Crăciunul în Germania – iată cum sărbătoresc germanii Crăciunul!

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului în Germania – este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a sărbători și a petrece timp de calitate împreună. Fiecare familie petrece sărbătorile în mod diferit, dar există câteva obiceiuri și tradiții universale care se păstrează în toată Germania. Despre asta vrem să vă povestim.

Avântul în Germania – der Advent

Sezonul de sărbători nu este, desigur, doar Ajunul și ziua de Crăciun, ci și Adventul. Aceasta începe cu patru duminici înainte de Ajunul Crăciunului. Aceasta este perioada în care se deschid de obicei piețele de Crăciun din Germania. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a începe să vă decorați casa pentru Crăciun. Cel mai important lucru este coroana de Advent cu patru lumânări, care sunt aprinse pe rând în fiecare duminică de Advent. În plus, Adventul este momentul perfect pentru a vă reuni cu familia sau prietenii pentru a coace turtă dulce și prăjituri și a bea punch. Perioada de dinaintea Crăciunului nu este lipsită de impact asupra birourilor și întreprinderilor. În mod tradițional, în perioada Adventului au loc diverse evenimente festive ale companiei, din germană „Weihnachtsfeier”.

Calendarul de Advent în Germania – der Weihnachtskalender

Calendarul de advent este, în primul rând pentru copii, dar și pentru unii adulți, ceva fără de care este imposibil să ne imaginăm perioada de dinaintea Crăciunului. Este un calendar cu 24 de ferestre care se deschid de la 1 la 24 decembrie. În spatele ușii se află ciocolată sau mici cadouri pentru a trece timpul în așteptarea Crăciunului. Mulți oameni din Germania pregătesc ei înșiși calendare de Advent și acestea iau multe forme diferite:

Michaelmas în Germania – der heilige Nikolaus

O zi foarte importantă în timpul Adventului în Germania este „Nikolaustag”, sau „Nikolaikirche” în poloneză, sărbătorită pe 6 decembrie. Este momentul în care pantofii copiilor sunt umpluți cu dulciuri. Această tradiție poate fi urmărită până în anul 340, când „Sankt Nikolaus” a trăit în Myra, Turcia, și era cunoscut ca fiind foarte generos. A dat tot ce avea copiilor și săracilor. El este comemorat la aniversarea morții sale, și anume la 6 decembrie. Cu toate acestea, Moș Crăciun vine doar la copiii cuminți – copiii obraznici primesc o baghetă de la ucenicul său, numit Knecht Ruprecht în Germania.

Mercate de Crăciun în Germania – die Weihnachtsmärkte

După cum am menționat deja, piețele de Crăciun sunt foarte bine înrădăcinate în cultura germană. Practic, fiecare oraș are cel puțin un „Weihnachstmarkt”. Acestea se deschid, de obicei, în prima duminică a Adventului (deși uneori mult mai devreme!) și oferă pe standuri frumos decorate vin fiert, specialități culinare de Crăciun, punci, decorațiuni pentru pomul de Crăciun, lumânări și multe, multe altele. Tradiția piețelor de Crăciun datează din secolul al XIV-lea. Cel mai faimos Weihnachtsmarkt german este cel din Nürnberg – Nürnberger Christkindlesmarkt. Dar și alte orașe sunt renumite pentru piețele lor de Crăciun, cum ar fi Dresda și Aachen.

Wichteln – sau oferirea de cadouri în preajma Crăciunului

O tradiție foarte populară înainte de Crăciun în Germania este așa-numitul „Wichteln”, sau oferirea de cadouri în perioada premergătoare Crăciunului. Este popular mai ales printre colegii de serviciu, dar și printre prieteni. Există diferite variante și reguli pentru acest obicei.

Una dintre cele mai populare versiuni este așa-numitul „Schrottwichteln”. Aici dăruiești lucruri vechi sau inutile – cel mai important este să te distrezi când le despachetezi! În acest fel, puteți scăpa în sfârșit de lucrurile inutile și, cu puțin noroc, destinatarul s-ar putea să se bucure de cadou.

Vremea de Crăciun în Germania – der Heiligabend

După o perioadă de patru săptămâni în care am mâncat ciocolată, am băut vin fiert în târgurile de Crăciun, am copt turtă dulce, am decorat apartamente și am supraviețuit freneziei de a cumpăra cadouri și de a merge la petrecerile companiei, vine Ajunul Crăciunului, cea mai importantă zi de Crăciun. Merită menționat faptul că, deși este o sărbătoare atât de importantă în Germania, Ajunul Crăciunului nu este oficial o sărbătoare publică, iar magazinele sunt deschise în general până la ora 14.00. Astfel, chiar și în Ajunul Crăciunului puteți face cumpărături de ultim moment sau puteți ieși să cumpărați ultimele cadouri. Ce se mai întâmplă în această zi în Germania? Pe lângă gătit, bradul de Crăciun este adesea abia îmbrăcat, iar în multe familii se montează și scena nativității.

Mâncăruri de Crăciun în Germania

Când vine vorba de mâncărurile care apar pe mesele germane de Crăciun, acestea sunt foarte variate și, în funcție de familie, tradițiile pot fi foarte diferite. În multe case germane, mâncarea tradițională din Ajunul Crăciunului este gâsca friptă cu găluște sau crap de Crăciun. Pe de altă parte, unele familii preferă să aibă o masă bogată în prima și a doua zi de Crăciun, iar în Ajunul Crăciunului mănâncă ceva „rapid”, cum ar fi cârnați cu salată de cartofi. Acest lucru se întâmplă pentru ca copiii să nu fie nevoiți să aștepte prea mult timp pentru cadourile lor, care reprezintă punctul culminant al serii. Înainte ca toată familia să despacheteze cadourile, se citește adesea o poveste de Crăciun sau întreaga familie cântă colinde de Crăciun. Apoi este timpul pentru slujba de la miezul nopții – cel puțin pentru catolicii practicanți. Acest lucru se datorează faptului că la miezul nopții are loc cea mai importantă slujbă solemnă de Crăciun pentru a sărbători nașterea lui Iisus.

Crăciunul în Germania și a doua zi de Crăciun

În multe țări, Crăciunul este cea mai importantă dintre cele trei zile. În Germania, însă, se pare că sărbătorim în continuare – fără cadouri, dar adesea cu o slujbă și neapărat cu mâncare delicioasă. Zilele de 25 și 26 decembrie sunt oficial sărbători legale, așa că sunt folosite pentru a ne întâlni cu familia și prietenii și a ne distra.

Tradiția de a împodobi bradul de Crăciun își are originea în Germania

  • Crăciunul, calendarul de advent, coronița de advent, piețele de Crăciun, care sunt, de asemenea, populare în Polonia, provin din tradițiile germane și au ajuns în Polonia de acolo
  • Cel mai vechi târg de Crăciun este organizat în Saxonia. A avut loc pentru prima dată încă din 1434.
  • „Silent Night”, care este una dintre cele mai cunoscute colinde din lume, a fost scrisă în limba germană de Franz Xavier Gruber. Până în prezent, a fost tradus în peste 300 de limbi.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...