Majorarea accizelor la tutun, creșterea scutirii de impozite, creșterea salariului minim: iată ce se va schimba în Germania în 2022

În 2022, unele legi și reguli din Germania se vor schimba. Multe dintre aceste schimbări vor fi benefice pentru cetățeni: beneficiile Hartz IV și suma scutită de impozit vor crește, iar contractele vor fi mai ușor de reziliat. De asemenea, trebuie să fiți conștienți de o schimbare importantă atunci când faceți achiziții. Iată o prezentare generală.

Suma scutită de impozit mai mare

În 2022, suma de bază scutită de impozit va crește din nou – pentru persoanele singure la 9 984 de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 240 de euro față de anul precedent. Pentru cuplurile căsătorite, acesta va fi de 19.968 de euro, cu 480 de euro mai mult decât înainte.

Suma de bază neimpozabilă este suma până la care venitul unei persoane singure sau al unui cuplu căsătorit nu este impozitat. Ca urmare, angajații vor avea ceva mai mulți bani în buzunar, deoarece, din ianuarie 2022, statul va percepe impozite doar pe veniturile care depășesc noua sumă de bază neimpozabilă.

Schimbare pentru cumpărături: fără pungi de plastic

Din ianuarie 2022, pungile de cumpărături din plastic ușor vor fi interzise în Germania. Acest lucru este menit să reducă deșeurile de plastic și să protejeze mediul înconjurător.

De acum înainte, comercianții cu amănuntul nu vor mai putea oferi clienților lor pungi de plastic cu o grosime a peretelui cuprinsă între 15 și 50 de micrometri. Încălcarea interdicției va fi tratată ca o infracțiune și va fi pedepsită cu amendă. Cu toate acestea, noile reguli nu se aplică pungilor de plastic utilizate în departamentul de fructe și legume.

Salariul minim mai mare

Cei care sunt plătiți cu salariul minim se pot aștepta la un venit mai mare de la 1 ianuarie 2022. Acest lucru se datorează faptului că salariul minim în Germania va crește de la 9,60 euro la 9,82 euro pe oră, cât era până acum. Acesta va fi majorat din nou la 1 iulie 2022 și se va ridica la 10,45 euro pe oră.

Creșterea accizei la tutun

La 1 ianuarie, accizele la produsele din tutun vor crește în Republica Federală pentru prima dată în ultimii șapte ani. Taxa pe un pachet de 20 de țigări va fi în medie cu 10 cenți mai mare. În 2023 va crește cu încă 10 cenți, iar în 2025 și 2026 cu încă 15 cenți. Taxa pe lichidele pentru țigări electronice va fi, de asemenea, majorată, dar numai de la 1 iulie 2022.

Întreținere mai mare pentru copiii părinților divorțați

Conform tabelului „Düsseldorfer Tabelle”, copiii părinților divorțați vor avea dreptul la o pensie alimentară puțin mai mare în noul an. Cu toate acestea, în multe cazuri, această creștere nu va depăși un procent. De la 1 ianuarie 2022, pensia alimentară minimă pentru copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani va fi de 396 de euro pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de trei euro. Pentru copiii cu vârste cuprinse între șase și unsprezece ani, acesta va fi de 455 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de patru euro. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, cuantumul minim de întreținere va crește cu cinci euro și va fi de 533 de euro.

Censământ 2022

Un nou recensământ va avea loc în Germania în 2022. Ajută la stabilirea numărului de persoane care locuiesc în Germania, a modului în care trăiesc și lucrează. Multe dintre deciziile luate de guvernul federal, de autoritățile de stat și de municipalități se bazează pe datele privind populația și locuințele. De aceea este atât de important să se efectueze un recensământ periodic.

În cele mai multe cazuri, recensământul utilizează date din registrele administrative, astfel încât majoritatea populației nu trebuie să furnizeze nicio informație. Din 2011, în toate țările UE are loc un recensământ la fiecare zece ani. De fapt, ar fi trebuit să aibă loc deja în 2021, dar data a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Modificări la beneficiul Hartz IV

Rata Hartz IV va crește, de asemenea, în ianuarie 2022. Pentru adulții necăsătoriți, aceasta se va ridica la 449 de euro. Aceasta înseamnă o creștere de trei euro. De asemenea, tariful standard pentru tinerii cu vârste de peste 14 ani va crește cu trei euro, ajungând la 376 de euro.

Soții și partenerii vor primi în viitor 404 euro, iar adulții sub 25 de ani fără gospodărie proprie vor primi 360 de euro (de asemenea, o creștere de trei euro). Pentru copii, tariful va fi majorat cu doi euro. Copiii sub cinci ani vor primi 285 de euro pe lună, în loc de 283 de euro la sfârșitul lunii decembrie. Copiii cu vârste cuprinse între șase și 13 ani vor primi 311 euro anul viitor.

Înregistrarea ca șomer va fi posibilă online

De la 1 ianuarie 2022, înregistrarea ca șomer va fi posibilă și online. Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că acest lucru va fi posibil de oriunde și 24 de ore din 24 pe portalul clienților. Persoanele care doresc să se înregistreze online ca șomeri vor avea nevoie de o carte de identitate cu un strat electronic activat sau de un permis de ședere electronic, de o carte de identitate electronică sau de o carte de identitate emisă într-o țară din UE sau SEE cu un strat electronic și de o AusweisApp2 sau de un cititor de cărți de identitate.

În cazul în care cineva nu dorește să se înregistreze online, o poate face personal la birou.

Corona-Bonus încă până în martie 2022

Angajatorii mai pot plăti angajaților lor un bonus neimpozabil legat de pandemia de coronavirus până la 31 martie 2022. Cu toate acestea, nu se poate depăși limita maximă de 1.500 de euro în total. Acest lucru înseamnă că, dacă în 2021 a fost deja plătit un așa-numit Corona-Bonus neimpozabil, suma tuturor bonusurilor nu poate depăși 1.500 de euro.

Termenul important legat de înlocuirea permisului de conducere expiră

Permisul de conducere trebuie preschimbat în noul an. Conform unei directive a Uniunii Europene, toți membrii UE ar trebui să primească un nou permis de conducere care să fie uniform în toate statele membre și care să fie protejat împotriva unei posibile contrafaceri. Noul document nu va fi valabil pe viață, ci doar pentru 15 ani. Cu toate acestea, nu va fi nevoie să dați din nou testul.

Schimbul are loc în etape, cu primul termen limită în 2022. Orice persoană născută între 1953 și 1958 care deține un permis de conducere eliberat înainte de 1 ianuarie 1999 trebuie să îl înlocuiască rapid. Termenul limită pentru înlocuire este 19 ianuarie 2022. Cei născuți între 1959 și 1964 au un an în plus. Cei care sunt opriți de poliție cu un permis de conducere nevalid și neînlocuit riscă o amendă.

Din iulie 2022 va fi mai ușor să reziliezi un contract

Până în prezent, condițiile generale de contractare specificau, de obicei, că un contract pe durată determinată trebuie reziliat cu trei luni înainte de sfârșitul perioadei contractuale. În caz contrar, contractul se prelungește pentru un an întreg. Această regulă nu se va mai aplica contractelor încheiate începând cu 1 martie 2022. În cazul acestora, este suficientă o perioadă de preaviz de o lună. Dacă nu respectați perioada de preaviz, contractele dvs. vor fi prelungite pe termen nelimitat, dar pot fi reziliate din nou cu un preaviz de o lună.

Sursa: www.focus.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...