Val de infecții Omicron în Germania: Lauterbach avertizează, Drosten dă speranțe

Numărul de infecții cu coronavirus în Germania este în creștere, spitalele se umplu. Ministrul Sănătății, Lauterbach, se teme de multe decese. În schimb, virusologul Drosten vede motive de optimism.

Un nou record de îmbolnăviri în Germania

Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, avertizează asupra unui număr mare de decese și a supraîncărcării spitalelor din cauza valului de infecții din varianta Omicron. „Ne confruntăm cu săptămâni foarte dificile în Germania”, a declarat politicianul SPD într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. „Nu ar trebui să ne simțim în siguranță dacă ne uităm la numărul în scădere în prezent al internărilor în spital, în special în unitățile de terapie intensivă”.

Potrivit politicianului SPD, situația din clinici se va deteriora din nou în curând. În prezent, se îmbolnăvesc mai ales persoanele tinere care se întâlnesc cu mulți oameni. Atunci când persoanele în vârstă se infectează, numărul de spitalizări va crește din nou. „În funcție de cum evoluează situația, ar putea exista apoi o lipsă de locuri nu numai în unitățile de terapie intensivă, ci și în secțiile obișnuite. Există amenințarea de a închide secții întregi”, a spus Lauterbach.

Institutul Robert Koch a raportat duminică dimineață un nou vârf de infecții în Germania. Numărul de noi infecții la 100.000 de locuitori în timpul săptămânii a fost de 515,7. Cu o zi înainte, rata a fost de 497,1. Autoritățile sanitare din Germania au raportat un total de 52.504 infecții zilnice cu coronavirus la Institutul Robert Koch. În urmă cu o săptămână, au fost raportate 36.552 de noi infecții.

Nu sunt planificate închideri sau blocări de școli

Potrivit Asociației Spitalelor Germane (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft), spitalele resimt deja primele efecte ale valului de infecții cu varianta Omicron. Se remarcă o creștere a numărului de internări ale pacienților cu COVID-19. „Vedem deja această creștere în secțiile obișnuite din unele regiuni, de exemplu în Bremen, Berlin, Hamburg și Schleswig-Holstein”, a declarat – Gerald Gaß, președintele Asociației Spitalelor Germane, a declarat într-un interviu acordat ziarului Augsburger Allgemeine. „Spre deosebire de valurile anterioare, în săptămânile următoare este posibil ca pacienții să fie internați mai des în secțiile obișnuite, deoarece probabilitatea unei evoluții severe a bolii în cazul infecției cu varianta Omicron este mai mică”, a explicat el.

Potrivit lui Lauterbach, o decizie privind caracterul suficient al restricțiilor actuale va fi luată la următoarea conferință a prim-miniștrilor, programată pentru 24 ianuarie. Cu toate acestea, el se opune închiderii școlilor sau introducerii de măsuri de izolare. El preferă o abordare diferită: dorește ca vaccinările de rapel să le ofere cetățenilor și mai multe beneficii.

Pandemia COVID-19 se va transforma în curând într-o endemie?

În schimb, virusologul Christian Drosten consideră că varianta Omikron, care are o evoluție mai ușoară a bolii, reprezintă o șansă ca pandemia să fie înlocuită de o endemie. Virusulologul a declarat într-un interviu pentru Tagesspiegel am Sonntag: „Ar exista o șansă în acest sens acum, cu condiția să existe imunitate în masă.” Drosten a declarat că toți oamenii vor trebui mai devreme sau mai târziu să fie infectați cu Sars-CoV-2. „Pe termen lung, nu putem continua să imunizăm întreaga populație la fiecare câteva luni prin vaccinări de rapel. Asta este ceea ce trebuie să facă virusul”, a spus el. În opinia sa, virusul trebuie să se răspândească, dar atunci când marea majoritate a populației este vaccinată – în caz contrar, „prea mulți oameni ar muri”.

Întrebat dacă „vom mai trăi vreodată ca înainte de pandemie”, virologul de la Charite Clinic a răspuns: „Da, absolut. Sunt absolut sigur de asta.” El a adăugat că, în mod cert, în următorii câțiva ani va trebui să purtați în continuare măști în anumite situații, ceea ce va fi enervant. Dar vor exista și „mai multe beneficii”: virusul a contribuit la dezvoltarea medicinei. „Tehnologia ARNm este un progres uriaș, inclusiv în ceea ce privește cancerul și alte boli infecțioase, cum ar fi gripa”, a declarat Drosten.

Sursa: www.spiegel.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...