Războiul din Ucraina: Europa se teme de o penurie de alimente

Fie că este vorba de grâu sau de ulei de floarea-soarelui: teama de o penurie de aprovizionare din Ucraina este uriașă. Miniștrii agriculturii din UE vor să crească producția în Europa în viitor – chiar și în detrimentul mediului.

Miza nu este nimic mai puțin decât un „Green Deal” european în agricultură – cel puțin așa se spune în cadrul Grupului Verzilor din Parlamentul European. Motivul este îngrijorarea legată de înrăutățirea situației în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, în special cu grâu, soia și ulei de floarea-soarelui.

Ideea este că Ucraina este un important exportator mondial al acestor produse agricole. Războiul din această țară provoacă daune nu numai culturilor și recoltelor din multe locuri, ci și căilor de transport: drumuri, porturi, linii de cale ferată. Este de temut că recolta din acest an din Ucraina ar putea fi redusă cu până la două treimi.

Teama de penurie alimentară la nivel mondial

Acest lucru ar putea duce la penurie de alimente. Și nu doar în Ucraina: „Vedem că suntem foarte dependenți – și cred că ar fi bine ca Europa să înceapă din nou să producă mai mult pe cont propriu. Dar anul acesta va fi cu siguranță un an foarte dificil pentru agricultură și, prin urmare, pentru aprovizionarea cu alimente în Europa”. – a declarat Elisabeth Köstinger, ministrul austriac al agriculturii.

Agricultura UE este dependentă în principal de soia din Ucraina, care este utilizată aici în primul rând pentru producția de carne, la îngrășarea animalelor. Grâul din Ucraina este livrat în principal în Africa de Nord și în țările asiatice. Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite se teme de foamete în această zonă.

Este necesară creșterea producției în Europa

Acesta este motivul pentru care mulți dintre miniștrii agriculturii din UE doresc să facă tot posibilul pentru a crește producția în Europa. Comisia Europeană propune utilizarea terenurilor în paragină sau a terenurilor rezervate până în prezent agriculturii ecologice. În plus, se preconizează alocarea a încă 1,5 miliarde de euro pentru creșterea culturii de rapiță și soia în Europa.

În plus, statelor membre li se va permite să acorde subvenții pentru îngrășăminte. Julien Denormandie, ministrul francez al agriculturii, nu este de acord cu acuzațiile potrivit cărora o astfel de măsură va distruge orice abordare durabilă și ecologică a agriculturii europene: „Acum trebuie să ne asigurăm, în același timp, aprovizionarea cu alimente, ceea ce vrem să producem și producem deja – și, în același timp, independența noastră în ceea ce privește producția de alimente.” În opinia sa, unele state membre simt această dependență extrem de puternic.

Costul pentru mediu

În ciuda situației dificile, guvernul german insistă că va continua să ia măsuri pentru o agricultură mai ecologică. Cu toate acestea, în prezent, acesta nu pare a fi cel mai important obiectiv pentru majoritatea celor 27 de state membre ale UE. Ceea ce contează pentru mulți dintre ei este să poată produce mai multă hrană acum – indiferent dacă Europa se confruntă sau nu cu o penurie de alimente.

Potrivit ministrului danez al agriculturii, Rasmus Prehn, războiul nu va duce la o astfel de situație în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, el se așteaptă ca prețurile să crească semnificativ.

Acesta este probabil doar începutul unei discuții despre securitatea alimentară și consecințele pentru agricultura din Europa. Asociația fermierilor germani a declarat deja că nu există nicio amenințare în acest an, dar nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla în anii următori. Și atunci totul se poate schimba.

Sursa: www.tagesschau.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...