Regula 3G la locul de muncă în Germania: plătește angajatorul pentru testele coronavirus?

Angajații din Germania se pot prezenta la locul de muncă doar în conformitate cu principiul 3G (vaccinat, testat, vindecat). Acest lucru este stipulat de noua lege privind protecția împotriva infecțiilor, care a intrat în vigoare în Germania la 24.11.2021. Oricine dorește să intre în incinta companiei trebuie să dovedească faptul că a fost vaccinat, testat sau recuperat.

Ce înseamnă acest lucru pentru angajați și pentru șefii lor în viața de zi cu zi, explică Nicole Mutschke, avocat specializat în dreptul muncii.

3G la locul de muncă în Germania: ce fel de certificate sunt necesare?

După cum sugerează și numele, există trei posibilități. Angajații au nevoie de unul dintre aceste certificate:

  • un certificat de vaccinare, care atestă o vaccinare completă împotriva coronavirusului
  • dovada recuperării după o infecție cu coronavirus (testul trebuie să fi avut loc în urmă cu cel puțin 28 de zile și nu mai mult de șase luni).
  • un rezultat negativ la testul coronavirus

„Pentru testele rapide, testul trebuie să fi fost făcut cu cel mult 24 de ore în urmă, iar pentru testele PCR, cu cel mult 48 de ore în urmă”,” – explică avocata Nicole Mutschke.

Cine verifică conformitatea?

Angajatorii din Germania sunt obligați să verifice certificatele 3G în fiecare zi înainte ca angajatul să intre la locul de muncă și să documenteze acest lucru.

Mutschke: „Această responsabilitate poate fi, de asemenea, delegată angajaților relevanți sau unor terțe părți.”

Trebuie să arăt certificatul de vaccinare în fiecare zi?

În cazul certificatelor de vaccinare și de convalescență, este suficient ca angajatorul să le verifice o singură dată și să documenteze această verificare. Prin urmare, controalele zilnice nu sunt necesare pentru aceste două certificate.

„Cu toate acestea, în cazul persoanelor nevaccinate sau incomplet nevaccinate, rezultatul testului trebuie verificat zilnic,” – spune expertul în dreptul muncii.

Notă: Angajații și angajatorii trebuie, de asemenea, să păstreze certificatul relevant în cazul unei inspecții din partea autorităților.

Ce se întâmplă dacă șeful meu nu o face?

Mutschke: „Angajatorul comite o infracțiune administrativă dacă nu respectă reglementările 3G.”

Vă rugăm să rețineți: în Germania există o amendă de până la 25.000 de euro pentru încălcarea obligațiilor de inspecție ale angajatorului.

Trebuie să mă tem eu însumi de consecințe?

Același lucru este valabil și pentru angajat, care riscă o amendă de până la 25.000 de euro.

Notă: Angajații care nu furnizează dovada 3G riscă, de asemenea, un avertisment în conformitate cu legislația muncii.

Mutschke avertizează: „În cel mai rău caz, în cazul unui refuz persistent, angajatorul poate lua în considerare concedierea.”

Voi fi plătit dacă nu am un test și angajatorul mă trimite acasă?

Angajații care nu prezintă certificatul cerut în conformitate cu regula 3G nu sunt admiși la locul de muncă în Germania. Aceasta înseamnă că:

„Dacă un angajat nu poate lucra, de exemplu, pentru că nu este posibil să lucreze la distanță, nu va avea dreptul la plata salariului”, explică avocatul Mutschke.

Cine trebuie să plătească pentru testele la locul de muncă în Germania?

„Angajatorii din Germania trebuie să continue să ofere angajaților cel puțin două teste gratuite pe săptămână”, subliniază avocatul Mutschke.

În plus, toată lumea are acum dreptul la un test de cetățenie gratuit pe săptămână. În caz contrar, angajații trebuie să plătească singuri pentru testele lor.

Testarea este inclusă în timpul de lucru?

Nu, testele nu fac parte din timpul de lucru, spune avocatul.

Mutschke: „Dacă angajatorii compensează totuși timpul petrecut cu testele, acestea sunt voluntare.”

Cum rămâne cu protecția datelor?

Certificatul 3G se referă la datele sensibile privind sănătatea angajatului.

Mutschke: „Prin urmare, în timpul controalelor, angajatorii pot verifica și documenta doar numele și certificatul 3G, inclusiv perioada de valabilitate a acestuia.”

Notă: De asemenea, trebuie să se asigure că terții, cum ar fi alți colegi, nu pot lua cunoștință de datele privind sănătatea.

sursa: bild.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...