Când poate poliția din Germania să percheziționeze un apartament și cine decide?

Percheziționarea unui apartament este una dintre cele mai cunoscute măsuri ale urmăririi penale. În filmele polițiste se vede mereu cum ofițerii de poliție sau procurorii stau în fața ușii unui apartament și cer accesul în apartament prezentând un mandat de percheziție. Dar în ce condiții pot polițiștii să percheziționeze un apartament în Germania și cine decide?

Când poate poliția din Germania să percheziționeze un apartament și cine decide?

În ce circumstanțe un apartament din Germania poate fi percheziționat de către poliție și cine poate ordona percheziționarea unui apartament depinde în mod decisiv de scopul în care se efectuează percheziția. Aceasta poate fi justificată pentru a evita un pericol sau pentru a urmări o infracțiune.

Percheziția locuinței în vederea urmăririi penale a unei infracțiuni

În Germania, perchezițiile domiciliare în scopul urmăririi penale sunt reglementate de articolele 102-110 din Codul de procedură penală german (Strafprozeßordnung). Scopul său este de a găsi făptașul sau dovezile.

Cine poate ordona în Germania percheziționarea unui apartament?

În Germania, o percheziție domiciliară trebuie să fie ordonată de un judecător. Procuratura și, în unele cazuri, anchetatorii săi, poliția, pot dispune percheziția unei case sau a unui apartament doar în cazul în care pericolul este iminent. În Germania, un ordin de percheziție nu trebuie să fie, de obicei, în scris și, prin urmare, poate fi emis verbal, de exemplu, prin telefon. Singura excepție este un mandat de percheziție judiciară. Aceasta trebuie să fie în scris și să conțină următoarele informații

  • denumirea presupusei infracțiuni
  • conținutul acuzației penale, cu condiția ca acest lucru să nu compromită scopul anchetei
  • scopul, scopul și domeniul de aplicare al căutării
  • ce probe pot fi găsite

Unde poate avea loc căutarea unei case?

În Germania, este posibilă percheziționarea atât a domiciliului infractorului, cât și a altor persoane. În timp ce în cazul locuinței autorului infracțiunii, percheziția este posibilă dacă se suspectează că acesta locuiește acolo sau că acolo se vor găsi probe, se aplică reguli mai stricte în cazul percheziției locuințelor altor suspecți. Prin urmare, trebuie să existe fapte din care să se poată deduce că autorul infracțiunii sau probele se află în incinta care urmează să fie percheziționată. Prin urmare, simpla suspiciune nu este suficientă.

Ce reguli se aplică căutărilor de locuințe în Germania?

În primul rând, o percheziție domiciliară în Germania nu poate fi efectuată pe timp de noapte (de la 1 aprilie la 31 septembrie: de la 21.00 la 4.00, de la 1 octombrie la 31 martie: de la 21.00 la 6.00). Cu toate acestea, se aplică excepții dacă, de exemplu, autorul este urmărit și a fost prins în timp ce comitea o infracțiune sau dacă există un pericol iminent, precum și în cazul urmăririi unui deținut care evadează.

În plus, ar trebui să fie chemați martori pentru a percheziționa locuința. Aceștia pot fi fie un judecător, fie un procuror, fie funcționari publici. În plus, proprietarul apartamentului are dreptul de a fi prezent. În cazul în care acesta nu este prezent, ar trebui să se încerce să se numească un reprezentant al acestuia.

Căutarea locuinței pentru a evita un pericol

Un alt motiv pentru a percheziționa un apartament poate fi prevenirea unui pericol. În acest caz, o infracțiune nu a fost încă comisă, dar poate exista riscul să fie comisă. Condițiile în care poliția poate percheziționa un apartament pentru a preveni un pericol sunt reglementate de legile polițienești și de reglementare relevante ale statelor.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Printr-o decizie a Bundestagului, tăierile din beneficiile Hartz IV pentru încălcări vor fi suspendate timp de un an

Sancțiunile pentru beneficiarii de ajutor social vor fi relaxate până la intrarea în vigoare a așa-numitului "venit al cetățenilor"...

Recensământul 2022 în Germania: iată cum să recunoști dacă ai de-a face cu un conațional adevărat

În general, ar trebui să fiți precaut atunci când aveți de-a face cu străinii care vă bat brusc la...

O confruntare politică pe tema biletului de 9 euro. Vot în Bundesrat vineri

Lucrările pregătitoare au fost în mare parte finalizate. Pre-vânzările la unele companii de transport urmează să înceapă săptămâna viitoare;...

Pentru 9 euro prin Germania – acum știi când va fi posibil acest lucru!

Consumatorii din Germania vor putea cumpăra un așa-numit bilet lunar pentru 9 euro de la Deutsche Bahn începând cu...