Berlinul a plătit despăgubiri în urma interzicerii profesorilor de sex feminin de a purta hijab

Berlinul a plătit în total peste 22.000 de euro femeilor care poartă hijab și care, din această cauză, au fost împiedicate să lucreze ca profesoare. Nu se știe încă ce va urma pentru această interdicție.

Mai mult de 22 de mii de euro în compensații

Landul Berlin a plătit zeci de mii de euro în compensații femeilor care nu au fost angajate ca profesoare pentru că purtau văl sau așa-numitul hijab. Acest lucru este relatat de Tagesspiegel cu referire la răspunsul departamentului de educație la o anchetă scrisă a parlamentarului de stânga Elif Eralp. Potrivit raportului, au fost plătite despăgubiri în valoare totală de 22.170 de euro.

Eralp a scris pe Twitter că departamentul Senatului pentru educație, tineret și familie a preferat să plătească compensații în loc să respecte drepturile femeilor. Ea s-a declarat mulțumită de faptul că „practica ilegală” de interzicere a vălului a luat sfârșit după ce plângerea departamentului senatorial din Berlin a fost respinsă în fața Curții Constituționale Federale.

Legea privind neutralitatea din Berlin interzisese anterior cadrelor didactice din școlile publice să poarte simboluri religioase vizibile, cum ar fi hijab-ul. Aceasta a intrat în vigoare în 2005. Potrivit Tagesspiegel, nouă profesoare care nu au fost angajate din cauza vălului pe care îl purtau au intentat procese pe această temă încă din 2016. În 2020, Curtea Federală a Muncii i-a dat dreptate femeii al cărei proces a fost respins prima dată. La începutul lunii februarie, landul Berlin a depus o plângere constituțională la Curtea Constituțională Federală, dar aceasta a fost respinsă.

Wegner vrea să mențină interdicția legată de vălul de cap

Potrivit Tagesspiegel, Senatul din Berlin a ajuns la o înțelegere cu patru femei. Una dintre ele și-a retras plângerea, iar în trei cazuri Senatul a obținut câștig de cauză. Curtea Constituțională Federală hotărâse deja în 2015 că interdicția generală privind profesoarele care poartă eșarfă în școlile publice este neconstituțională.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu legea privind neutralitatea de la Berlin. Vechea coaliție formată din SPD, partidele Verzilor și Stângii a convenit în acordul de coaliție să o pună în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale Federale. Fostul senator pentru justiție, Lena Kreck (Stânga), dorea să abolească în principiu Legea privind neutralitatea. Cu toate acestea, CDU și SPD negociază în prezent o nouă coaliție guvernamentală. Potrivit Tagesspiegel, aceștia doresc să mențină legea și să o facă legală. Înainte de alegeri, principalul candidat al CDU, Kai Wegner, a declarat într-un interviu acordat t-online că școala nu este locul pentru văl și orice alte simboluri religioase.

Sursa: t-online

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...