Presa mondială face un bilanț al celor 16 ani de guvernare ai Angelei Merkel

Presa mondială face bilanțul mandatului cancelarului Angela Merkel (CDU) și se așteaptă la schimbări. Săptămânalul britanic The Observer scrie că discuțiile pentru coaliție ar putea dura luni de zile – timp în care Merkel va rămâne, practic, în funcție. „Incertitudinea cu privire la cine o va înlocui este o mare schimbare față de politica adesea previzibilă din ultimii 16 ani. Dar nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare.”

Nici candidatul SPD pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, nici adversarul său din CDU, Armin Laschet, nu oferă programe radical diferite: „Ambii bărbați mizează pe continuitate, în timp ce pledează pentru schimbări mici, graduale. Aceasta este problema”. – scrie The Observer. Campania electorală a scos la iveală probleme importante care au fost ignorate în timpul guvernului Merkel.

Poziționarea caracteristică a mâinii

După cum scrie săptămânalul elvețian „SonntagsZeitung”, „rombul Merkel” (poziția caracteristică a mâinii Angelei Merkel) a devenit un simbol al „noii modestii germane” și, prin urmare, un simbol al „triumfului gestionării reputației”. Germanii s-au îndrăgostit de acest tip de naționalism. Ce va rămâne după plecarea lui Merkel? „O țară? Obosit, dacă nu chiar cufundat în depresie. Economia sa: prosperă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă ar trebui să indicăm un lucru pentru care noi, elvețienii, îi admirăm pe germani, acesta ar fi faptul că au reușit să supraviețuiască tuturor regimurilor.”

Cotidianul milanez Corriere della Sera își amintește cu nostalgie de anii de mandat ai Angelei Merkel. Germania își ia rămas bun de la „mama unei națiuni care a protejat-o timp de aproape două decenii, a prevenit pericolele și amenințările, a garantat prosperitate și securitate”. Merkel a creat „un exemplu istoric de moralitate și etică publică”. Dar este, de asemenea, necesar să privim înainte, pentru a lăsa în urmă o epocă care a fost „fericită, dar care nu mai este sustenabilă”.

„Un stil pragmatic, pragmatic și realist”

The New York Times descrie, de asemenea, schimbările (pozitive) din Germania în cei 16 ani de mandat al cancelarului Angela Merkel. Țara este una dintre cele mai bogate din lume și a dezvoltat o clasă de mijloc numeroasă și mulțumită. Printre altele, prin acceptarea refugiaților în 2015 și 2016, ea a reușit să facă din Germania o țară ceva mai puțin „determinată de istorie”. Cu toate acestea, au lipsit acțiunile concrete privind protecția climei și durabilitatea.

„Stilul „pragmatic și realist” al lui Merkel a modelat politica în ultimii 16 ani”, scrie cotidianul spaniol El País. Cu toate acestea, cancelarul a rămas „aproape de viața de zi cu zi a compatrioților săi”. Reprezentantul centrului politic a urmărit aproape întotdeauna „politici raționale care evită extremele”.

„The Guardian” consideră că sondajele recente sugerează că negocierile pentru coaliție ar putea să treneze în Germania. Chiar dacă acest lucru nu duce la o situație ca în Olanda, unde 17 partide au intrat în parlament după alegerile din martie, germanii trebuie să se pregătească pentru o schimbare a peisajului politic. „The Washington Post” relatează de la Berlin, printre altele, despre votanții indeciși. Oricine o va înlocui pe Merkel se va confrunta cu nenumărate provocări în politica internă și externă, scrie ziarul.

Sursa: www.zeit.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...