Lucrătorii din sectorul îngrijirii din Germania trebuie să fie complet vaccinați până la 15 martie, altfel riscă amenzi de până la 2.500 de euro

Până marți (15 martie), lucrătorii din sectorul medical și de îngrijire din Germania trebuie să dovedească faptul că au fost vaccinați împotriva coronavirusului sau că s-au recuperat. În caz contrar, aceștia nu vor mai putea, teoretic, să lucreze în aceste unități.

Cu toate acestea, în special în Saxonia, landul cu cea mai scăzută rată de vaccinare, nu este ușor de aplicat această obligație. Mai jos găsiți cele mai importante întrebări și răspunsuri referitoare la vaccinarea obligatorie în sectorul medical și de îngrijire din Germania.

Cine este acoperit de vaccinarea obligatorie în Germania?

Toți angajații din spitalele, cabinetele medicale, clinicile, centrele de îngrijire și serviciile de urgență din Germania trebuie să fie vaccinați. Acest lucru se aplică nu numai asistentelor medicale și medicilor, ci și personalului administrativ care intră în contact cu pacienții, elevilor de la școlile profesionale, voluntarilor și angajaților companiilor externe. Cu toate acestea, vaccinurile trebuie să fie administrate numai persoanelor care lucrează în mod regulat în unitate.

Cum se desfășoară procedura de vaccinare obligatorie în Germania?

Angajații din unitățile menționate mai sus trebuie să dovedească angajatorilor lor până la 15 martie că au fost complet vaccinați, că s-au recuperat sau că nu pot fi vaccinați din motive medicale. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, unitatea trebuie să raporteze lipsa dovezilor la departamentul de sănătate în termen de două săptămâni de miercuri – de obicei, prin intermediul unui portal electronic de raportare furnizat de Departamentul de Sănătate. Departamentul de Sănătate va acorda patru săptămâni pentru ca instituțiile să furnizeze dovezi.

Care sunt termenele limită pentru vaccinările obligatorii în Germania?

În cazul în care unei persoane îi lipsesc încă două vaccinuri, aceasta trebuie să prezinte dovada primului vaccin în termen de patru săptămâni. Dovada celui de-al doilea vaccin trebuie să fie prezentată în termen de două luni. Nu există termene limită pentru lucrătorii nou angajați: orice persoană care acceptă un nou loc de muncă după 16 martie trebuie să prezinte angajatorului dovada vaccinării complete înainte de începerea activității, în caz contrar nu va fi autorizată să înceapă.

Amenzi de până la 2.500 de euro pentru neprezentarea dovezii de vaccinare

În cazul în care lucrătorii nu fac dovada vaccinării complete, deși li se cere acest lucru, autoritățile sanitare îi pot amenda cu până la 2 500 de euro sau le pot interzice accesul la locul de muncă. Totuși, pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să se verifice siguranța alimentării, iar persoana și instituția în cauză trebuie să fie audiate. O astfel de analiză individuală de la caz la caz poate dura mult timp – conform propriilor informații, numai districtul Zwickau se așteaptă la 5.000 de rapoarte privind angajații nevaccinați.

Când ar putea exista sancțiuni pentru cei nevaccinați?

Nu este clar când autoritățile sanitare vor impune efectiv sancțiuni. Districtul Bautzen, de exemplu, spune că nu există o estimare concretă în acest moment, deoarece războiul din Ucraina a adus noi sarcini pentru municipalitate. Districtul Leipzig se așteaptă la decizii preliminare „nu înainte de începutul verii”. Districtul Saxonia de Nord a declarat că data preconizată este „nu mai devreme de sfârșitul lunii iulie”.

Care este rata de vaccinare în rândul angajaților?

Potrivit ministrului Sănătății, Petra Köpping (SPD), aproximativ o treime din cele 300.000 de persoane sunt în prezent nevaccinate. Cu toate acestea, ratele de vaccinare variază foarte mult de la un sector la altul – spitalele universitare, de exemplu, au fost destul de relaxate în ultima vreme, în timp ce serviciile de asistență medicală trag un semnal de alarmă. Există, de asemenea, diferențe regionale: „În regiunea Leipzig, rata este destul de bună. În regiunea Saxonia de Est, mult mai puțini angajați au fost vaccinați” – a declarat Friedrich München, director general adjunct al Asociației spitalelor din Saxonia.

Prezervarea îngrijirii pacienților este o prioritate

Ministrul Sănătății, Petra Köpping (SPD), a subliniat recent că asigurarea îngrijirii în căminele de bătrâni și spitale este o prioritate. Există unități în care personalul are rate de vaccinare foarte scăzute. În cazul în care siguranța îngrijirii ar fi pusă în pericol, personalul nevaccinat nu ar fi interzis în unitate, a spus Köpping. Acest lucru este menționat și în instrucțiunile de punere în aplicare emise de stat pentru autoritățile sanitare, care sunt obligate să pună în aplicare legea.

Sunt concediați acum lucrătorii din domeniul asistenței medicale și al îngrijirii în Germania?

Potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, aproximativ 8800 de lucrători din sectorul medical și de îngrijire din Saxonia s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă din decembrie 2021 – cu 6.000 mai mult decât de obicei, estimează agenția. Au fost invocate diverse motive – de exemplu, faptul că și-au atins limitele în timpul celui de-al doilea val al pandemiei din timpul iernii. Cu toate acestea, până în prezent, nu au existat valuri majore de concedieri, după cum au confirmat Asociația spitalelor săsești, Asociația de asistență a angajaților (Arbeiterwohlfahrt, Awo) și Diakonia atunci când au fost întrebați. „Mulți oameni așteaptă măsuri suplimentare din partea autorităților sanitare” – a declarat o purtătoare de cuvânt a Diakonia.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...