Loc de parcare blocat: se poate ordona ridicarea mașinii unui vecin în conformitate cu legislația germană?

Este enervant atunci când cineva își parchează mașina fără permisiune pe locul de parcare privat sau pe aleea care aparține proprietății dumneavoastră – mai ales dacă locuiți într-un cartier cu o lipsă notorie de locuri de parcare libere. Ce puteți face în această situație în conformitate cu legislația germană? Puteți pur și simplu să cereți ca mașina să fie remorcată?

Dacă un străin își plasează mașina pe proprietatea dumneavoastră privată fără permisiune, acesta încalcă legea – mai exact secțiunea 858 (1) din Codul civil german (Bürgerliches Gesetzbuch, BGB). Același lucru este valabil și pentru locurile de parcare închiriate.

În cazul în care un șofer care parchează într-un spațiu neautorizat este arbitrar, adică încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de proprietar fără să vă ceară permisiunea, puteți cere ca vehiculul să fie remorcat. Acest lucru este confirmat și de o hotărâre a Curții Federale de Justiție din 2009 (ref. V ZR 144/08). De regulă, costurile de remorcare vor fi suportate apoi de persoana care parchează ilegal.

În acest caz, serviciul de asistență rutieră (Abschleppdienst) trebuie să fie informat. Acest lucru este în conformitate cu articolul 859 alineatul (3) din BGB. Acest lucru se datorează faptului că poliția nu se ocupă de îndepărtarea vehiculelor altor persoane de pe proprietatea privată.

În cazul în care mașina altcuiva blochează intrarea

Dacă mașina unui străin este parcată în fața intrării dumneavoastră pe un drum public, puteți contacta poliția pentru ca aceasta să fie tractată, dar numai în anumite condiții. Acesta ar putea fi cazul, de exemplu, dacă sunteți o persoană cu handicap care nu poate parcurge o distanță mai mare, explică ADAC. În caz contrar, căutați un alt loc de parcare și amplasați vehiculul într-o parcare publică. Dar: dacă un vehicul necunoscut vă blochează ieșirea din garaj sau din magazie, astfel încât nu vă puteți părăsi proprietatea, îl puteți face să fie tractat de asistența rutieră.

În cazul în care un vehicul a fost parcat ilegal pe proprietatea dumneavoastră privată în fața porții de intrare, puteți contacta chiar dumneavoastră compania de asistență rutieră. Poliția nu este responsabilă pentru acest lucru.

Când o mașină parcată neregulamentar poate fi tractată

Este important să documentați faptul că autovehiculul este parcat pe locul de parcare sau că îl blochează înainte de a fi remorcat. În plus, ar trebui să încercați să contactați proprietarul mașinii în prealabil – acest lucru este posibil, de exemplu, dacă datele de contact ale proprietarului mașinii sunt afișate pe parbriz.

De asemenea, trebuie să fie evident că locul de parcare face parte dintr-un teren privat sau că este un loc de parcare privat. În general, o semnalizare adecvată este suficientă.

Interesant este faptul că tractarea trebuie să aibă loc „imediat” (principiul de auto-ajutorare). În cazul în care mașina unui străin a stat pe locul dumneavoastră de parcare fără permisiune timp de mai multe ore sau chiar zile, nu mai aveți voie să o tractați.

A face tu însuți semne de interzicere a opririi nu este soluția la problemă. Aceste semne pot fi îndepărtate de către autoritatea de ordine și siguranță publică (Ordnungsamt). De asemenea, scaunele sau benzile de delimitare, care ar trebui să asigure că un loc de parcare nu este ocupat de un străin, pot fi îndepărtate de către funcționari. Conform mai multor hotărâri judecătorești, acestea sunt considerate „obstacole cu care participantul la trafic nu trebuie să țină cont” – și, prin urmare, sunt neautorizate și ineficiente.

Puteți cere să fie ridicată mașina vecinului dumneavoastră?

Ce se întâmplă dacă mașina amplasată pe locul de parcare sau în fața porții de intrare aparține vecinului dumneavoastră? În acest caz, aveți și dumneavoastră dreptul de a cere ca acest vehicul să fie tractat?

În conformitate cu articolul 858 alineatul (1) din Codul civil german, puteți solicita, de asemenea, ca mașina vecinului dvs. să fie tractată, dacă aceasta este parcată pe locul dvs. de parcare. Cu toate acestea, trebuie să încercați mai întâi să vă contactați vecinul și să îi cereți să mute vehiculul parcat necorespunzător.

În plus, pentru a menține bunele relații de vecinătate și pentru a evita un litigiu, în acest caz ar trebui mai degrabă să încercați să vorbiți cu șoferul care a parcat pe spațiul neautorizat.

Puteți bloca o mașină parcată neregulamentar?

Dacă un vehicul neautorizat vă blochează locul de parcare, nu ar trebui să îl blocați dumneavoastră. Chiar dacă mulți consideră că aceasta este o formă de autojudecată, conform legii, aceasta forțează un anumit comportament (în germană: Nötigung), care se pedepsește.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...