Schimbarea orei 2022 – în acest weekend schimbăm ceasurile!

Începând de duminică, ora de vară va fi din nou în vigoare. Duminică (27.03.22), la ora 02:00 dimineața, vom da acele ceasurilor noastre înainte cu o oră, până la ora 03:00. Aceasta înseamnă o oră de somn mai puțin.

Când ne mutăm ceasurile?

Aceasta este, probabil, întrebarea nr. 1: Care este cel mai simplu mod de a ne aminti când și în ce direcție ne mișcăm ceasurile? Cu siguranță, o facem în ultimul weekend din martie (ora de vară) și în ultimul weekend din octombrie (ora de iarnă). Cel mai bun mod de a reține acest lucru este următorul: primăvara punem mobilierul de grădină în grădină, adică în fața ușii, iar toamna îl punem înapoi înăuntru. Așadar, anul acesta în noaptea de 30-31 octombrie vom da ceasurile înapoi – de la ora 3 la 2 a.m. La rândul lor, ceasurile de pe telefoanele noastre mobile ar trebui să se reseteze la ora corectă. În ceea ce privește ora de vară, ceasurile din anul 2022 sunt date înapoi în noaptea de 26-27 martie, de la ora 2 la ora 3.

Schimbarea timpului – cum a început totul?

Regulamentele privind schimbarea orei nu sunt, în ciuda aparențelor, atât de vechi. Acestea au fost introduse în Germania în urmă cu 37 de ani. La acea vreme, guvernul german a decis să economisească energie și să utilizeze mai bine lumina zilei. Prin urmare, ora de vară a fost introdusă în 1980, ca urmare a crizei petroliere de la începutul anilor 1970. De atunci, ceasurile au fost resetate în Germania în fiecare vară și iarnă – ceea ce înseamnă că ne începem ziua, facem duș și bem cafeaua mai devreme sau mai târziu. În Polonia, acest regulament este în vigoare din 1983.

Interesant este faptul că trei sferturi dintre germani cred că nu este deloc necesar. După cum arată sondajele realizate de diverse institute de cercetare, mulți germani sunt în favoarea retragerii schimbării orei. Ei se simt inconfortabil din cauza nopții prelungite sau scurtate și au nevoie de câteva zile pentru a se adapta și a intra în noul ritm al zilei. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Și în ce direcție ne mutăm ceasurile? Vom încerca să răspundem mai jos la cele mai importante întrebări!

În ce țări se schimbă ceasurile?

Ceasurile sunt schimbate în special în țările situate în zona temperată din emisferele nordică și sudică – între zona subtropicală și zona rece respectivă. Printre aceste țări se numără toate țările Uniunii Europene. Statele Unite și Canada fac, de asemenea, distincția între ora de vară și ora de iarnă, dar își fixează ceasurile în zile diferite de cele ale europenilor.

În schimb, multe țări care se află aproape de ecuator nu și-au schimbat niciodată ora. Acolo soarele răsare întotdeauna la aceeași oră – indiferent dacă este vară sau iarnă.

Prima schimbare a orei în Germania a avut loc în 1916, când Germania a introdus ora de vară timp de mai mulți ani pentru a economisi cărbunele pentru industria de război. În Polonia, prima schimbare a avut loc în 1945.

Dormiti mai bine după schimbarea orei?

Contrar a ceea ce ați putea crede, nu dormiți mai bine după ce schimbați ceasurile – chiar dacă noaptea durează cu o oră mai mult. Potrivit unui studiu realizat de o revistă de medicină a somnului, există puține dovezi că în acea noapte se poate dormi mai mult sau mai bine. De asemenea, în zilele următoare, mulți oameni dorm mai puțin decât de obicei, deoarece continuă să se trezească la vechea oră, din obișnuință.

Pentru a se obișnui cu ora suplimentară, majoritatea oamenilor au nevoie de 1-2 zile, dar unii au nevoie de mai mult timp. Este cel mai dificil pentru persoanele în vârstă, copii și persoanele cu tulburări de somn. Pentru aceștia, procesul de tranziție poate dura până la o săptămână. Există, de asemenea, diferențe între sexe – în cadrul unui sondaj comandat de compania de asigurări de sănătate DAK, 28% dintre femei au recunoscut că au avut probleme cu trecerea la noua oră, în timp ce doar 16% dintre bărbați.

Ce ajută pentru un astfel de „mini jetlag”?

Trecerea la ora de iarnă este mai ușoară dacă renunțați deja la cafea și alcool de după-amiază. De asemenea, nu este recomandabil să luați somnifere. În mod ideal, ar trebui să vă culcați cu o jumătate de oră mai devreme în seara dinaintea schimbării de oră. Acest lucru vă va ajuta corpul să se adapteze la noul ritm.

În ceea ce privește dimineața de după schimbarea orei, experții recomandă alternarea dușurilor pentru a stimula sistemul circulator. Dacă de obicei tragi un pui de somn după-amiaza, de data aceasta ar trebui să renunți la el și să mergi la o plimbare în aer liber.

Ce efect are schimbarea orei asupra sănătății tale?

Schimbarea orei toamnei este mai ușor de suportat decât cea de primăvară, deoarece ceasul nostru intern funcționează puțin mai lent decât o zi de 24 de ore. Prin urmare, este mai ușor să te culci mai târziu și să adormi mai târziu decât să te culci mai devreme decât de obicei.

Efectele schimbării orei se pot manifesta prin oboseală, tulburări de somn și dureri de cap. În unele cazuri, poate duce chiar la tulburări de ritm cardiac sau la probleme digestive. Societatea germană pentru cercetarea somnului (Deutsche Gesellschaft für Schlauschutz) a publicat un raport privind efectele schimbării orei. Societatea Germană pentru Studiul Somnului (Deutsche Gesellschaft für Schlafforschung und Schlafmedizin, prescurtat DGSM) a concluzionat, pe baza unor cercetări, că după schimbarea orei crește numărul de trimiteri la spital pentru suspiciuni de infarct.

Poate schimbarea orei să favorizeze creșterea numărului de accidente pe șosele?

Experții spun că da. Potrivit DGSM (Societatea Germană de Cercetare a Somnului), schimbarea orei duce la o creștere cu 8% a numărului de accidente de mașină. De asemenea, Clubul Automobilistic European (ACE) a constatat, pe baza datelor de la Biroul de Statistică, că există mai multe accidente periculoase în săptămâna de după schimbarea orei. Acest lucru este legat de modelele de somn perturbate.

La rândul lor, asociațiile de animale sălbatice semnalează un alt pericol – este ușor să te ciocnești cu căprioare sau mistreți pe drumurile locale. Din cauza schimbării orei, mulți oameni care fac naveta la școală sau la serviciu în fiecare zi călătoresc în timpul crepusculului – moment în care animalele sălbatice pleacă în căutarea hranei. Andreas Kinser, de la Fundația germană pentru animale sălbatice, spune că „animalele nu cunosc schimbarea orei, iar șoferii trebuie pur și simplu să fie foarte atenți în primele ore ale serii”.

Cu toate acestea, schimbarea orei are sens?

Criticii consideră că obiectivul inițial de economisire a energiei nu a fost niciodată atins în Germania. Este adevărat că, după trecerea la ora de vară în martie, lumina zilei este mai bine folosită și se economisește energie electrică, dar, pe de altă parte, în multe gospodării, încălzirea este pornită cu o oră mai devreme.

Biroul de evaluare a impactului tehnologic al Bundestagului german (pe scurt, TAB) a evaluat anul trecut, împreună cu experți externi, diverse studii pe această temă. Experții nu au găsit nicio dovadă semnificativă că schimbarea orei are efecte pozitive – nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere al sănătății. În plus, economiile de energie sunt neglijabile.

Va fi eliminată schimbarea treptată a orei?

De departe, cel mai de succes sondaj online al Uniunii Europene a fost cel privind eliminarea regulamentului privind schimbarea orei. Comisia Europeană a primit 4,6 milioane de răspunsuri. Trei milioane au venit din Germania. Acest lucru a avut loc în urmă cu un an. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic de atunci. Pe de altă parte, Parlamentul European s-a pronunțat deja în luna martie a acestui an în favoarea eliminării schimbării orei încă din 2021. Totuși, pentru ca amendamentul să intre în vigoare, ar trebui să fie aprobat de o majoritate a țărilor UE. Până în prezent, nu s-a ajuns la un acord în acest sens între miniștrii responsabili. Prin urmare, punerea în aplicare a eliminării planificate a schimbării orei este încă incertă. În prezent, mingea se află în curtea fiecărei țări din UE, iar acestea trebuie să ia o decizie comună cu privire la modul în care va fi pusă în aplicare o eventuală schimbare de oră.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...