Ziua Femeii în Germania: doar un singur land federal are această zi liberă

8 martie, sau Ziua Internațională a Femeii, este oficial sărbătoare legală, liberă de muncă, începând din 2019. Cu toate acestea, noile reglementări se aplică doar într-un singur land german, și anume Berlin. Cu un an mai devreme, alte state federale au introdus sărbători legale suplimentare. De exemplu, landurile federale din nordul Germaniei au decis ca Ziua Reformei să fie o sărbătoare publică, iar în Turingia Ziua Mondială a Copilului a fost declarată o astfel de sărbătoare.

Ziua Internațională a Femeii în Germania

Ziua Internațională a Femeii în 2022 cade marți, 8 martie 2022. În Germania, în această zi au loc, de obicei, evenimente organizate de Confederația germană a sindicatelor (DGB). Bineînțeles, Ziua Femeii din acest an este marcată și de pandemia de coronavirus. Criza lovește în special femeile. DGB și sindicatele sale membre atrag atenția asupra acestui lucru cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, care are loc pe 8 martie. Criza actuală exacerbează inegalitățile dintre bărbați și femei. Femeile, în special, ocupă locuri de muncă importante din punct de vedere sistemic, dar prost plătite. În timpul crizei, aceștia sunt afectați în mod special de pierderea de venituri pe care o resimt din cauza absenței de la locul de muncă, a muncii cu fracțiune de normă și a șomajului. Ele preiau majoritatea sarcinilor casnice și familiale, reducându-și în schimb orele de lucru.

Istoria Zilei Internaționale a Femeii

Ziua Internațională a Femeii își are rădăcinile în mișcarea femeilor din clasa muncitoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu este foarte clar când și unde s-a născut ideea unei „zile politice de luptă a femeilor”. Dar adevărul este că în multe țări, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, mișcările de femei și de muncitori au cerut instituirea unei zile în care femeile să militeze la nivel național sau mondial pentru drepturi egale, salarii mai mari și condiții de muncă mai bune pentru femei, precum și pentru votul femeilor și lupta împotriva discriminării.

Clara Zetkin, politician socialist german și militantă pentru drepturile femeilor, a propus introducerea unei zile internaționale a femeii la 27 august 1910, în cadrul celei de-a doua Conferințe Internaționale a Femeilor Socialiste de la Copenhaga. Ea nu propusese încă o dată anume. După cea de-a doua Conferință Internațională a Femeilor Socialiste, „Ziua Internațională a Femeii” a fost sărbătorită pentru prima dată în anul următor, 1911: inițial în patru țări europene (Danemarca, Germania, Austria, Elveția), precum și în SUA. Cu toate acestea, această primă Zi internațională oficială a femeii nu a fost sărbătorită la 8 martie, așa cum este astăzi, ci la 19 martie 1911. Principala revendicare a fost votul activ și pasiv pentru femei. Peste un milion de femei au ieșit în stradă cu ocazia acestei prime Zile Internaționale a Femeii. Doar un an mai târziu, în 1912, femeile din alte câteva țări au luat parte la demonstrații pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.

De ce se sărbătorește Ziua Femeii pe 8 martie?

Cum s-a ajuns ca ziua de 8 martie să devină în cele din urmă data Zilei Internaționale a Femeii – există diverse interpretări în acest sens. La 8 martie 1917 (23 februarie conform calendarului iulian din Rusia), au început grevele femeilor care locuiau în cartierele sărace din Petrograd. Aceste proteste au fost unul dintre impulsurile pentru Revoluția din februarie din Rusia. În onoarea acestor femei care au făcut grevă și au protestat la Petrograd, se pare că ziua de 8 martie a fost stabilită ca zi internațională de comemorare la „A doua Conferință internațională a femeilor comuniste din 1921” de la Moscova, la cererea delegației bulgare.

În 1975, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ziua de 8 martie ca fiind „Ziua drepturilor femeii și a păcii mondiale”.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...