organizația pentru drepturile omului Pro Asyl solicită, de asemenea, admiterea persoanelor care au fugit în Ucraina din alte zone amenințate. „Printre aceștia se numără persoane din Siria, Afganistan, Cecenia și Somalia”,” – a raportat organizația.

Cum se pregătesc țările vecine Ucrainei să primească refugiați?

Polonia are o graniță de peste 500 de kilometri cu Ucraina și a anunțat înființarea primelor centre pentru refugiații ucraineni. Potrivit Ministerului de Interne, bazele planificate urmează să fie înființate la cele mai importante puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări. Polonia va accepta „atâția oameni câți sunt la granițele noastre” – Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a declarat.

Există solidaritate în Polonia, a declarat pentru agenția de presă AFP politologul Marta Kozlowska de la Universitatea de Tehnologie din Dresda. Motto-ul multor oameni este: „Indiferent cât de mulți refugiați sunt, trebuie să-i ajutăm în această situație dificilă”.

Cum rămâne cu ceilalți vecini ai Ucrainei?

Printre țările UE care se învecinează cu Ucraina se numără și Slovacia, Ungaria și România. Slovacia se pregătește, de asemenea, pentru posibila sosire a persoanelor care fug din Ucraina. Potrivit ministrului de interne Roman Mikulc, mai multe adăposturi sunt disponibile pentru persoanele din Ucraina.

România, fiind unul dintre cele mai sărace state membre, nu se aștepta la un aflux de ucraineni. Cu toate acestea, dacă se va întâmpla, România este pregătită să primească o jumătate de milion de persoane, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ungaria a anunțat săptămâna aceasta că, din motive de securitate și umanitare, va trimite soldați la granița cu Ucraina pentru a ajuta la îngrijirea eventualilor refugiați.

Republica Moldova, care nu este membră a UE, se învecinează, de asemenea, cu Ucraina. Președinta Maia Sandu a scris joi pe Twitter că peste 4.000 de persoane din Ucraina au sosit deja în țara lor.

Sursa: www.t-online.de, ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...