Înmatricularea și radierea autoturismului în Germania pas cu pas!

Înmatricularea autovehiculului se face în Germania la Serviciul de permise și înmatriculări, care în germană se numește KFZ-Zulassungsstelle sau, mai simplu, Zulassungsstelle (alternativ Zulassungsbehörde). Pentru efectuarea înmatriculării, următoarele documente sunt necesare:

 • Zulassungsbescheinigung Teil 1 și Teil 2 (anterior Fahrzeugbrief – brieful mare și Fahrzeugschein – brieful mic) – adică certificatul de înmatriculare partea 1 și partea a 2-a, pe care le obții de la vânzător
 • Numărul poliței de asigurare, în germană e-VB-Nummer – pentru obținerea acestuia trebuie să contactezi compania de asigurări. E de ajuns să ai numărul notat pe o foaie de hârtie. În cazul asigurărilor cumpărate online, numărul poliței este trimis prin email sau sms. Pe înGermania.ro poți compara ofertele companiilor germane de asigurări și poți cumpăra o asigurare auto online: Asigurarea auto în Germania. E bine de știut că, până în momentul înmatriculării, se poate renunța la asigurarea încheiată. Numărul eVB trebuie atunci distrus și trebuie ales eventual un nou asigurator. Doar împreună cu înmatricularea contractul cu asiguratorul intră în vigoare, deși, dacă am încheiat contractul online, avem 14 zile la dispoziție pentru rezilierea acestuia.
 • Carte de identitate sau pașaport cu dovada domiciliului
 • Adeverință de la TÜV (Technischer Überwachungs-Verein) cu privire la trecerea controlului tehnic
 • Certificat de trecere a testului pentru gazele de eșapament, în germană Abgasuntersuchung (pe scurt AU)
 • Plăcuțele de înmatriculare vechi în cazul mașinilor second-hand (dacă proprietarul anterior nu a radiat încă vehiculul)

În afară de aceastea, la fața locului va trebui completată și împuternicirea de tragere din cont (Einzugsermächtigung) a taxei de drum (KFZ-Steuer).

Cum să înmatriculezi autoturismul în Germania? 

Înmatricularea mașinii în Germania se compune din următorii pași:

 1. Cu setul complet de documente se merge la Serviciul de permise și înmatriculări local. Aici luăm un bon de ordine și ne așezăm la coadă. Când ne vine rândul, pe ecranul cu informații va apărea numărul bonului nostru împreună cu numărul ghișeului la care trebuie să mergem.
 2. Angajatul Serviciului de permise și înmatriculări va verifica documentele și eventual va ajuta la completarea împuternicirii de tragere din cont a taxei de drum. Suplimentar, dacă proprietarul anterior nu a radiat vehiculul, trebuie aduse vechile tăblițe de înmatriculare, care sunt marcate ca invalide. În continuare, se atribuie un nou număr de înmatriculare. Dacă se dorește, se poate alege un anumit număr (Wunschkennzeichen). Această opțiune costă în jur de 15 euro. La final se primește o fișă cu suma care trebuie achitată pentru înmatriculare (în jur de 30 de euro și care se achită la casieria Serviciului sau la un aparat automat de plată.
 3. Apoi, cu fișa primită de la Serviciul de înmatriculări, pe care se află menționat noul număr de înmatriculare, trebuie mers la un magazin din apropiere care confecționează plăcuțele de înmatriculare (Schildergeschäft). Costul acestora este în jur de 30-50 de euro. De obicei, cu cât magazinul e mai departe de Serviciul de înmatriculări, cu atât e mai ieftin.
 4. Cu noile plăcuțe de înmatriculare, trebuie să ne întoarcem la Serviciul de înmatriculări pentru a lipi pe ele abțibildurile TÜV și AU. În plus funcționarul va elibera restul de documente. În funcție de Serviciul de înmatriculări, s-ar putea ca împuternicirea de tragere din cont a taxei de drum să trebuiască completată și semnată abia la final.

Bine de știut: multe birouri de înmatriculări germane oferă posibilitatea rezervării online a numărului de înmatriculare dorit. În acest caz, trebuie să tipărești documentul respectiv și să îl iei cu tine atunci când înmatriculezi autoturismul.

Înmatricularea online a autovehiculelor în Germania

De la 1 octombrie 2019, proprietarii de automobile își pot înmatricula sau reînmatricula mașinile online. În acest scop apărut proiectul i-Kfz. Pentru a folosi această opțiune, utilizatorul trebuie să prezinte o carte de identitate cu funcție online (adică o carte de identitate electronică). În plus, este nevoie de un cititor de carduri sau telefon cu funcție NFC, pentru transmiterea datelor. O mențiune! Pot fi înmatriculate, reînmatriculate sau radiate doar autovehiculele care au intrat în circulație pentru prima dată după 1 ianuarie 2015.

Când e obligatoriu să reînmatriculezi mașina după venirea în Germania?

Conform informațiilor de pe pagina de internet a Comisiei Europene (vezi linkul de mai jos), mașina trebuie reînmatriculată, dacă șederea în țara respectivă durează mai mult de jumătate de an. Aceasta înseamnă că dacă plănuiești să rămâi în Germania pentru mai mult de șase luni și ai luat cu tine mașina înmatriculată în România, trebuie să o reînmatriculezi!

Informațiile Comisiei Europene cu privire la înmatricularea mașinilor pe teritoriul Uniunii Europene

Cum să radiezi mașina în Germania?

Radierea mașinii în Germania are de asemenea loc la Serviciul de permise și înmatriculări. Pentru aceasta, trebuie să ai la tine următoarele documente:

 • Zulassungsbescheinigung Teil 1 și Teil 2
 • Plăcuțele de înmatriculare ale autoturismului ce urmează să fie radiat
 • Actul de identitate

Radierea unui autovehicul în Germania se desfășoară similar cu înmatricularea (vezi mai sus), doar că se termină cu marcarea plăcuțelor de înmatriculare ca invalide și adnotații corespunzătoare sunt făcute în documentele mașinii. O taxă trebuie de asemenea plătită. În plus, Serviciul de permise și înmatriculări, va elibera dovada radierii și va informa compania de asigurări cu privire la radierea autoturismului.

O mașină înmatriculată în Germania se poate radia online, de exemplu din România?

Am adresat această întrebare Serviciului de permise și înmatriculări din orașul Stuttgart. Am primit un răspuns pozitiv. Adică radierea mașinii online este posibilă.

Pe site-ul Serviciului de permise și înmatriculări din Stuttgart poți găsi informațiile necesare pentru radierea online a mașinii. Pentru a radia online un autoturism este nevoie de noua carte de identitate (nPA) sau certificatul electronic de rezidență (eAT) cu funcția de identificare online activată (funcția eID) ca document de identitate și de un cititor de carduri.

Pentru a efectua radierea online a unei mașinii înmatriculate în Germania, trebuie să accesezi linkul corespunzător care se află pe pagina respectivului Serviciu de permise și înmatriculări, iar apoi:

 • să scrii codul de siguranță care se află în Zulassungsbescheinigung Teil 1, care trebuie mai întâi răzuit și pe urmă
 • codul de siguranță care se găsește pe tăblițele de înmatriculare după înlăturarea capacului care acoperă sigiliile
 • notează și introdu aceste coduri în formularul de radiere de pe site
 • achită taxele prin intermediul serviciului de plăți “ePayment”

Continuarea procedurii:
Autoritatea Federală pentru Transportul Auto transmite datele către Serviciul de înmatriculări corespunzător, iar radierea devine efectivă în ziua prelucrării cererii de către serviciul responsabil. Decizia ca fi trimisă prin poștă.

Taxe

Radierea unui autovehicul costă între 7,50-12,60 EUR.

Important: Te rugăm să iei în considerare că procedura poate fi diferită în funcție de land sau oraș.

Costurile înmatriculării autovehiculelor în Germania

Tabelul de mai jos conține valoarea orientativă a taxelor pentru înmatricularea vehiculelor în Germania. Aceste taxe pot varia în funcție de localitate

Tipul serviciuluiTaxa în euro
Înmatricularea unui vehicul nou25
Reînmatricularea în aceeași regiune20
Reînmatriculare dintr-o altă regiune30
Plăcuță de înmatriculare cu număr aleator15
Plăcuță de înmatriculare cu rezervarea propriului număr25
Radierea în aceeași regiune5
Radiere dintr-o altă regiune10
Înmatriculare nouă fără schimbarea proprietarului10
Schimbare de nume/adresă10
Plăcuță de înmatriculare sezonieră30
Plăcuțe pentru o mașină de epocă40
Plăcuță de înmatriculare temporară10
Plăcuță de înmatriculare pentru transportul vehiculului50
Schimbarea numărului de înmatriculare30
Modificări tehnice10

Costurilor de mai sus li se adaugă costurile inspecției tehnice (TÜV), care variază în jurul sumei de 100 de euro și costul poliței de asigurare, care poate fi calculat aici: Asigurarea auto în Germania

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...