Când poate poliția din Germania să percheziționeze un apartament și cine decide?

Percheziționarea unui apartament este una dintre cele mai cunoscute măsuri ale urmăririi penale. În filmele polițiste se vede mereu cum ofițerii de poliție sau procurorii stau în fața ușii unui apartament și cer accesul în apartament prezentând un mandat de percheziție. Dar în ce condiții pot polițiștii să percheziționeze un apartament în Germania și cine decide?

Când poate poliția din Germania să percheziționeze un apartament și cine decide?

În ce circumstanțe un apartament din Germania poate fi percheziționat de către poliție și cine poate ordona percheziționarea unui apartament depinde în mod decisiv de scopul în care se efectuează percheziția. Aceasta poate fi justificată pentru a evita un pericol sau pentru a urmări o infracțiune.

Percheziția locuinței în vederea urmăririi penale a unei infracțiuni

În Germania, perchezițiile domiciliare în scopul urmăririi penale sunt reglementate de articolele 102-110 din Codul de procedură penală german (Strafprozeßordnung). Scopul său este de a găsi făptașul sau dovezile.

Cine poate ordona în Germania percheziționarea unui apartament?

În Germania, o percheziție domiciliară trebuie să fie ordonată de un judecător. Procuratura și, în unele cazuri, anchetatorii săi, poliția, pot dispune percheziția unei case sau a unui apartament doar în cazul în care pericolul este iminent. În Germania, un ordin de percheziție nu trebuie să fie, de obicei, în scris și, prin urmare, poate fi emis verbal, de exemplu, prin telefon. Singura excepție este un mandat de percheziție judiciară. Aceasta trebuie să fie în scris și să conțină următoarele informații

  • denumirea presupusei infracțiuni
  • conținutul acuzației penale, cu condiția ca acest lucru să nu compromită scopul anchetei
  • scopul, scopul și domeniul de aplicare al căutării
  • ce probe pot fi găsite

Unde poate avea loc căutarea unei case?

În Germania, este posibilă percheziționarea atât a domiciliului infractorului, cât și a altor persoane. În timp ce în cazul locuinței autorului infracțiunii, percheziția este posibilă dacă se suspectează că acesta locuiește acolo sau că acolo se vor găsi probe, se aplică reguli mai stricte în cazul percheziției locuințelor altor suspecți. Prin urmare, trebuie să existe fapte din care să se poată deduce că autorul infracțiunii sau probele se află în incinta care urmează să fie percheziționată. Prin urmare, simpla suspiciune nu este suficientă.

Ce reguli se aplică căutărilor de locuințe în Germania?

În primul rând, o percheziție domiciliară în Germania nu poate fi efectuată pe timp de noapte (de la 1 aprilie la 31 septembrie: de la 21.00 la 4.00, de la 1 octombrie la 31 martie: de la 21.00 la 6.00). Cu toate acestea, se aplică excepții dacă, de exemplu, autorul este urmărit și a fost prins în timp ce comitea o infracțiune sau dacă există un pericol iminent, precum și în cazul urmăririi unui deținut care evadează.

În plus, ar trebui să fie chemați martori pentru a percheziționa locuința. Aceștia pot fi fie un judecător, fie un procuror, fie funcționari publici. În plus, proprietarul apartamentului are dreptul de a fi prezent. În cazul în care acesta nu este prezent, ar trebui să se încerce să se numească un reprezentant al acestuia.

Căutarea locuinței pentru a evita un pericol

Un alt motiv pentru a percheziționa un apartament poate fi prevenirea unui pericol. În acest caz, o infracțiune nu a fost încă comisă, dar poate exista riscul să fie comisă. Condițiile în care poliția poate percheziționa un apartament pentru a preveni un pericol sunt reglementate de legile polițienești și de reglementare relevante ale statelor.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...