„Șeful meu nu ar trebui să fie interesat de ceea ce fac în timpul meu liber” – Iată ce are de spus în acest sens legislația germană a muncii!

Hobby-uri bizare, videoclipuri cu petreceri postate pe internet, activități extravagante de petrecere a timpului liber în weekend-uri…. De regulă, angajații din Germania nu trebuie să se teamă de nicio consecință în cadrul legislației muncii.

În principiu, modul în care aceștia își organizează timpul liber este treaba lor, subliniază profesorul Michael Fuhlrott, specialist în dreptul muncii din cadrul baroului Verband Deutscher Arbeitsrechtsanwälte (VDAA). Un angajat nu este obligat să ducă o viață „cinstită” sau „ireproșabilă”. Iar un angajator nu are dreptul de a ‘interveni’ în viața privată a unui angajat prin intermediul reglementărilor companiei.

Conduita angajatului afectează relația de muncă?

Acest lucru se aplică chiar dacă angajații comit o infracțiune în timpul liber. „Ca regulă generală, acest lucru nu poate avea implicații asupra relației de muncă, chiar dacă comportamentul în cauză poate avea consecințe de drept penal”, spune expertul în dreptul muncii. Cu toate acestea, există o excepție: în cazul în care comportamentul în cauză are un impact asupra relației de muncă, angajatorul poate lua măsuri adecvate.

De exemplu, un șofer de autobuz care conduce sub influența alcoolului în timpul liber, își pierde permisul de conducere și nu mai este apoi în măsură să își îndeplinească sarcinile profesionale este amenințat în mod natural cu rezilierea contractului de muncă (hotărârea Tribunalului regional de muncă din Schleswig-Holstein, cazul nr.: 5 Sa 27/14), la fel ca și un manager care hărțuiește sexual colegele la petrecerea de Crăciun a companiei (hotărârea Tribunalului de muncă din Berlin, cazul nr.: 28 BV 17992/11).

De asemenea, un dirijor care incită pe rețelele de socializare, postând o fotografie cu el însuși în uniformă sau menționând numele angajatorului său pe profilul său, riscă să își piardă locul de muncă (hotărârea Tribunalului de Muncă al landului Saxonia, ref.: 1 Sa 515/17).

Este posibil să critici un angajator, de exemplu pe rețelele de socializare?

Și care este situația atunci când un angajat își critică public angajatorul? Ca regulă generală, și în cadrul raportului de muncă, acesta are dreptul la libertatea de exprimare. „În consecință, chiar și critica publică a angajatorului este permisă”,” – explică Fuhlrott. Cu toate acestea, acest lucru trebuie făcut cu moderație. Iar datoria de loialitate este cu atât mai mare cu cât poziția în cadrul companiei este mai înaltă: un împuternicit este mai obligat să fie prudent în această privință decât, de exemplu, un portar.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...