Are chiriașul dreptul de a monta o antenă parabolică pe balcon în Germania?

Pentru unii chiriași, o antenă terestră sau televiziunea prin cablu nu este suficientă. Mulți dintre ei, în special cei din străinătate, au nevoie să primească programe de televiziune naționale. Deoarece recepția acestora este considerabil limitată în Germania prin cablu sau antenă terestră, mulți oameni folosesc antene parabolice. Acestea sunt de obicei montate pe balcoane. În acest fel, aspectul exterior al clădirii este oarecum desfigurat, ceea ce nu este întotdeauna bine primit de către proprietari. Uneori, proprietarii solicită îndepărtarea imediată a antenei parabolice. Dar este aceasta acoperită de legislația germană?

Trece chiriașul are dreptul să instaleze o antenă parabolică pe balcon?

Curtea Constituțională Federală a decis în hotărârea sa din 31.03.2013 (referință de dosar 1 BvR 1314/11) că, în general, nu se poate interzice chiriașului să amplaseze o antenă parabolică pe balcon. Deși locatorul are dreptul de a păstra forma originală a clădirii, pe de altă parte, trebuie să se țină seama de dreptul constituțional al locatarului de a utiliza surse de informare general accesibile [articolul 5 alineatul (1) din Constituție]. Acest lucru este valabil în special pentru chiriașii străini.

Prin urmare, instanța trebuie să cântărească raționamentul ambelor părți, ținând cont de circumstanțele fiecărui caz în parte. Un rol important în acest sens este acela de a determina dacă chiriașul are acces la surse alternative de informare, cum ar fi televiziunea prin cablu sau internetul. În opinia judecătorilor Curții Constituționale, televiziunea prin cablu este suficientă pentru cetățenii germani. Curtea Federală a decis, de asemenea, că aceștia nu pot solicita cea mai bună acoperire posibilă (Curtea Federală, Rezoluția din 21.09.2010, Ref. nr. VIII ZR 275/09).

În cazul unui chiriaș străin, situația poate fi destul de diferită. Factorul decisiv va fi, în general, dacă este garantat un acces suficient la canalele de televiziune naționale prin intermediul televiziunii prin cablu sau al internetului. În acest sens, trebuie să se țină seama de faptul că nu există un drept la un anumit număr de programe în limba maternă (Tribunalul Federal, hotărârea din 14.05.2013, ref. VIII ZR 268/12). În plus, chiriașul străin trebuie să demonstreze programele specifice pe care nu le poate primi (Tribunalul districtual din Berlin, hotărârea din 23.07.2012, referința de dosar 20 C 272/11).

În următoarele cazuri, instanțele au interzis instalarea unei antene parabolice pe un balcon, în ciuda originii străine a chiriașului:

  • Cetățean indian: Tribunalul districtual din Frankfurt am Main, hotărârea din 27.07.2011, referință de dosar 33 C 1957/11 (31)
  • Cetățean grec: Tribunalul regional din Wuppertal, hotărârea din 26.01.2012, referința de dosar 9 S 28/11
  • Cetățean ucrainean: Tribunalul regional din Berlin, hotărârea din 16.07.2012, referința de dosar 67 S 507/11
  • Cetățean de origine arabo-siriană: Tribunalul districtual din München, hotărârea din 02.10.2012, referința de dosar 473 C 12502/12

Cum arată situația locuințelor ocupate de proprietari?

Persoanele care dețin un apartament în proprietate deplină sunt obligate să respecte aceleași reguli ca și chiriașii. De asemenea, în această situație, circumstanțele cazului individual sunt decisive și dacă chiriașul are posibilitatea de a accesa informații din surse alternative, cum ar fi internetul sau televiziunea prin cablu (Curtea de Stat München I, hotărârea din 11.07.2005, ref. 1 T 17467/04).

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...