Conversația Zelenski-Steinmeier: Președintele ucrainean i-a invitat la Kiev pe cancelarul german Olaf Scholz și pe președintele Frank-Walter Steinmeier

După săptămâni de tensiuni diplomatice legate de o vizită planificată a președintelui german în Ucraina, care în cele din urmă nu a avut loc, există noi încercări de apropiere între Berlin și Kiev. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vorbit joi la telefon cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski. Potrivit presei, Steinmeier l-a asigurat pe Zelensky de sprijinul deplin al Germaniei în timpul conversației de aproximativ 45 de minute.

Refuzul lui Steinmeier de a accepta a înrăutățit relațiile dintre Germania și Ucraina

Motivul disputei dintre Ucraina și Germania a fost vizita planificată a președintelui german la Kiev la mijlocul lunii aprilie, unde urma să călătorească împreună cu alți lideri europeni. Steinmeier se pregătea de mai multe zile pentru o călătorie comună cu președintele polonez, dar cu puțin timp înainte a fost surprins de refuzul guvernului ucrainean. Printr-o notă scrisă de la Kiev, Steinmeier a primit apoi un semnal foarte clar că nu este binevenit în capitala ucraineană. Motivul probabil al refuzului președintelui german de a-l primi a fost cursul pro-rusesc anterior al lui Steinmeier.

Afacerea a contribuit la deteriorarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări; în cercurile guvernamentale din Germania s-a vorbit despre un „afront”. Recent, cancelarul Olaf Scholz (SPD) a refuzat să se deplaseze în Ucraina, printre altele, pe motiv că modul în care Ucraina îl tratează pe Steinmeier „stă în calea” propriei sale vizite.

Cine va merge la Kiev?

Conversația telefonică dintre Steinmeier și Zelenskiy ar putea face acum o diferență în relațiile dintre cele două țări. Problemele sensibile au fost clarificate, iar Zelenski i-a invitat la Kiev pe președintele, cancelarul și miniștrii guvernului federal german. Deocamdată, nu se știe dacă Steinmeier intenționează să meargă personal la Kiev. Cu toate acestea, dacă relațiile sale cu guvernul ucrainean s-au încălzit, atunci argumentul lui Scholz, conform căruia se abține să vină în Ucraina din cauza afrontului din aprilie, nu va mai fi valabil.

În rândul membrilor SPD există speranța că cancelarul se va răzgândi în curând și va vizita Kievul. Se vorbește despre un „semn important de solidaritate”. Unii pariază că Scholz va merge în Ucraina împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, care sosește la Berlin lunea viitoare.

O vizită la Kiev este planificată de ministrul german de externe și de președintele Bundestagului

Între timp, unii politicieni au deja planuri concrete de a se deplasa în Ucraina devastată de război. Unul dintre aceștia este ministrul de externe Annalena Baerbock, care a anunțat că se va deplasa în curând la Kiev pentru discuții. Ea nu a precizat încă o dată anume pentru această călătorie. Președintele Bundestagului, Bärbel Bas (SPD), intenționează, de asemenea, să efectueze o vizită în capitala ucraineană. O purtătoare de cuvânt a declarat că Bas ar dori să meargă în Ucraina, la invitația omologului său ucrainean, pentru a comemora toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a purta împreună discuții politice.

Sursa: www.spiegel.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Printr-o decizie a Bundestagului, tăierile din beneficiile Hartz IV pentru încălcări vor fi suspendate timp de un an

Sancțiunile pentru beneficiarii de ajutor social vor fi relaxate până la intrarea în vigoare a așa-numitului "venit al cetățenilor"...

Recensământul 2022 în Germania: iată cum să recunoști dacă ai de-a face cu un conațional adevărat

În general, ar trebui să fiți precaut atunci când aveți de-a face cu străinii care vă bat brusc la...

O confruntare politică pe tema biletului de 9 euro. Vot în Bundesrat vineri

Lucrările pregătitoare au fost în mare parte finalizate. Pre-vânzările la unele companii de transport urmează să înceapă săptămâna viitoare;...

Pentru 9 euro prin Germania – acum știi când va fi posibil acest lucru!

Consumatorii din Germania vor putea cumpăra un așa-numit bilet lunar pentru 9 euro de la Deutsche Bahn începând cu...