Plata intempestivă a salariilor pentru muncă în Germania: ce trebuie făcut atunci când șeful nu plătește?

Angajații se așteaptă ca angajatorul să le plătească salariul în termenul convenit. Neplata salariilor la timp este mai mult decât un inconvenient minor. Dacă șeful nu plătește la timp, angajații au adesea probleme financiare. La urma urmei, trebuie să plătească chiria, ratele la credite, să facă cumpărături, alte cheltuieli de trai și, din cauza întârzierii plății salariilor, se poate întâmpla ca în contul lor să nu existe suficienți bani pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Ce se poate face în Germania în cazul întârzierii plății salariului?

Când ar trebui ca angajații din Germania să își primească salariile?

Plata salariilor este una dintre obligațiile de bază ale angajatorului în temeiul contractului de muncă. De asemenea, în document se precizează în mod clar la ce dată ar trebui să aibă loc acest lucru. De obicei, acest lucru se întâmplă la data de 1 sau 15 a lunii, sau la sfârșitul lunii. Contractele colective de muncă sau acordurile de întreprindere pot conține alte reglementări privind data plății salariilor.

Salariile sunt reglementate în secțiunea 614 din Codul civil german (BGB). Conform acestei dispoziții, salariile trebuie plătite după ce munca a fost efectuată. În cazul în care salariile sunt datorate pentru perioade fixe, acestea trebuie plătite după fiecare dintre aceste perioade. Prin urmare, angajații trebuie să își „câștige” salariile și nu se pot aștepta să fie plătiți în avans. Pentru ca aceștia să fie plătiți la timp pentru munca lor, aceasta trebuie să fie plătită cel târziu în prima zi a lunii următoare.

Cu toate acestea, în practică, există de obicei reglementări diferite de cele prevăzute de lege:

 • Contract

Contractul de muncă sau contractul colectiv de muncă prevede, de obicei, reglementări diferite în ceea ce privește perioada de plată. Cea mai frecventă prevedere este aceea că salariile sunt plătite lunar la data de 15 a lunii sau la sfârșitul lunii.

 • Învățăcei

În conformitate cu articolul 18 din Legea germană privind formarea profesională (Berufsbildungsgesetz, BBiG), ucenicii au dreptul de a fi plătiți cel târziu în ultima zi lucrătoare a lunii.

 • Salariul minim

În cazul salariilor care fluctuează din cauza volumului variabil de muncă, legea prevede că plata salariilor poate fi efectuată până la data de 15 a lunii următoare. Ca și în cazul altor relații de muncă, se aplică reglementările din contractul de muncă. § Secțiunea 2 din Legea germană privind salariul minim (Mindestlohngesetz, MiLoG) prevede, de asemenea, că angajatorul trebuie să plătească salariile cel târziu în ultima zi lucrătoare a băncii din luna următoare celei în care a fost prestată munca.

Plata întârziată a salariilor: ce trebuie făcut când șeful nu plătește?

Ți-ai făcut treaba în conformitate cu contractul, dar șeful nu-ți plătește salariul la timp – ce se întâmplă? Din punct de vedere juridic, acest lucru înseamnă o întârziere la plată din partea angajatorului. Nu trebuie să îl revendicați sau să întreprindeți alte acțiuni (§ 286 BGB). Pentru companie, întârzierea poate implica costuri suplimentare, deoarece angajații nu trebuie să tolereze pur și simplu întârzierea.

Acestea sunt posibilele consecințe ale neplății la timp a salariilor:

 • Ajutorul pentru plata cu întârziere

Neplata la timp a salariilor duce la plata de dobânzi de întârziere la rata dobânzii legale aplicabile. Baza de calcul este secțiunea 288 BGB. Conform acesteia, puteți solicita o dobândă de întârziere egală cu rata de bază a dobânzii plus cinci puncte procentuale.

 • Despăgubiri forfetare pentru daunele cauzate de întârziere

În cazul în care un angajator nu plătește salariile la timp, angajatul poate cere patronului o sumă forfetară de 40 de euro pentru prejudiciul cauzat de întârziere. Acest lucru este valabil și în cazul în care șeful dvs. v-a plătit la timp doar o parte din salariu în loc de întreaga sumă.

 • Dreptul de retenție

În calitate de angajat, aveți dreptul – în anumite condiții – să refuzați să vă faceți treaba dacă șeful dumneavoastră nu v-a plătit timp de două luni întregi. Una dintre condiții este proporționalitatea – dacă lucrați doar pentru câteva ore și arieratele sunt mici, este puțin probabil să aveți dreptul la un drept de retenție.

 • Terminarea contractului de muncă

În cazul în care un angajator nu plătește salariile pentru o perioadă de timp îndelungată, este posibil să rezilieze contractul de muncă fără preaviz. Angajații ar trebui să folosească acest drept doar dacă este necesar, deoarece dreptul de retenție este un instrument eficient. Este mai bine să vă înregistrați ca șomer pentru a compensa impactul financiar al pierderii salariului, deoarece, deși relația de muncă continuă, sunteți șomer de facto.

 • Compensație

Este posibil ca angajatorul să fie nevoit să plătească despăgubiri, de exemplu, pentru că s-au acumulat dobânzi de întârziere din cauza salariilor neplătite angajatului. De asemenea, este posibil să fie nevoit să plătească pentru un avocat pe care angajatul îl angajează din cauza întârzierilor în plata salariilor.

     • .

Caz de jurisprudență: exemplu de întârziere la plata salariilor

În caz de neplată sau de întârziere a plății, litigiile ajung adesea în instanțele de muncă germane. Aceste instanțe trebuie să decidă apoi cine are dreptate și la ce pretenții au dreptul angajații în fiecare caz în parte. Uneori este în joc mult mai mult decât un salariu lunar. Un caz, de exemplu, a implicat un cuplu căsătorit care a cumpărat o proprietate și care a plătit creditul ani de zile fără probleme – în cazul unor dificultăți financiare, licitația forțată ar putea fi prevenită prin negocierea cu banca. Condiția: o rată lunară de 1.000 de euro.

Când acest lucru nu a mai fost posibil, a urmat o licitație forțată. Una dintre case a fost scoasă la licitație la un preț mai mic decât valoarea sa de piață. Bărbatul a cerut apoi ca angajatorul său să ramburseze diferența dintre suma obținută și valoarea de piață, precum și costurile licitației forțate. Reclamantul: salariul său a fost plătit în mod repetat și cu întârziere, ceea ce a făcut imposibilă plata ratelor de împrumut, ceea ce a dus în cele din urmă la licitația forțată.

Judecata instanței de muncă

La audierea în instanță, angajatorul a refuzat să plătească despăgubiri. El a invocat situația proastă din cadrul companiei și faptul că și-a informat angajatul despre întârzierile în plata salariilor. Tribunalul regional de muncă din Mainz (referința dosarului: 2 Sa 555/14) a fost de altă părere și a decis că angajatorul trebuia să plătească despăgubiri în conformitate cu articolele 280 I, II, 286 din Codul civil german (Bürgerliches Gesetzbuch, BGB). Sandra Voigt, avocat și editor al Anwalt.de, a comentat următoarele:

În principiu, se aplică următoarele: angajații pot conta pe faptul că li se plătesc la timp salariile care li se cuvin. La urma urmei, au nevoie de acești bani pentru a-și acoperi costurile de trai sau pentru a-și achita propriile obligații. Așadar, nu trebuie să facă provizioane – chiar dacă există riscul ca patronul să nu poată plăti salariul la timp sau să nu-l plătească deloc.

În caz contrar, riscul neplății salariilor de către angajator ar fi în sarcina angajaților – între timp, aceasta este doar problema angajatorului. Patronul este cel care încalcă obligațiile dacă remite salariile cu întârziere.

Instanța a fost de acord cu poziția potrivit căreia reclamantul și-ar fi putut îndeplini cu ușurință obligațiile față de bancă dacă și-ar fi primit salariul la timp. Prin urmare, încălcarea obligațiilor de serviciu de către angajator a fost motivul pentru care a fost scoasă la licitație proprietatea. Prin urmare, acesta trebuie să fie, de asemenea, tras la răspundere pentru daunele rezultate.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...