BAföG, tot ce trebuie să știți despre un împrumut pentru cursanți în Germania!

BAföG este acronimul de la Bundesausbildungsförderungsgesetz, Legea federală de sprijinire a educației. Datorită BAföG, fiecare persoană – indiferent de situația sa socială sau economică – are șansa de a primi o educație adecvată. Sprijinul educațional se aplică nu numai studenților, ci și elevilor. Este important de menționat că nu este necesară cetățenia germană. În articolul următor vă vom spune cum și unde puteți solicita sprijin pentru educație și cât puteți primi pentru acesta.

Cum și unde să solicitați fonduri pentru un împrumut pentru cursanți în Germania în cadrul BAföG?

Cererea pentru BAföG trebuie să fie depusă în scris la biroul responsabil cu sprijinul educațional (adică finanțarea educației). Este obligatoriu să utilizați formularele relevante (§ 46 BAföG), pe care le puteți găsi aici: www.bafög.de. Cererea poate fi depusă de către persoana în cauză care a împlinit vârsta de 15 ani sau de către tutorele legal al acesteia (articolul 36 din Codul social – SGB I). Acestea sunt birourile care sunt responsabile pentru susținerea educației:

  • Pentru studenți va fi departamentul de afaceri studențești al universității la care s-au înmatriculat (§ 45 alineatul 3 BAföG), germană. Studentenwerk
  • Pentru cei care studiază la școlile serale, la academiile profesionale sau în timp ce fac Ausbildung, acesta va fi Biroul de sprijin pentru educație (Amt für Ausbildungsförderung) din zona în care se află locul de studiu (§ 45 alin. 2 BAföG)
  • Pentru toți ceilalți, acesta va fi Biroul de Sprijin pentru Educație al Primăriei din localitatea de reședință a părinților (§ 45 alin. 1 versetul 1 BAföG)
  • În anumite situații excepționale, de exemplu, dacă părinții nu mai sunt în viață, acesta va fi Biroul de sprijin pentru formare profesională din districtul în care stagiarul își are reședința permanentă [articolul 45 alineatul (1) linia 2 BAföG].
  • Pentru stagiarii care nu au reședința permanentă în Germania și ai căror părinți custozi nu au, de asemenea, reședința permanentă în Germania, acesta va fi biroul de sprijin pentru formare în a cărui zonă se află locul de formare [§ 45(1) linia 3 BAföG].

Cât de mare este suma împrumutului pentru stagiari în Germania?

Valoarea unui împrumut german pentru stagiarii BAföG depinde de nevoile fiecăruia. Cu toate acestea, nu este vorba despre nevoile sale reale, ci mai degrabă despre „nevoi abstracte”, adică despre ceea ce, în ochii legiuitorului, un elev/student într-o anumită situație de viață are nevoie pentru continuarea studiilor. În plus, cuantumul depinde și de locul de învățământ în cauză și de faptul dacă persoana în cauză locuiește încă la părinți.

Odată ce a fost stabilită nevoia, din această cifră se deduc veniturile și activele solicitantului de împrumut, veniturile soțului/soției sau ale partenerului său oficial de viață și ale părinților săi. Acest lucru se face exact în această ordine. În același timp, venitul nu trebuie asimilat cu salariul net sau brut. Acest lucru se datorează faptului că venitul este calculat în conformitate cu secțiunile 21, 22 și 24 BAföG. Sumele neimpozabile permise de BAföG (§§ 23, 25 BAföG) sunt deduse din acest venit calculat, iar suma rămasă reprezintă exact venitul relevant.

În rezumat:

Valoarea finanțării care poate fi primită în cadrul împrumutului este egală cu nevoia calculată în conformitate cu dispozițiile BAföG, minus veniturile și activele solicitantului și minus veniturile și activele soțului/soției și ale părinților.

Trebuie rambursat împrumutul BAföG?

Nu, studenții nu trebuie să ramburseze împrumutul acordat în cadrul BAföG. Pentru studenți, situația este ușor diferită. Acest lucru se datorează faptului că acestea trebuie să ramburseze aproximativ 50% din valoarea împrumutului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Rambursarea trebuie să înceapă la aproximativ cinci ani de la absolvire. În acest caz, veți primi o scrisoare de informare corespunzătoare din partea biroului. BAföG se rambursează cel mai adesea în rate, a căror valoare minimă este de 105 euro pe lună. În cazul în care o persoană nu are venituri suficiente, rambursarea împrumutului poate fi amânată.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...