Germania: Spitalele cer bani restante pentru paturile de terapie intensivă și depun zeci de acțiuni în justiție

În total, 46 de procese au fost intentate de spitale germane împotriva a patru guverne federale de stat pentru finanțarea paturilor de terapie intensivă nou create în timpul pandemiei de coronavirus. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de redactorii cotidianului german WELT la ministerele sănătății din landurile federale.

Cel mai mare număr de procese a fost intentat în NRW

Situația este cea mai frapantă în Renania de Nord-Westfalia: În total, sunt implicate 27 de procese, dintre care unsprezece au fost încheiate. Valoarea litigiilor în cazurile încă deschise se ridică la aproximativ 6,4 milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății raportează că spitalele s-au plâns de obicei de „notificări parțiale sau refuzate” din partea guvernului de stat în contextul finanțării paturilor de terapie intensivă. „Identificarea unei creșteri specifice a capacității de tratament la terapie intensivă este adesea pusă sub semnul întrebării.” Pe scurt, acest lucru înseamnă că spitalele nu pot dovedi că au achiziționat efectiv unele dintre paturile de terapie intensivă aprobate cu echipamentul adecvat și acum dau în judecată pentru că nu li se rambursează costurile solicitate.

Context: În martie 2020, guvernul federal a adoptat așa-numita lege privind ajutorul COVID-19. Printre altele, aceasta prevede că spitalele vor primi un bonus de 50 000 EUR pentru fiecare pat suplimentar de terapie intensivă pe care îl creează sau îl transformă dintr-unul existent. Acest lucru ar trebui să prevină eventualele blocaje în unitățile de terapie intensivă. Aceste măsuri sunt finanțate din rezerva de lichidități a fondului de sănătate.

Paturile au fost montate vreodată?

Între jumătatea lunii martie și sfârșitul lunii septembrie, Oficiul Federal de Securitate Socială competent a transferat 686,1 milioane de euro către state în acest scop. În termeni pur matematici, acest lucru înseamnă 13 722 de paturi noi de terapie intensivă. Cu toate acestea, nu se știe dacă toate aceste paturi au fost amenajate și dacă au fost echipate corespunzător. Această finanțare a expirat în septembrie 2020.

Douăsprezece spitale din Turingia au intentat, de asemenea, un proces împotriva Ministerului Sănătății de acolo. Potrivit Ministerului Sănătății, statul a cerut „documente de la spitale pentru a justifica plățile, arătând că s-au făcut investiții”. Până în prezent, s-a ajuns la o înțelegere extrajudiciară cu cinci spitale: Spitalele au prezentat documentele necesare pentru justificarea plății și, în consecință, au primit plăți.

De asemenea, landul Hesse a fost dat în judecată într-un caz pentru aprobarea a trei paturi suplimentare de terapie intensivă; suma în litigiu este de 150 000 de euro. Saxonia Inferioară este în curs de verificare a documentelor spitalelor în ceea ce privește ventilatoarele instalate, potrivit Ministerului Sănătății. În prezent, 26 de sume forfetare, echivalente cu 1,3 milioane de euro, sunt în litigiu.

În Bavaria, șase procese intentate de spitale sunt în prezent în curs de soluționare la diferite instanțe administrative, în valoare de 1,6 milioane de euro.

Din nou, Ministerul Sănătății susține că spitalele reclamante nu au vrut să facă dovada costurilor de investiție suportate pentru achiziționarea ventilatoarelor: acestea sunt de părere că legea relevantă nu prevede o astfel de obligație și că plata ar trebui considerată ca fiind un „bonus independent de costurile de investiție”.

sursa: www.welt.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...