O rețetă pentru o pensie mai mare – ce se poate face pentru a asigura un nivel de trai bun la bătrânețe?

Cât de mult trebuie să economisim pentru a ne asigura că toamna vieții noastre va fi lipsită de probleme financiare? Ar putea exista multe răspunsuri la această întrebare. În acest articol, vă vom prezenta una dintre ele, dezvoltată de experții de la Fidelity Investments. Abordarea lor este următoarea: de la vârsta de 25 de ani, ar trebui să puneți deoparte aproximativ 15% din venitul dumneavoastră, să investiți în medie aproximativ 50% din economiile dumneavoastră în acțiuni pe tot parcursul vieții și să vă pensionați la 67 de ani (și nu la 63). Apoi, potrivit Fidelity, standardul de viață de care se bucură o persoană înainte de pensionare poate fi menținut și după pensionare.

Saving with a plan – pentru a te bucura de viață la pensie

La pensie, ar trebui să aveți la dispoziție de zece ori mai mult decât ați câștigat înainte de pensionare. Astfel, dacă înainte de pensionare câștigați, de exemplu, 50 000 de euro pe an, atunci când veți ieși la pensie ar trebui să aveți un total de 500 000 de euro în contul de economii. Acest lucru vă va permite să vă mențineți nivelul de trai actual.

Puneți deoparte în mod regulat o parte din venitul dumneavoastră

Acumularea unei sume considerabile de 500 000 de euro este o provocare pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, experții de la Fidelity consideră că există suficient timp pentru a face acest lucru. Potrivit chip.de, aceștia sugerează să economisiți o sumă echivalentă cu cel puțin un an de venit până la vârsta de 30 de ani. Apoi, la 40 de ani, de trei ori mai mult, la 50 de ani, de șase ori mai mult, iar la 60 de ani, de opt ori mai mult. Bineînțeles, multe lucruri depind de alți factori. De exemplu, vârsta de pensionare, speranța de viață individuală și nivelul de trai preconizat la pensie joacă un rol important.

Viața nu poate fi planificată

Abordarea descrisă mai sus pare rațională. Dar viața nu se desfășoară întotdeauna așa cum ne-am dori. Ar fi ideal dacă cineva ar putea pune deoparte o sumă echivalentă cu venitul pe un an sau chiar pe mai mulți ani în zece ani. Dar, din păcate, de cele mai multe ori acest lucru funcționează doar în teorie. Copii, boli, crize – acestea sunt doar câteva exemple care arată de ce planul nostru de economisire nu funcționează întotdeauna. De asemenea, economia în sine, prețul acțiunilor de pe piața bursieră și, uneori, ghinionul pur și simplu stau în calea unui plan atât de bine gândit. Așa că nu are rost să încercăm să o punem în practică cu forța – pentru că ceea ce contează cu adevărat este salvarea.

Tip: economisiți după regula celor zece la sută

Cu cât începeți mai devreme să economisiți, cu atât mai mult veți putea acumula la sfârșitul vieții profesionale. Experții de la chip.de recomandă să economisiți o sumă care să corespundă cel puțin unui procent cu două cifre din venitul dvs. net. Prin urmare, ar trebui să puneți deoparte în mod regulat o sumă care să reprezinte cel puțin zece la sută din salariul dumneavoastră. Dacă aceste economii sunt investite cu înțelepciune, ele vă pot asigura un trai confortabil la pensie. Merită să vă uitați, de exemplu, la ETF-uri sau la obligațiuni.

Sursa: Merkur.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...