Munca în Germania: poate șeful să interzică fumatul?

Fumatul este un obicei extrem de puternic și adesea supărător și poate fi foarte dificil pentru angajații dependenți de nicotină să nu fumeze până în pauza de masă. Prin urmare, mulți angajatori le permit angajaților lor să ia scurte pauze de țigară în timpul zilei de lucru – în plus față de pauzele legale obișnuite. Cu toate acestea, nu toate întreprinderile din Germania sunt atât de prietenoase cu fumătorii. Au dreptul să facă acest lucru? În Germania, fumătorii au dreptul la pauze suplimentare, în afară de pauzele de bază?

Poate șeful să interzică pauzele de fumat în Germania?

Da, angajații pot face orice doresc în timpul pauzelor oficiale – inclusiv să fumeze. Cu toate acestea, ca regulă generală, nu există reglementări legale privind pauzele suplimentare pentru fumat. Prin urmare, angajații trebuie să respecte regulile stabilite de angajator și de companie.

Cât de lungi ar trebui să fie pauzele de țigară?

În cazul în care pauzele sunt mai lungi decât pauza de masă legală, ziua de lucru ar trebui prelungită cu timpul total petrecut în pauze, astfel încât nefumătorii să nu fie dezavantajați. Cu toate acestea, în practică, mulți angajați nu includ pauzele de fumat în totalul pauzelor și nu „scad” timpul petrecut la fumat.

Poate un angajator din Germania să concedieze un angajat pentru că fumează?

În teorie, da. În cazul în care un angajat încalcă reglementările companiei privind fumatul, acesta poate primi un avertisment sau, în cel mai rău caz, chiar concedierea. Acest lucru s-ar putea întâmpla, de exemplu, dacă un angajat fumează la birou, deși există o interdicție generală în întreaga companie. Supervizorul poate, de asemenea, să îi ceară angajatului să nu mai fumeze.

Cu toate acestea, persoanele care lucrează în afara timpului petrecut în pauzele de fumat pot avea probleme. În cazul în care un angajator nu este de acord cu pauzele suplimentare (chiar dacă sunt lucrate), acesta poate rezilia contractul de muncă al angajatului.

Poate angajatorul meu să le interzică angajaților mei să fumeze?

Nu. Managerul dvs. poate sublinia faptul că fumatul este nesănătos și poate provoca o serie de boli grave și își poate încuraja angajații să renunțe la fumat. Totuși, aceasta este o chestiune individuală și personală a angajatului, atâta timp cât acesta nu își deranjează colegii.

Ce drepturi au nefumătorii în Germania?

Fiecare companie ar trebui să asigure o protecție eficientă pentru nefumători și să ia măsurile necesare în acest sens. Acest lucru este prevăzut în Ordonanța privind locul de muncă. Prin urmare, în aproape toate companiile există o interdicție de fumat. Chiar dacă toți angajații, cu excepția unuia singur, sunt fumători, protejarea acelui nefumător poate necesita interzicerea fumatului în incintă – și îi obligă pe fumători să iasă afară.

Alternativ, angajatorii pot crea în cadrul companiei camere speciale în care fumatul este permis. Comitetul de întreprindere ar trebui să aibă un cuvânt de spus în aceste decizii.

Sursa: www.t-online.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...