Înscrierea la grădiniță în Germania – procedura, termene, costuri

Procesul de înscriere a copiilor la grădiniță în Germania poate diferi în funcție de localitate și instituție. În afara formalităților care trebuie îndeplinite, pot exista de exemplu diferite termene de înscriere. Unele grădinițe sunt atât de populare, că încă din timpul sarcinii trebuie să îi informezi că vei vrea să-ți trimiți copilul acolo – pentru ca mai târziu copilul să aibă șanse reale de înscriere la acea grădiniță. În general, părinții își pot înscrie copilul la grădiniță în Germania după împlinirea vârstei de doi ani, pentru că, în majoritatea landurilor și grădinițelor, copiii au asigurat locul abia după împlinirea vârstei de trei ani.

Înscrierea la o grădiniță publică în Germania

Tot ce trebuie luat în considerare atunci când îți înscrii copilul la o grădiniță publică în Germania este enumerat mai jos:

Când trebuie să faci înscrierea? La o grădiniță publică, copilul poate fi înscris imediat după naștere. Termenul limită pentru înscriere la majoritatea grădinițelor este de minim 2-6 luni înainte de data la care copilul ar trebui să înceapă să meargă la grădiniță. Copilul vostru este înscris pe o listă și așteaptă alocarea unui loc în localitatea voastră.

Unde se face înscrierea? Pentru înscrierea copilului la grădiniță, te poți adresa direct oficiului pentru tineret (germ. Jugendamt) din regiunea ta. De aici vei obține nu doar lista cu toate grădinițele, dar și formularele necesare. Poți încerca să te adresezi direct grădiniței preferate, însă nu există nicio garanție că acolo copilul va fi acceptat. Chiar dacă alegi mai multe opțiuni de înscriere, nu trebuie să completezi decât un singur formular. Nu are sens să înscrii copilul personal la fiecare grădiniță deoarece locurile sunt alocate central.

Cum se face înscrierea? În formularul de înscriere menționezi nu doar timpul în care sunteți la serviciu, ci și timpul pe care copilul îl va petrece la grădinița pe care o preferați. Trebuie să menționați și alte opțiuni de grădinițe la care ați vrea să fie înscris copilul vostru în cazul în care nu este acceptat la cea preferată din lipsă de locuri. Cererea voastră va fi analizată, iar copilului îi va fi alocat un loc. Acesta poate fi într-o grădiniță de pe lista voastră, dar și într-o altă grădiniță din localitate. Este important timpul necesar pentru a ajunge la grădiniță – acesta nu poate fi mai lung de jumătate de oră. După cum vedeți, părinții nu au întotdeauna dreptul să aleagă grădinița în Germania. Își pot exprima preferințele, însă decizia finală este luată fără participarea lor directă.

În grădinițele publice, locurile sunt disponibile de obicei doar pentru copiii care locuiesc într-un anumit cartier. Alte cartiere vecine nu au obligația de a aloca un loc copilului vostru în grădinițele lor.

La ce costuri să te aștepți? Costurile unui loc la grădiniță sunt stabilite de fiecare localitate în parte și diferă foarte mult între ele. Adesea sunt luați în considerare factori precum: salariul părinților, numărul de membri ai familiei și timpul estimat pe care îl va petrece copilul la grădiniță.

Înscrierea la o grădiniță privată în Germania

Concomitent cu înscrierea la o grădiniță de stat, puteți înscrie copilul și la o grădiniță particulară sau care aparține de biserică. În acest caz trebuie să ai în vedere următoarele:

Când trebuie să faci înscrierea?  Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Unele grădinițe sunt atât de populare și dorite de părinți, încât trebuie să înscrieți copilul înainte de naștere.

Unde se face înscrierea? Direct la directorul sau proprietarul grădiniței. De la aceștia veți afla despre toate informațiile. O puteți face telefonic sau personal în timpul programului de lucru al grădiniței.

Cum se face înscrierea? După cu am menționat, pentru a înscrie copilul la o grădiniță particulară trebuie să contactați instituția aleasă în timpul programului de lucru – veți primi formularele de completat sau veți putea cere înscrierea imediată, iar copilul vostru va fi trecut pe lista de așteptare. Multe grădinițe organizează, de obicei primăvara, zile deschise pentru părinți. Puteți afla telefonic data exactă. În timpul unei astfel de întâlniri aveți nu doar șansa de a vizita întreaga grădiniță, ci puteți vedea și cum se desfășoară o zi obișnuită din perspectiva educației, aflând astfel care este abordarea pedagogică a respectivei instituții. Cu ocazia zilelor deschise, puteți înscrie copilul sau să îl treceți pe lista de așteptare.

La ce costuri să te aștepți? Costurile unei grădinițe particulare sunt de obicei mai mari decât ale uneia de stat. Proprietarul decide singur asupra prețului. Puteți afla mai multe direct de la grădiniță.

Ce documente îți trebuie pentru a înscrie copilul la grădiniță în Germania?

Unele grădinițe pot solicita o adeverință de la medic sau carnetul de vaccinări al copilului. Nu este însă o regulă și mai multe detalii puteți afla de la grădinița aleasă.

Criteriile de alocare a unui loc în grădinițele germane

Atunci când se solicită înscrierea la grădiniță, instituția ia în considerare următoarele criterii:

  • vârsta copilului: din 1996, fiecare copil din Germania are dreptul la un loc la grădiniță după împlinirea vârstei de 3 ani. Aceasta se referă de obicei la programul cu timp redus, adică jumătate de zi
  • distanța până la locuință: numeroase grădinițe au desemnată o anumită zonă din care sunt admiși copiii, fiind dificilă acceptarea unui copil din afara acestei zone
  • situația familială: în multe grădinițe, au prioritate copiii crescuți de un singur părinte
  • timpul petrecut la grădiniță: timpul pe care copilul ar trebui să-l petreacă la grădiniță este de asemenea un factor important în analiza cererilor
  • structura grupei: grădinițele iau în considere și sexul copilului pentru că vor să păstreze echilibrul între numărul de fete și băieți
  • copii care încă trebuie schimbați: grădinițele nu sunt obligate să îi accepte pe copiii care încă folosesc scutece și adesea asemenea copii sunt respinși. Acest amănunt poate fi totuși stabilit la începutul grădiniței
  • frați și surori: în cele mai multe grădinițe, au prioritatea copiii ai căror frați mai mari sunt deja înscriși la aceeași grădiniță

După cum puteți vedea, înscrierea la grădiniță în Germania diferă în funcție de instituție și nu este foarte simplă. De aceea, dacă preferați o anumită grădiniță, nu amânați trimiterea cererii.

Cum să îți înscrii copilul la școală în Germania?

Merită să citești:

Cum să îți înscrii copilul la școală în Germania? Formular tradus!

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...