Salariu minim de 12 euro/oră în Germania: Decizia va fi luată săptămâna aceasta!

Ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil (SPD), a declarat pentru cotidianul Tagesspiegel că este încrezător că miercuri se va ajunge la un acord asupra creșterii salariului minim în Germania la doisprezece euro. „Pentru mulți muncitori, un salariu minim de 12 euro înseamnă o creștere salarială de 22% față de cea de astăzi” – Heil a spus.

Referindu-se la lucrătorii afectați din industria de catering, ocupații de servicii, logistică de depozitare și curățenie, Heil a spus: „Vorbim despre oameni care au ținut magazinele în funcțiune în timpul pandemiei. Pentru ei ar fi mai degrabă cinic dacă ar fi doar de aplaudat. Prin urmare, un salariu minim de doisprezece euro este, de asemenea, o chestiune de respect și corectitudine în acțiune.”

Salariul minim de 12 euro/oră consacrat în acordul de coaliție

Creșterea salariului minim la 12 euro a fost una dintre principalele promisiuni electorale ale SPD și ale candidatului său Olaf Scholz. Majorarea este, de asemenea, inclusă în acordul de coaliție cu Verzii și FDP și urmează să fie introdusă „o singură dată prin lege” la 1 octombrie. În prezent, salariul minim în Germania este de 9,82 euro. De la 1 iulie va avea loc o nouă majorare regulată la 10,45 euro. Potrivit proiectului, comisia pentru salariul minim va decide din nou asupra viitoarelor ajustări.

Confederația germană a sindicatelor (DGB) consideră că această creștere are un efect important asupra economiei germane. „Un salariu minim mai mare va consolida, de asemenea, puterea de cumpărare generală a economiei – ceea ce înseamnă aproximativ 4,8 miliarde de euro pe an”, a declarat Stefan Körzell, membru al consiliului de administrație, pentru ziarele Funke Mediengruppe. „În vremuri de colaps economic din cauza unei pandemii, acesta este un sprijin important pentru economie, deoarece o mare parte din veniturile suplimentare se vor întoarce direct în ciclul economic”,” – a adăugat Körzell.

Majorarea ar urma să fie în principal în beneficiul femeilor

Potrivit unei analize speciale a Biroului Federal de Statistică, comandată de DGB, creșterea planificată a salariului minim ar fi în principal în beneficiul femeilor. Aproape una din cinci femei din Germania lucrează în prezent pentru un salariu orar de mai puțin de 12 euro. Cu 3,5 milioane de lucrătoare, 56,6% dintre cele care câștigă în prezent salariul minim vor avea mai mulți bani în buzunare începând cu luna octombrie. Împreună cu cele 2,7 milioane de bărbați care câștigă salariul minim, un total de 6,19 milioane ar beneficia de un salariu minim mai mare.

Sursa: www.zeit.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...