Schimbarea asigurării auto în Germania – economisește chiar și câteva sute de euro!

Prețurile asigurărilor auto din Germania diferă adesea în funcție de compania de asigurări aleasă. Merită să compari ofertele pentru că astfel poți scuti chiar și câteva sute de euro! Dacă nu reziliezi contractul în timp util, atunci el va automat prelungit pentru încă un an.

Termenul limită pentru schimbarea asigurării în Germania este de regulă 30 noiembrie. Până la această dată, cererea de reziliere a contractului trebuie să fie primită de compania de asigurări. Cel mai bine este să o trimiți printr-o scrisoare recomandată (germ. Einschreiben), pentru a avea dovada trimiterii acesteia. În plus, până la data expirării (adică data la care se termină valabilitatea poliței, 31 decembrie), trebuie să închei un contract cu o nouă companie de asigurări. Și cu aceasta te putem ajuta, datorită comparatorului nostru de asigurări putând găsi cea mai avantajoasă ofertă pentru asigurarea auto în Germania: Asigurarea auto în Germania. În formularul comparatorului poți introduce data de la care noua asigurare va fi valabilă. Dacă asigurarea ta se încheie la data de 31 decembrie, atunci ar trebui să alegi 1 ianuarie ca dată de începere a noii polițe.

Atenție! Data limită de schimbare a asigurării auto în Germania poate diferi în unele situații, iar despre aceasta poți citi mai jos.

Termenul limită pentru schimbarea asigurării auto în Germania

Perioada de rezilierea pentru contractul de asigurare auto în Germania este de 4 săptămâni. După cum am menționat mai sus, data limită până la care poți rezilia o poliță de asigurare auto în Germania este de obicei 30 noiembrie anul curent. Trebuie însă să te asiguri că există această posibilitate. Pentru unele companii de asigurări din Germania, perioada de valabilitate a poliței de un an începe exact în ziua în care autoturismul a fost înmatriculat. În această situație, rezilierea contractului la data de 31 decembrie este posibilă doar dacă perioada de valabilitate a poliței a început într-adevăr pe 1 ianuarie.

Un alt exemplu: dacă polița de asigurare a fost încheiată la 1 octombrie 2019 și compania ta de asigurări insistă că valabilitatea de un an a poliței începe în ziua încheierii contractului, atunci pentru reziliere la timp trebuie ca cererea de reziliere să fie livrată până la 30 septembrie 2020. Ulterior va fi prea târziu, iar contractul tău va fi prelungit în mod automat pentru încă un an.

Rezilierea contractului de asigurare auto în Germania – situații speciale

Există situații în care asigurarea auto poate fi reziliată chiar dacă încă nu a trecut întreaga perioada valabilitate de un an. Printre ele se numără:

  • Majorarea primei – compania de asigurări trebuie să informeze în scris asiguratul despre majorarea prețului. De regulă aceasta se întâmplă odată cu trimiterea situației financiare pentru anul în curs. În acest caz, perioada de reziliere este de o lună de la data primirii situației. Pentru că factura anuală este uneori emisă abia în noiembrie, numeroși șoferi au totuși timp să rezilieze asigurarea, chiar dacă a termenul standard deja a trecut, adică 30 noiembrie. În acest caz trebuie să invoci creșterea prețului.
  • După apariție unei daune – după fiecare raportare a unei daune către compania de asigurări, ai posibilitatea de a rezilia contractul, indiferent dacă aceasta acoperă sau nu paguba raportată. Rezilierea este însă posibilă abia după încheierea negocierilor cu privire la pagubă și după luarea unei decizii de către asigurator de a plăti sau nu daune. Din acest moment, ai o lună pentru rezilierea contractului!

Poți schimba asigurarea dacă îți schimbi mașina?

În cazul în care schimbi mașina veche și înmatriculezi una nouă, poți cumpăra o nouă poliță. Nu trebuie neapărat să o cumperi de la asiguratorul actual, ci poți căuta o ofertă nouă, mai avantajoasă. Dacă vechiul autoturism este vândut, asigurarea anterioară este mai întâi transferată cumpărătorului. Astfel se garantează că mașina posedă în permanență o asigurare de răspundere civilă. Abia atunci când cumpărătorul prezintă la Serviciul de înmatriculări dovada încheierii unei noi asigurări de la o altă firmă, contractul este reziliat. Actuala companie de asigurări trebuie informată cu privire la vânzarea vehiculului și trebuie să i se ceară transferul informațiilor despre reduceri către noul asigurator.

Atenție la ofertele de asigurări dezavantajoase!

Merită să citești cu atenție toate prevederile contractului înainte de a-l semna. Altfel s-ar putea să fii surprins de costurile suportate în cazul unui accident. Există companii de asigurări care scad drastic reducerile în cazul producerii unui accident. Într-o astfel de situație, o ofertă care părea profitabilă se poate transforma într-o povară costisitoare.

Despre cum să transferi reducerile din România în Germania poți citi aici Asigurarea auto în Germania – cum să transferi reducerile din România?

Pericolul sancțiunilor contractuale

Asiguratorii te atrag cu multe reduceri: pentru vehiculele parcate în garaje, pentru cei care parcurg puțini kilometri sau mașinile conduse de către o singură persoană. Verifică dacă, pe termen lung, poți îndeplini prevederile contractului pentru a obține reduceri, în funcție de modul tău de utilizare a vehiculului. Ar trebui să folosești reducerile doar dacă poți îndeplini respectivele prevederi pentru o perioadă îndelungată de timp. Dacă, de exemplu, se întâmplă ca numărul de kilometri parcurși să fie mai mare decât cel declarat în contract, reducerile obținute la încheierea poliței pot fi pierdute din cauza penalităților pe care asiguratorul ți le aplică.

Probleme cu modelele mai scumpe de mașini

În cazul autoturismelor scumpe, ar trebui să reziliezi contractul de asigurare doar atunci când ai aranjat să închei o nouă poliță cu un alt asigurator pentru 50 sau 100 de milioane și CASCO. De obicei schimbarea nu este o problemă. Poate fi însă dificil în cazul modelelor scumpe și fanteziste, mai ales în cazul CASCO.

O factură mai mare decât te-ai aștepta

Dacă factura primită în ianuarie este mai mare decât te-ai așteptat și ai convenit cu compania de asigurări, ar trebui să realizezi o plată condițională a întregii sume. În cazul lipsei plăți, riști să pierzi protecția oferită de asigurare. Prin realizarea unei plăți condiționale, dai de înțeles că nu ești de acord cu suma de plată. Ulterior poți verifica și cere returnarea sumei plătite.

În plus, ca în cazul fiecărui contract cu consumatorul (germ. Verbrauchervertrag), poți rezilia polița în termen de 14 zile de la încheierea ei fără a menționa nici un motiv și fără vreo pierdere financiară (§ 312 ff., 355 BGB). Dacă descoperi alte nereguli (de ex. altă primă decât cea stabilită), dar nu reușești să efectuezi rezilierea la timp, atunci vei plăti doar pentru numărul de zile în care ai fost asigurat. De exemplu în cazul unei cereri de reziliere trimise la 17 zile de la semnarea contractului, trebuie să plătești doar pentru aceste 17 zile. Restul sumei plătite (de obicei pentru un trimestru) va trebui returnat de către asigurator. Îi mulțumim utilizatoarei paginii noastre care ne-a semnalat acest aspect important.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...