Indexarea pensiilor în Germania: din iulie, o creștere de cel puțin 4,39%

De la 1 iulie, pensiile din Germania vor crește cu 4,39% în partea de vest a țării și cu 5,86% în partea de est. Acest lucru a fost anunțat luni de ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil.

Din cauza creșterii mai mari a salariilor în statele din estul țării, ajustarea pensiilor în această parte a Germaniei va avea loc cu un an mai devreme decât prevedea legea. Încă din decembrie, se aștepta o creștere mai mică. „Aceste creșteri sunt posibile deoarece piața muncii este în formă bună și salariile cresc”,” – a declarat Heil.

Inflația ridicată este așteptată și în 2023

În general, însă, pentru o mare parte din cei peste 21 de milioane de pensionari, creșterea ar putea însemna oricum o pierdere a puterii de cumpărare. Potrivit celor mai recente previziuni ale institutelor de cercetare economică, inflația se va situa între 5,4 și 6,2% în Germania în acest an.

„Ajustările pensiilor sunt în prezent în urma inflației, dar aceasta este doar o condiție temporară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Federal al Muncii.

„Contractele colective în vigoare în prezent prevăd creșteri salariale destul de substanțiale”

Principiul conform căruia pensiile urmează salariile a funcționat bine în ceea ce privește evoluția veniturilor pensionarilor. „Contractele colective de muncă încheiate în prezent prevăd creșteri salariale destul de substanțiale,” – afirmă un comunicat al Ministerului Federal al Muncii. Acestea se vor reflecta în indexarea pensiilor la 1 iulie 2024.

Creșterea salarială relevantă pentru indexarea actuală a pensiilor este de 4,50% în landurile vestice și de 6,78% în noile landuri.

Președintele Casei germane de asigurări de pensii, Gundula Roßbach, a subliniat deja situația foarte bună a lichidităților într-un interviu acordat în weekend ziarului „Bild am Sonntag”.

Ea a vorbit despre un excedent de 3,4 miliarde de euro anul trecut. „Cifrele o dovedesc: pensiile sunt stabile și vor rămâne stabile”, a spus Roßbach.

Sursa: Tagesschau

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...