Statele federale împotriva propunerii lui Spahn de ridicare a stării de epidemie în Germania

Cu doar câteva zile în urmă, se părea că Germania va începe încet-încet să ridice restricțiile. Însuși ministrul Sănătății, Spahn, a venit cu o propunere de a nu prelungi starea de epidemie de importanță națională în Germania. Cu toate acestea, se pare că nu există niciun acord în acest sens din partea șefilor de guvern ai fiecărui stat federal. Aceștia cer introducerea unor norme uniforme privind coronavirusul în toată țara și după 25 noiembrie 2021. Acest lucru ar însemna prelungirea stării de epidemie în Germania.

Spahn știa dinainte despre planurile statelor federale

De asemenea, se pare că Spahn știa dinainte despre planurile prim-miniștrilor landurilor, iar declarația sa privind ridicarea stării de epidemie ar trebui privită mai degrabă ca o manevră de PR.

Într-o scrisoare adresată liderilor SPD, Verzilor și FDP din 15 octombrie (disponibilă pentru BILD), Spahn scrie: „Situația epidemiologică confirmă necesitatea în continuare a acestor măsuri în această toamnă și iarnă.” Acest lucru este „absolut necesar pentru ca, în special, temeiul juridic al articolului 28a din Legea privind protecția împotriva infecțiilor să poată fi aplicat în continuare de către landuri și municipalități”.

Laschet în favoarea extinderii stării epidemice

Pentru a putea lupta împotriva unei pandemii de coronavirus, este nevoie în continuare de prudență și de mecanisme adecvate, a declarat vineri președintele Conferinței președinților de ministere, Armin Laschet (60 de ani, CDU). Statele federale au nevoie de „un temei juridic pentru ca măsurile de protecție de bază, cu un prag scăzut, să poată fi aplicate și în lunile de toamnă și de iarnă care urmează”.

Starea de epidemie ar urma să fie prelungită și după 25 noiembrie

Acest lucru înseamnă că Bundestagul ar trebui să prelungească în mod activ „starea de epidemie națională” dincolo de 25 noiembrie. Acest lucru se datorează faptului că oferă baza pentru introducerea, de exemplu, a restricțiilor de contact sau a interdicțiilor de adunare.

În martie 2020, Bundestagul a adoptat pentru prima dată o legislație privind situația epidemică – și de atunci o prelungește în mod regulat.

Dacă, după 25 noiembrie, fiecare stat va trebui să ia propriile decizii, „acest lucru va duce la perturbări”, a spus Laschet.

Nici statele, nici guvernul federal nu vor ridicarea restricțiilor

Vicepreședintele landurilor federale, Michael Müller (56 de ani, SPD), s-a opus, de asemenea, ridicării condiției privind epidemia, susținând că ar exista atunci riscul de a nu exista un temei juridic pentru orice măsuri care ar mai fi necesare.

Atât Laschet, cât și Müller s-au referit la numărul de cazuri de coronavirus, care a crescut din nou de la sfârșitul lunii septembrie. Bundestag-ul va trebui să creeze o bază federală uniformă, a spus Laschet.

Acest lucru înseamnă că politicienii din Germania nu doresc cu adevărat ridicarea restricțiilor – nici landurile, nici guvernul federal.

Cu toate acestea, potrivit lui Müller, o bază federală uniformă nu înseamnă neapărat o extindere a statului epidemic în Germania. În schimb, ar putea fi introdusă o soluție tranzitorie sau introducerea unor măsuri unice.

Bundestagul se reunește marți pentru sesiunea sa inaugurală și ar putea lua o decizie cu privire la noi reglementări până la sfârșitul lunii noiembrie, indiferent de formarea unui nou guvern.

Sursa: www.bild.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...