Rețelele mobile din Germania – la ce să fii atent și pe care să o alegi?

Numărul de telefoane mobile lansate pe piața globală crește în fiecare an. În zilele noastre se întâmplă din ce în ce mai des ca un telefon stricat să nu mai ajungă în service, ci unul nou să fie cumpărat la locul lui. Din această cauză, și operatorii de telefonie mobilă se întrec în ofertele lor. Ținând cont de creșterea popularității internetului mobil și a smartphone-urilor, merită să comparăm ofertele operatorilor de telefonie mobilă pentru a o alege pe cea care se potrivește cel mai bine preferințelor noastre.

Înainte de a face alegerea finală a unui operator de telefonie mobilă în Germania, merită să te gândești dinainte la cum vrei să folosești telefonul (să suni sau poate, mai ales, să folosești internetul?) și să compari ofertele disponibile. Mai jos poți utiliza motorul nostru de comparație, cu ajutorul căruia vei găsi oferte care se potrivesc cel mai bine preferințelor tale. Motorul de comparație include oferte pentru abonament, abonament cu telefon, cartelă și cartelă cu SIM gratuit – trebuie doar să faci click pe pagina corespunzătoare pentru a vizualiza ofertele potrivite. Prețurile prezentate sunt prețurile finale efective (Effektivpreis), care includ deja toate costurile, cum ar fi activarea etc. Sub motorul de comparație, vei găsi o mulțime de informații utile despre rețelele mobile germane. Merită să le citești!

abonament
abonament cu telefon
cartelă prepay
oferte nelimitate
abonament
abonament cu telefon
cartelă prepay
oferte nelimitate

La ce trebuie să fii atent atunci când semnezi un contract de abonament cu rețeaua mobilă aleasă în Germania?

După cum se știe, cine decide să semneze un contract de abonament, se angajează să plătească în mod regulat costurile menționate în el. Cu toate acestea, merită să fii atent la următoarele lucruri:

 • Ce costuri apar ca urmare a semnării contractului de abonament operatorul mobil ales în Germania?

La fel ca în România, și în Germania există „taxa de activare” (germ. Aktivierungsgebühr). Unii operatori, însă, restituia respectiva sumă după trimiterea unui SMS la un număr special. Merită să afli dacă operatorul ales oferă o astfel de reducere.

În plus, îți recomandăm să verifici dacă operatorul german ales folosește „Datenautomatik”.  Această practică poate crește costurile lunare. Acesta constă în faptul că, după întregului pachet de internet specificat în contract, acesta se reînnoiește contra cost (de obicei de trei ori, costul fiind de fiecare dată 2-3 euro – deși aceste sume pot diferi). Dacă operatorul folosește această practică, trebuie să menționeze acest lucru în mod clar – mențiunea din AGB (termeni comerciali) sau informațiile date cu litere mici „sub asterisc” nu sunt suficiente!

 • Ce servicii include tariful ales?

Înainte de a semna un contract, află ce servicii sunt incluse în tariful ales. Poți suna gratuit în toate rețelele sau doar într-una? Internetul este nelimitat și care este viteza lui? Permite rețeaua folosirea mesageriei instantanee, VoIP (Skype, Google Talk) și Peer-to-Peer (protocol de comunicare într-o rețea de calculatoare folosită, de exemplu, de către torente)? De asemenea, fii atent la promoțiile care pun la dispoziție un program gratuit (de exemplu, programe antivirus sau acces la un serviciu de muzică etc.). Acestea sunt de obicei gratuite pentru o anumită perioadă, iar dacă nu le anulezi la timp, vor fi incluse suplimentar în abonament.

 • Pentru ce servicii trebuie să plătești suplimentar?

În plus, e bine să te informezi asupra costurilor care apar după terminarea pachetului de SMS-uri, apeluri sau internet și cât costă apelurile în străinătate sau atunci când ești în străinătate. E bine de știut ca dacă operatorul nu respectă contractul, oferind, de exemplu, o viteză prea mică a internetului (cu excepția problemelor de scurtă durată), utilizatorul are dreptul să rezilieze contractul în mod extraordinar.

 • Ce condiții se aplică?

Ultimul lucru despre care vrem să îți atragem atenția este că trebuie să citești termenii și condițiile contractului. E important să știi care este durata contractului și în ce condiții poate reziliat. În afară de aceasta, merită să afli dacă operatorul oferă și opțiuni suplimentare (Zusatzoptionen albo Zusatzleistungen), care trebuie reziliate separat.

IMPORTANT: Poți anula un contract de abonament pentru servicii de telecomunicații în Germania, în termen de 14 zile, fără a prezenta niciun motiv!

Ce înseamnă termenii folosiți de operatorii de telefonie mobilă în Germania?

Operatorii de telefonie mobilă din Germania folosesc diverse formulări care nu sunt foarte clare pentru toți utilizatorii. Deseori poți întâlni următorii termeni:

 • Datenvolumen – nu este nimic altceva decât cantitatea de date utilizate la folosirea unui browser web, a unei aplicații mobile sau la descărcarea fișierelor de pe Internet
 • Megabyte i Gigabyte – sunt unitățile de măsură folosite pentru cantitatea de date consumate pe internet. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât vei avea nevoie de mai mult internet (minim 1 GB sau mai mult)
 • MBit/s – megabiții pe secundă se referă la viteza cu care datele sunt transferate pe Internet. Multe oferte ale rețelelor mobile oferă internet la viteza de 7,2 MBit/s
 • LTE/4G – un tip mai nou de conexiune la internet, care e mai rapid decât viteza menționată de 7,2 MBit/s. Este teoretic o conexiune care îți permite să descarci date de pe Internet cu o viteză de până la 300 MBit/s
 • Taktung – se referă la metoda de calcul a duratei unui apel. Cele mai frecvente sunt secundele sau minutele
 • Portierung – înseamnă portare, adică transferarea actualului număr de telefon la un alt operator

Cum funcționează în Germania transferul actualului tău număr de telefon către un nou operator?

La schimbarea operatorului de telefonie mobilă în Germania, este posibil să-ți transferi actualul număr de telefon către noul operator (germ. Rufnummermitnahme). Operatorii au obligația legală de a face acest lucru! Se aplică și ofertelor prepay. Ar trebui să ceri noului operator să transfere numărul tău de telefon actual – ideal ar fi cu 10-14 zile lucrătoare înainte de expirarea vechiului contract de abonament. Numai atunci noul operator va avea suficient timp pentru a-l contacta pe vechiul operator. Fostul operator poate solicita plata unei taxe de procesare, care variază între 25-30 de euro. În cele mai multe cazuri, noul operator acoperă aceste costuri prin facturarea sumei în contul utilizatorului. Persoanele, care efectuează transferul numărului prepay, trebuie să se asigure că dețin suficiente fonduri în contul lor – taxa de procesare se percepe din contul cartelei. În plus, trebuie reținut faptul că cererea de portare a numărului trebuie depusă în termen de cel mult 31 de zile după expirarea contractului de abonament.

Rețelele mobile din Germania – ce rețele există și pe care să o alegi?

Pe piața germană a telecomunicațiilor există patru jucători principali: T-Mobile (D1), Vodafone (D2), O2 și E-Plus (E-Netz). Toți oferă o acoperire relativ bună și stabilă. Problemele pot apărea numai în mediul rural. Persoanele pentru care sunt importante internetul rapid și acoperirea bună în clădiri ar trebui să aleagă T-Mobile sau Vodafone, pentru că în general sunt puțin mai bune decât concurența din acest punct de vedere. Pe de altă parte, alți operatori lucrează constant la extinderea propriilor rețele, iar diferența de calitate a acoperirii este adesea neglijabilă. În plus, există numeroși „intermediari” pe piață care folosesc rețelele operatorilor de mai sus, de exemplu:

 • Telekom: Klarmobil, congstar, callmobile, Penny mobil, ja! mobil
 • Vodafone: Bild mobil, Fyve, Edeka mobil, allmobil,
 • O2: Lidl, fonic, Discotel, Tchibo, Simfly, Maxxim
 • E-Plus: Aldi, Blau, Simyo, Base, Solomo, Vybemobile, mp3.de

Aldi Talk

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...