Salariul minim în Germania 2021 – sume și reglementări actuale!

De la 1.1.15, în Germania există un salariu minim (în germană Mindestlohn), care la acea dată era de 8,50 euro pe oră. Acest regulament urmărește să combată salariile mici și prețurile de dumping. În plus, scopul salariului minim este de a preveni ca angajații să fie nevoiți să solicite prestații sociale pentru că sunt plătiți insuficient. În acest articol puteți citi despre cine este afectat și la ce trebuie să fie atenți angajatorii.

Salariul minim în Germania în 2021

Salariul minim în Germania a fost majorat pentru ultima dată în iulie 2021 și se ridică în prezent la 9,60 euro pe oră. Următoarea majorare a salariului minim în Germania este prevăzută pentru ianuarie 2022 și va fi atunci de 9,82 euro pe oră.

Cine are dreptul la salariul minim în Germania?

Indiferent dacă este vorba despre lucrători străini, lucrători sezonieri, lucrători în regim de mini-job sau ucenici – dreptul la salariul minim se aplică tuturor lucrătorilor angajați în Germania. Cu toate acestea, ucenicii au dreptul la salariul minim doar dacă ucenicia este voluntară, are loc în cadrul unui curs de studii sau al unei formări profesionale și durează mai mult de trei luni sau dacă ucenicul are o diplomă universitară sau o formare profesională. În acest caz, dreptul la salariul minim se acordă din prima zi de ucenicie. Valoarea salariului minim poate fi modificată la cererea comitetului permanent al uneia dintre părțile la contractul colectiv de muncă.

Cine nu are dreptul la salariul minim în Germania?

Din nefericire, nu este tot aurul care strălucește. Salariul minim legal din Germania nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

  • Persoane cu vârsta sub 18 ani care nu au pregătire profesională
  • Șomerii de lungă durată în primele șase luni de angajare
  • Persoane cu vârsta sub 18 ani care nu au absolvit o formare profesională
  • Persoane cu dizabilități, angajate în ateliere pentru persoane cu dizabilități
  • Voluntari
  • Persoanele care urmează o formare școlară sau universitară obligatorie care nu durează mai mult de trei luni

Am dreptul la salariul minim pe perioada formării mele profesionale în Germania?

Vești bune pentru toți cursanții de formare profesională din Germania (Ausbildung): din 2020, aceste persoane au dreptul la salariul minim. Ca parte a reformei formării profesionale pentru persoanele cu calificare superioară, Bundestag și Bundesrat au convenit să modifice legea. În 2021, salariul minim pentru cei care fac Ausbildung va fi de 550 de euro în primul an de formare. În 2022 și, respectiv, 2023, vor urma alte majorări la 585 EUR și 620 EUR.

După terminarea primului an de formare, ucenicii vor primi o creștere salarială de 18%, în conformitate cu noua cerință privind salariul minim. În cel de-al treilea an, salariul crește cu 35%, iar în al patrulea an cu 40%.

Se aplică salariul minim și în cazul muncii cu fracțiune de normă și al muncii temporare?

Deoarece salariul minim este legat de conceptul de angajat, acesta se aplică și muncii cu fracțiune de normă și temporare. Cu alte cuvinte, mini-joburile și alți angajați cu fracțiune de normă au, de asemenea, dreptul la salariul minim. În schimb, liber-profesioniștii și lucrătorii independenți nu sunt angajați în sensul legislației germane și, prin urmare, Legea privind salariul minim nu li se aplică.

Poate șeful meu să rețină plata pentru orice motiv?

Patronul dumneavoastră nu poate refuza să vă plătească salariul minim, așa cum nu poate nici să îl ocolească prin mijloace mai mult sau mai puțin transparente. Ca orice angajator, trebuie să respecte legea, altfel riscă amenzi mari (până la 500 000 de euro) și sancțiuni.

Salariile minime în Germania, pe sectoare

Tabelul de mai jos prezintă ratele minime prevăzute de reglementările privind salariul minim în Germania, defalcate pe ramuri de activitate și ocupații:

Industrie Salariul minim actual
Profesori16,68 euro
Profesori cu diplomă de bacalaureat17,02 euro
Acoperișul14,10 euro
Electricieni (montaj)12,40 euro
Curățători de interior11,11 euro
Curățători de fațadă14,45 euro
Lucrători temporari (Leiharbeiter)10,45 euro
Lucrători de îngrijire12,00 euro; cu minim un an de studii 12,50 euro; muncitori calificați 15,00 euro
Muncitor în construcții12,85 euro (Germania de Vest, Berlin, Germania de Est)
Muncitor calificat în construcții15,70 euro (Germania de Vest)
15,55 euro (Berlin)
Zugrav (necalificat)11,10 euro (Germania de Vest, Berlin, Germania de Est)
Zugrav (cu formare profesională)13,50 euro (Germania de Est)

De ce trebuie să fie atenți angajatorii?

Angajatorii care angajează lucrători cu salarii mici sau lucrători temporari sau care își desfășoară activitatea într-unul dintre sectoarele enumerate la articolul 2 din Schwarzarbeitsgesetz (legea privind economia subterană) trebuie să înregistreze începutul, sfârșitul și durata muncii zilnice a unui angajat până cel târziu la șapte zile după încheierea zilei de lucru. Aceste informații trebuie să fie păstrate timp de cel puțin doi ani. Industriile enumerate la articolul 2 din legea privind munca nedeclarată sunt industria construcțiilor, cateringul, transportul, industria cărnii, precum și companiile care transportă persoane, curăță clădiri și instalează și demontează construcții spațiale la târguri și expoziții.

Întrebări despre salariul minim în Germania?

Ministerul german al Muncii și Afacerilor Sociale (Bundesministerium für Arbeit und Soziales) răspunde la întrebările cetățenilor cu privire la salariul minim. O linie telefonică specială a fost înființată în acest scop:

030/60280028

Linia de asistență telefonică este deschisă de luni până joi, între orele 8.00 și 20.00.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

Ultima publicare

Decizia guvernului german: Interzicerea vânzării de petarde și a adunărilor în noaptea de Revelion

Anul acesta, în Germania, Revelionul va fi (din nou) fără petarde! Guvernul federal și cel de stat au căzut...

Söder vrea vaccinarea obligatorie a copiilor începând cu vârsta de 12 ani

Premierul bavarez Markus Söder (54 de ani, CSU) i-a înfuriat pe pediatrii germani cu această cerere. Miercuri, Söder a...

Germania: posibilitatea de a obține concediu medical după o consultație telefonică, prelungită până la sfârșitul lunii martie

În noul an, în Germania va fi posibil să se obțină concediu medical pentru o răceală ușoară după o...

Noi restricții în Germania: Deciziile nu intră în vigoare imediat!

Guvernul german a decis astăzi să înăsprească restricțiile, după cum a anunțat Angela Merkel în cadrul unei conferințe de...