Reforma Wohngeld: Mai multe persoane vor primi în curând mai multe ajutoare pentru locuințe în Germania!

Din ianuarie, mai multe gospodării din Germania vor fi scutite de subvenția de stat pentru chirie (Wohngeld). În plus, alocația pentru locuință va crește în medie cu 190 de euro pe lună, a decis joi Bundestagul. În medie, gospodăriile care beneficiază de Wohngeld vor primi aproximativ 370 de euro pe lună.

În plus, numărul de gospodării care au dreptul la Wohngeld va crește semnificativ: Până la 1,4 milioane de gospodării suplimentare vor fi adăugate la cele 600.000 de gospodării eligibile în prezent. Cheltuielile pentru alocațiile pentru locuințe pentru guvernul federal și pentru landuri vor crește la 5,2 miliarde de euro.

Ministrul federal al locuințelor, Klara Geywitz (46 de ani, SPD), este responsabilă pentru reforma Wohngeld. Întrebat de redacția germană Bild, Geywitz a răspuns: „Ajutorul pentru locuințe este dreptul tuturor celor care trebuie să plătească costuri ridicate pentru locuințe cu un venit scăzut. Oamenii au dreptul la ea, indiferent dacă stau cu chirie în Hamburg sau locuiesc în propria lor căsuță în Turingia.”

Până la 4,5 milioane de persoane din Germania ar putea beneficia de o reformă majoră a alocațiilor pentru locuințe în această țară, „inclusiv persoanele în vârstă, mamele și tații singuri sau muncitorii”.

Ce este Wohngeld-ul și cine îl primește?

Wohngeld (alocația pentru locuință) este o subvenție de stat pentru chirie pentru gospodăriile care nu primesc prestații sociale, dar care au totuși puțini bani.

În viitor, persoanele care câștigă salariul minim sau care au o pensie de o valoare comparabilă vor putea, de asemenea, să solicite ajutorul pentru locuință.

Pe scurt: persoane care, în general, își pot acoperi costurile de trai din resurse proprii și care ar aluneca în sistemul de venit de bază doar din cauza costurilor de locuire.

Cele trei elemente cheie ale reformei sunt introducerea permanentă a unei componente a costurilor de încălzire, o creștere a pragurilor de venit și o creștere a cuantumului maxim al chiriei.

Aceste criterii determină dacă și cât de mult se primește ajutorul pentru locuință:

„Cuantumul ajutorului pentru locuință depinde de mărimea gospodăriei, de costurile locuinței și de venit. Acesta crește odată cu costurile locuinței și scade odată cu venitul subvenționabil. Alocația pentru locuință ia în considerare diferențele regionale în ceea ce privește chiria”, potrivit unui studiu al Institutului de Economie Germană (IW).

Rezervă și venit

Relația dintre dreptul la ajutorul pentru locuință, costurile locuinței și venitul este descrisă prin formula ajutorului pentru locuință.

Un exemplu simplu: Conform legii actuale, o gospodărie cu o singură persoană a cărei chirie este egală cu suma maximă din nivelul VII al chiriei (651 de euro, de exemplu, în Munchen) poate primi ajutoare pentru locuință pentru un venit de 1188 de euro.

În viitor, această sumă va crește la 1541 EUR. În cazul gospodăriilor angajate, venitul corespunde venitului brut după deducerile forfetare pentru impozite și contribuții la asigurările sociale. Venitul brut maxim pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană va crește de la 1797 EUR la 2301 EUR.

Wohngeld

Cel mai puternic impact asupra dreptului la prestații, precum și asupra domeniului de aplicare al alocației pentru locuință, este introducerea unei componente fixe a costurilor de încălzire de 2 euro pe metru pătrat.

„Împreună cu componenta de reducere a emisiilor de CO2, suma de 2,30 euro va fi acum aplicată sub formă de sumă forfetară tuturor gospodăriilor care primesc ajutoare pentru locuințe ca și costuri de încălzire. Pentru o gospodărie, acest lucru înseamnă că 1.325 de euro pe an intră în calculul dreptului la ajutorul pentru locuință ca și costuri de încălzire (110,40 euro pe lună)”, informează IC.

În conformitate cu principiul de subvenționare a ajutorului pentru locuințe, doar o parte din aceste costuri recunoscute este subvenționată la un moment dat. O gospodărie cu un venit net de 1 000 de euro și o chirie brută de 500 de euro ar primi cu 576 de euro mai mult pe an (127 de euro în loc de 79 de euro pe lună) doar prin introducerea componentei privind costurile de încălzire.

Calculul alocației pentru locuință este influențat și de numărul de copii, de obligațiile de întreținere și de existența unor cazuri de tutelă. IW concluzionează: „Reforma va consolida pe termen lung sistemul de alocații pentru locuințe. Prin creșterea limitelor de venit, ajutorul pentru locuințe va ajunge în mod clar la clasa de mijloc inferioară. Acest lucru va permite acordarea unui sprijin specific pentru gospodăriile cu venituri mici într-o perioadă de inflație ridicată și de creștere a costurilor energiei.”

sursa: bild.de, welt.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...