Producătorii germani de sparanghel se plâng de cererea scăzută

Lui Eckhard Kuhl încă nu-i vine să creadă că câmpurile sale din districtul Elbe-Elster din Brandenburg sunt încă pline de sparanghel nerecoltat, pe care niciun client nu a vrut să îl cumpere în ultimele săptămâni. Mulți producători din Germania se confruntă în prezent cu o criză pe piața sparanghelului. „Îmi face inima să sângereze” – se plânge un fermier din Brandenburg. La urma urmei, aceste legume unice ar trebui să ajungă la consumatori, dar, în schimb, se irosesc pe câmpuri.

Colectarea mai mult decât înjumătățită

Kuhl a recoltat doar trei tone și jumătate de sparanghel la hectar, când ar fi putut recolta opt. Acest lucru reprezintă o pierdere de peste 50 %. El a scos deja din uz 25 din cele 60 de hectare ale fermei sale. Acest lucru se traduce, de asemenea, în ceea ce privește nivelul de ocupare a forței de muncă: în loc de 100 de lucrători sezonieri pe care îi angajează de obicei, anul acesta doar 60 de persoane lucrează la ferma sa.

El știe de la clienții săi că aceștia se simt nesiguri. Aceștia sunt îngrijorați de cât de mult vor crește facturile pentru locuință, costurile de funcționare etc. Așa că preferă să reducă cheltuielile inutile. În orice caz, toate indiciile arată că, anul acesta, mult mai puțini oameni sunt dispuși să cheltuiască bani pentru legumele lor preferate.

Crize multiple în același timp

Reprezentanții industriei confirmă această tendință. Phillip Haverkamp de la Handelsverband Berlin Brandenburg vorbește despre o stare de spirit extrem de proastă a consumatorilor. În opinia sa, acest lucru se datorează faptului că ne confruntăm cu mai multe crize în același timp. Se pare că pandemia de lungă durată a coronavirusului și acum războiul din Ucraina le-au răpit germanilor apetitul pentru plăcerile exclusive.

„Acum sunt foarte atentă la prețuri”, confirmă Rita Trotzke. Ea este o clientă obișnuită a magazinului agricol Jakobs-Hof din Beelitz. Municipalitatea de la sud-est de Potsdam este una dintre cele mai cunoscute regiuni de cultivare a sparanghelului din Germania. Totuși, chiar și aici, clienții par să fie mai reținuți decât în trecut. Aceștia aleg să cumpere aceste legume nobile mai rar, de exemplu, doar la sfârșit de săptămână.

Concurența prețurilor din străinătate

Producătorii de sparanghel urmăresc cu îngrijorare această scădere a cererii, deoarece prețurile sunt supuse unei presiuni mai mari decât înainte. „Sparanghelul este cel mai ieftin din ultimii cinci ani” – explică fermierul Jürgen Jakobs, care este și președintele asociației Verein Beelitzer Spargel e.V. La începutul sezonului, cei mai buni sparanghel costau 16,90 euro pe kilogram, dar de atunci prețul a scăzut la 11,90 euro. Cel mai ieftin produs costă 3,50 euro. „În supermarket, sparanghelul proaspăt este chiar mai ieftin”, spune Jakobs.

Acest lucru se datorează, de asemenea, concurenței din străinătate. Spania și Grecia au recunoscut de mult timp că Germania este o piață interesantă. Producătorii din țările vecine, cum ar fi Polonia, intră, de asemenea, pe piață cu sparanghel ieftin. Este un război al prețurilor pe care producătorii germani de sparanghel nu îl pot câștiga.

Vânzări mari în propriul restaurant

Pentru unele ferme de sparanghel, un mic licăr de speranță după restricțiile pandemiei de coronavirus este propria ofertă gastronomică. Restaurantul de sparanghel deținut de Jürgen Jakobs este în prezent foarte popular. După doi ani dificili, în care activitatea a fost îngreunată semnificativ, anul acesta restaurantul are mulți vizitatori.

Jumătate din sezonul de sparanghel din acest an a trecut deja. Recolta va dura până pe 24 iunie.

Sursa: www.tagesschau.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...