Elterngeld – totul despre alocația pentru creșterea copiilor în Germania!

Elterngeld este o alocație pentru creșterea copiilor în Germania, adică ajutor financiar pentru părinții copiilor mici. Această alocație a fost introdusă pentru ca părinții să se poată concentra doar pe creșterea copiilor și să nu fie nevoiți să muncească în același timp. Elterngeld este reglementată prin Legea privind alocațiile pentru copii.

Cine poate solicita alocația pentru creșterea copilului în Germania?

Pentru a fi eligibil pentru alocația germană de creștere a copilului, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 1. Reședința sau domiciliul în Germania

În unele cazuri, sunt posibile excepții de la această regulă. Și persoanele care nu locuiesc în Germania pot solicita alocația. Aceasta se aplică persoanelor care:

 • lucrează în străinătate, dar sunt angajate în Germania,
 • lucrează ca voluntari în țări din lumea a treia sau în misiuni umanitare,
 • au cetățenie germană și lucrează în organizații internaționale (de ex. Uniunea Europeană) sau în diplomație.
 1. Copilul trebuie să locuiască împreună cu solicitantul

De asemenea, în cazul copilului altcuiva, puteți primi indemnizația de creștere dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

 • adopția este planificată,
 • copilul este al partenerului de viață,
 • procesul de recunoaștere a paternității este în desfășurare,
 • părinții copilului nu pot avea grijă de el din cauza bolii, dizabilității grave sau decesului. În astfel de cazuri, indemnizația se acordă rudelor până la gradul al treilea (străbunicii, bunicii, unchii și mătușile, frații).
 1. Copilul trebuie crescut de părinți

În general, un copil trebuie să fie crescut de părinți, cu excepția cazului în care există un motiv întemeiat pentru care copilul nu se află în prezent în grija părinților.

 1. Nu poți lucra cu normă întreagă

Norma nu este întreagă atunci când:

 • munca prestată nu durează mai mult de 30 de ore pe săptămână,
 • munca prestată se desfășoară în cadrul învățământului profesional [germ. Berufsausbildung],
 • solicitantul lucrează ca îngrijitor de copii în propria casă [germ. Tagesmutter] și nu are mai mult de cinci copii în grijă.
 1. Limita de venituri

Dacă venitul părintelui care este singur a fost mai mare de 250.000 de euro în anul calendaristic anterior nașterii copilului, acesta nu au dreptul la alocația pentru creșterea copilului. Același lucru este valabil și pentru cuplurile ale căror venituri totale au depășit 500.000 EUR.

Cât este alocația pentru creșterea copilului în Germania?

Alocația pentru creșterea copilului este calculată pe baza câștigurilor unui părinte care renunță la serviciu pentru a-și crește copilul. Se ia în considerare salariul net obținut înainte de nașterea copilului. La calcularea alocației, nu se iau în considerare niciun fel de ajutoare suplimentare, cum ar fi ajutorul de șomaj sau bursele. Cu cât câștigurile sunt mai mari, cu atât este mai mică suma pe care o primești ca „Elterngeld”. Dacă salariul tău anterior era, de ex. între 1.000 și 1.200 de euro, alocația pentru creșterea copilului va fi de 67% din suma respectivă. Cei care câștigă mai mult primesc relativ mai puțin, dar nu mai puțin de 65 la sută din valoarea salariului. Cu câștiguri peste 2.770 EUR, se atinge maximul alocației. Atunci părintele primește cea mai mare alocație, în valoare de 1.800 de euro. Câștigurile peste 2.770 EUR nu sunt luate în considerare. Dacă câștigați mai puțin de 1.000 de euro, valoarea alocației crește. Pentru fiecare 20 de euro sub 1.000 de euro, Elterngeld este cu 1% mai mare. Dacă familia are cel puțin doi copii în vârstă de până la trei ani sau trei sau mai mulți sub vârsta de șase ani, alocația crește cu 10%, minimum 75 de euro. În cazul mai multor copii, se plătește o indemnizație de 300 EUR pentru cel de-al doilea copil și fiecare copil ulterior.

Unde poți solicita alocația pentru creșterea copilului în Germania?

Actele pentru alocația pentru creșterea copilului se depun la administrația locală (germană: Elterngeldstelle), care diferă de la stat la stat (caută „Elterngeld + orașul tău pe Google pentru a găsi instituția corectă). Cererea nu trebuie depusă imediat după nașterea copilului. Alocația se plătește retroactive până la trei luni. Cererea trebuie să menționeze pentru ce perioadă de timp dorești să primești alocația. Perioada de timp aleasă poate fi modificată ulterior fără a explica motivele.

Cât timp poți primi alocație pentru creșterea copiilor în Germania?

Conform reglementărilor, dreptul de a primi alocația de creștere a copilului este valabil din ziua în care copilul este născut până la împlinirea vârstei de 14 luni. În cazul copiilor altcuiva, acest drept se acordă pentru o perioadă de 14 luni de la momentul preluării îngrijirii copilului și până la vârsta de opt ani. Un părinte poate solicita alocația timp de două până la maximum douăsprezece luni. Împreună, ambii părinți au dreptul la 12 luni de alocație. Această perioadă poate fi împărțită între parteneri. Dacă ambii primesc alocația în același timp, perioada de plată este redusă la jumătate (ambii primesc alocația pentru copil în același timp timp de șase luni). Trebuie menționat că dacă mama copilului a primit indemnizația de maternitate pentru primele două luni [germ. Mutterschaftsgeld], alocația se va acorda numai pentru 10 luni.

Alocația pentru creșterea copilului poate fi prelungită?

În unele cazuri, este posibilă prelungirea perioadei de acordare a alocației pentru creșterea copilului

 • Unul dintre părinți își poate prelungi dreptul la alocația pentru creșterea copilului dacă îngrijirea oferită de către celălalt părinte ar avea un impact negativ asupra bunăstării copilului sau dacă această îngrijire este imposibilă din cauza unei boli grave sau a unei dizabilități,
 • Dacă salariul existent a fost redus,
 • Copilul este crescut de un singur părinte, iar persoana cu drept de îngrijire are, de asemenea, dreptul de a alege unde copilul locuiește [germ. alleiniges Aufenthaltsbestimmungsrecht] și custodia asupra copilului [germ. alleiniges Sorgerecht],
 • Perioada de acordare a alocației poate fi prelungită de două ori, dacă valoarea acesteia este redusă la jumătate.

Ce documente sunt necesare pentru a solicita alocația pentru creșterea copilului în Germania?

Pentru a solicita alocația pentru creșterea copilului, următoarele acte sunt necesare:

 • Adeverință de naștere [niem. Geburtsbescheinigung]
 • Adeverința se eliberează automat odată cu certificatul de naștere [niem. Geburtsurkunde] de către Serviciul de Stare Civilă [niem. Standesamt],
 • Adeverință de venit din ultimele 12 luni înainte de nașterea copilului,
 • Certificat de la fondul de sănătate cu privire la cuantumul indemnizației de maternitate și perioada acordării acesteia,
 • Permis de ședere [niem. Aufenthaltserlaubnis],
 • Copiile cărților de identitate ale părinților,
 • Adeverință de la angajator care atestă acordarea concediului pentru creșterea copilului.

Ce este Elterngeld Plus?

În noiembrie 2014, Bundestagul a adoptat Legea Elterngeld Plus. Alături de Elterngeld, copiii născuți începând cu iunie 2015 vor putea, de asemenea, să solicite pe lângă Eltergeld și noul Elterngeld Plus. Noul lege, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2015, este mai flexibilă și include un bonus pentru parteneri.

Elterngeld Plus are rolul de a-i motiva pe proaspeții părinți să se întoarcă mai repede la muncă. În cazul angajării cu normă parțială care nu depășește 30 de ore pe săptămână, Elterngeld Plus poate fi acordat pentru o perioadă de două ori mai lungă decât alocația obișnuită.

În același timp, valoarea sa este jumătate din cea a Elterngeld atunci când nu ești angajat. Această alocație este acordată atât de părinților care sunt împreună, cât și celor care își cresc singuri copilul, iar în loc de Elterngeld timp de 14 luni, aceștia pot primi Elterngeld Plus timp de 28 de luni.

Ca bonus pentru parteneri, Elterngeld Plus poate fi prelungit cu încă 4 luni, la cererea părinților, dacă ambii au efectuat o muncă cu normă parțială în această perioadă. Același lucru este valabil și pentru persoanele care își cresc copii singuri.

Alocația obișnuită pentru creșterea copilului va continua să existe. Cu toate acestea, părinții au posibilitatea de a cumula indemnizații, de exemplu: mama copilului nu lucrează jumătate de an și primește alocația obișnuită pentru creșterea copilului, apoi începe să lucreze cu normă parțială și primește Elterngeld Plus cu o valoare redusă a alocației pentru următoarele 12 luni. Astfel tatăl poate beneficia 2 luni de Elterngeld sau 4 luni de Elterngeld Plus. Desigur, se poate proceda și invers: tatăl poate face o pauză mai lungă. În cele din urmă, ambii părinți pot primi simultan 4 luni de Elterngeld Plus.

Unde poți găsi formularul pentru Elterngeld?

Deoarece formularele pentru Elterngeld variază ușor în funcție de land, sub linkul de mai jos vei găsi o listă a landurilor împreună cu paginile unde pot fi găsite respectivele formulare.

Aplicații pentru Elterngeld în funcție de land

Elterngeld și indemnizația de maternitate

La stabilirea perioadei de calcul înainte de nașterea unui copil, Elterngeldstelle, adică biroul responsabil cu plata Elterngeld, respinge automat lunile în care mama a primit indemnizație de maternitate și / sau indemnizație din partea angajatorului. Cu toate acestea, limitarea poate fi eliminată! E de ajuns o simplă scrisoare către Elterngeldstelle. Acest lucru are are sens dacă, în luna în care a început protecția specială împotriva concedierii pe timpul sarcinii, ai primit un salariu pentru care este luat în calcul la stabilirea valorii alocației pentru îngrijirea copilului. Indemnizația de maternitate și indemnizația din partea angajatorului nu constituie venituri obținute din muncă și nu sunt considerate, în sensul BEEG, drept venituri impozabile din muncă.

Exemplu: Doamna X dă naștere primului ei copil la 8 mai 2015. Protecția specială împotriva concedierii pe timpul sarcinii a început pe 30 martie 2015. Elterngeldstelle nu ține cont de 12 luni înainte de nașterea copilului (din mai 2014 până în aprilie 2015), ci de 12 luni înainte de luna în care a început protecția specială împotriva concedierii pe timpul sarcinii (adică din martie 2014 până în februarie 2015). Deoarece și-a schimbat locul de muncă, doamna X a primit ajutor de șomaj din ianuarie până în aprilie 2014. În noua perioadă de calcul luată în considerare (prin neaplicarea temporară a protecției speciale împotriva concedierii), există numai 10 luni cu salariu, deoarece nu e luat în considerare ajutorul de șomaj din martie și aprilie 2014 la calcularea alocației pentru îngrijirea copilului. În martie 2015, doamna X a primit salariul aproape întreg, deoarece protecția specială împotriva concedierii pe timpul sarcinii a început abia la 30 martie 2015. În scris, doamna X a renunțat protecția împotriva concedierii. Pentru a calcula alocația pentru îngrijirea copilului, în cazul ei va fi luată în considerare perioada din mai 2014 până în aprilie 2015. Deoarece a renunțat la protecția împotriva concedierii pe perioada sarcinii, și martie 2015 va fi inclus în calculul Elterngeld.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...