Concediu medical din cauza coronavirusului în Germania – iată ce trebuie să știi!

Persoanele care se îmbolnăvesc pot obține un bilet de concediu medical de la medicul lor și îl pot înmâna angajatorului. Acesta este, de asemenea, cazul coronavirusului. Spre deosebire de o răceală sau o gripă, însă, în cazul coronavirusului există diferite situații care complică problema concediului medical. Un caz clar este atunci când o persoană care este testată pozitiv pentru coronavirus este simptomatică, adică este în mod clar incapabilă fizic să lucreze. Prin urmare, mulți oameni se întreabă cum stau lucrurile cu concediul medical în Germania în caz de izolare sau carantină. Și există vreo diferență dacă rezultatul este pozitiv, dar nu există simptome? Veți găsi răspunsurile la aceste întrebări mai jos!

Concediu medical în Germania din cauza unei infecții cu coronavirus cu simptome

Dacă aveți un rezultat pozitiv la testul coronavirus și, în același timp, simptome ale bolii, este de la sine înțeles că vă puteți lua concediu medical. În prezent, acest lucru este posibil și prin telefon în Germania. Medicul verifică starea de sănătate a pacientului în cadrul unei convorbiri telefonice și apoi poate emite un concediu medical de până la șapte zile. În cazul în care pacientul nu este încă sănătos, medicul poate prelungi concediul pentru încă șapte zile la rând, folosind diagnosticul telefonic. Acest regulament este încă în vigoare până la 31 martie 2022. Cu toate acestea, se așteaptă ca guvernul german să prelungească regulamentul după sfârșitul lunii martie.

Ce trebuie să faceți dacă sunteți testat pozitiv pentru coronavirus și nu aveți simptome?

Cu toate acestea, o infecție cu coronavirus sau un rezultat pozitiv al testului nu înseamnă automat că o persoană are dreptul la concediu medical. Chiar dacă autoritatea sanitară a ordonat oficial izolarea. Acest lucru este justificat prin faptul că angajatul în cauză poate continua să lucreze de acasă. Numai dacă acest lucru nu este posibil și dacă angajatul ar trebui să-și părăsească locuința sau apartamentul pentru a lucra, medicul poate elibera un concediu medical, chiar dacă persoana nu are niciun simptom.

Ce se aplică persoanelor neinfectate aflate în carantină?

Situația devine și mai dificilă pentru persoanele care trebuie să fie puse în carantină în calitate de contacte sau după ce au călătorit dintr-o zonă cu risc ridicat, dar care nu sunt ele însele infectate cu coronavirus. În acest caz, situația juridică din Germania nu prevede un concediu medical. În această situație, munca de acasă este obligatorie, deoarece persoana nu este incapabilă să lucreze din cauza bolii. Persoanele care au fost vaccinate cu a treia doză de vaccin sau care s-au vindecat de boală pot părăsi locuința sau apartamentul pentru a merge la locul de muncă, în cazul în care munca nu este posibilă de acasă. Cei care nu au fost vaccinați trebuie să stea în carantină, dar nu își pot desfășura activitatea de acasă și trebuie să se aștepte să nu fie plătiți în această perioadă.

Uneori, persoanele nevaccinate care au fost puse în carantină din ordinul autorităților sau cărora li s-a interzis oficial să lucreze sunt despăgubite în temeiul Legii privind protecția împotriva infecțiilor (IfSG). Acest lucru este valabil și pentru părinții care trebuie să se ocupe singuri de copiii lor din cauza unor măsuri dispuse oficial.

sursa: propria compilație www.ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...