Salariul minim în Germania 2023 – sumele actuale și cele mai importante reglementări!

De la 1 ianuarie 2015, în Germania există un salariu minim (în germană Mindestlohn), care la acea dată era de 8,50 euro pe oră. Acest regulament urmărește să combată salariile excesiv de mici și prețurile de dumping. În plus, salariul minim este menit să împiedice ca angajații să fie nevoiți să solicite prestații sociale pentru că sunt plătiți prea puțin. În acest articol puteți afla cine are dreptul la salariul minim în Germania și la ce trebuie să fie atenți angajatorii.

Salariul minim în Germania în 2023

Ultima dată când salariul minim din Germania a fost majorat a fost în octombrie 2022 și este în prezent de 12 euro pe oră.

Salariul minim în Germania – iată cine are dreptul la el!

Fie că vorbim de lucrători străini, de lucrători sezonieri, de lucrători în minijob-uri sau de ucenici – dreptul la salariul minim se aplică, în esență, tuturor lucrătorilor angajați în Germania.

Cu toate acestea, ucenicii au dreptul la salariul minim doar dacă ucenicia este voluntară, are loc în cadrul unui curs de studii sau de formare profesională și durează mai mult de trei luni sau dacă ucenicul are o diplomă universitară sau o formare profesională. În acest caz, dreptul la salariul minim se acordă din prima zi de ucenicie.

Valoarea salariului minim poate fi modificată la cererea comitetului permanent al uneia dintre părțile la contractul colectiv de muncă.

Salariul minim în Germania – cine nu are dreptul la el?

Din nefericire, nu este tot aurul care strălucește. Într-adevăr, salariul minim prevăzut de lege în Germania nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

 • Persoane cu vârsta sub 18 ani care nu au pregătire profesională
 • Șomeri pe termen lung, în primele șase luni de angajare
 • Persoane cu vârsta sub 18 ani care nu au absolvit un curs de formare profesională
 • Persoane cu dizabilități care nu au absolvit un curs de formare profesională
 • Persoane cu dizabilități, angajate în ateliere pentru persoane cu dizabilități
 • Voluntari
 • Persoanele care fac o ucenicie obligatorie la școală sau în cadrul studiilor, care nu durează mai mult de trei luni

Am dreptul la salariul minim pe perioada formării mele profesionale în Germania?

Vești bune pentru toți cei care urmează o formare profesională în Germania: Din 2020, aceste persoane au dreptul la salariul minim. Ca parte a reformei formării profesionale, Bundestag și Bundesrat au convenit să modifice legea. În 2023, salariul minim pentru cei care fac Ausbildung este:

 • 620 de euro pe lună în primul an de formare
 • 732 de euro pe lună în al doilea an de studiu
 • 837 de euro pe lună în al treilea an de studiu
 • 868 de euro pe lună în al patrulea an de studiu

Este bine de știut: Stagiarii au adesea dreptul să primească alocații familiale pe perioada formării profesionale.

Salariul minim în Germania se aplică și în cazul minijoburilor și al muncii cu fracțiune de normă?

Deoarece salariul minim în Germania este legat de conceptul de angajat, acesta se aplică și în cazul muncii cu fracțiune de normă și al muncii temporare. Cu alte cuvinte, lucrătorii cu minijoburi și alți angajați cu fracțiune de normă au, de asemenea, dreptul la salariul minim. Pe de altă parte, liber-profesioniștii și persoanele care desfășoară activități independente nu sunt salariați (angajați) în sensul legislației germane și, prin urmare, legea privind salariul minim nu li se aplică.

Pot patronul să rețină salariul minim pe economie pentru orice motiv?

În Germania, patronul dumneavoastră nu poate refuza să plătească salariul minim, la fel cum nu îl poate eluda prin măsuri mai mult sau mai puțin transparente. Ca orice angajator, acesta trebuie să respecte legea, în caz contrar fiind pasibil de amenzi mari (până la 500 000 de euro) și alte sancțiuni.

Salariul minim în Germania în funcție de industrie

Tabelul de mai jos prezintă ratele minime prevăzute de reglementările privind salariul minim în Germania, defalcate pe ramuri de activitate și ocupații:

La ce trebuie să fie atenți angajatorii?

Angajatorii care angajează salariați cu salarii mici, lucrători temporari sau care își desfășoară activitatea într-unul dintre sectoarele enumerate în secțiunea 2 din Legea privind munca la negru (germană: Schwarzarbeitsgesetz) sunt obligați să înregistreze începutul, sfârșitul și durata muncii zilnice a angajatului în cauză, în cel mult șapte zile de la data la care angajatul a terminat ziua de muncă. Aceste informații trebuie să fie păstrate timp de cel puțin doi ani. Industriile enumerate în secțiunea 2 a legii privind munca nedeclarată sunt construcțiile, cateringul, transportul, industria cărnii, precum și companiile implicate în transportul de persoane, curățarea clădirilor și instalarea și demontarea structurilor spațiale la târguri și expoziții.

Răspunsuri la întrebări privind salariul minim în Germania

Ministerul german al Muncii și Afacerilor Sociale (în germană: Bundesministerium für Arbeit und Soziales) răspunde la întrebările cetățenilor cu privire la salariul minim. O linie telefonică specială a fost înființată în acest scop:

030/60280028

Linia de asistență telefonică este deschisă de luni până joi, între orele 8.00 și 20.00.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...