Mega grevă în Germania: șeful meu trebuie să-mi dea o zi liberă?

Sindicatul Verdi și sindicatul feroviar EVG au anunțat o grevă generală pentru lunea viitoare (27.03.). Aceasta ar putea paraliza traficul în întreaga Germanie, întrucât vor fi afectate transportul cu autobuzul, feroviar și aerian.

Prin urmare, mulți angajați din Germania se întreabă dacă trebuie să meargă luni la serviciu în mod normal. Expertul în dreptul muncii Livia Merla (38 de ani) de la cabinetul de avocatură Merla Ganschow & Partner din Berlin răspunde la aceste întrebări și la altele.

Șeful meu trebuie să-mi dea o zi liberă luni?
Merla: „Nu, obligația de a lucra există în continuare și greva nu schimbă nimic în această privință.”

Șeful meu este obligat să-mi permită să lucrez de acasă?
Merla: „Deocamdată nu există în Germania dreptul de a lucra de la distanță (home office). Cu toate acestea, deoarece home office s-a dovedit a fi o alternativă bună în multe domenii de activitate, ar trebui să vă contactați imediat angajatorul și să îl întrebați despre această posibilitate, deoarece consimțământul său este o condiție prealabilă.”

Pot să-mi aduc copilul la birou?
Merla: „Atâta timp cât angajatorul este de acord, acest lucru va funcționa cu siguranță în unele domenii, în cazuri excepționale. Din nou, trebuie să cereți acordul prealabil al angajatorului.”

Pot sta acasă navetiștii atunci când autobuzele și trenurile nu circulă?
Merla: „În cazul navetiștilor, se aplică, de asemenea, regula conform căreia aceștia trebuie să își facă treaba la locul de muncă în ciuda grevei. În acest caz, angajatorul trebuie contactat imediat pentru a găsi soluții alternative, cum ar fi munca de acasă.”

Voi avea probleme dacă voi întârzia la serviciu din cauza grevei?
Merla: „Ca regulă generală, angajatul suportă așa-numitul risc de călătorie și trebuie să aibă grijă să ajungă la timp la serviciu. Dacă știe că nu va putea ajunge la serviciu cu mijloacele de transport obișnuite din cauza grevei, trebuie să organizeze un mijloc de transport alternativ.”

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...