Hotărârea unui tribunal german: Muncitorii de la Minijob nu au dreptul la salarii pe perioada închiderii din cauza coronavirusului

Pot lucrătorii din minijob-uri din Germania să pretindă salarii chiar dacă munca lor nu face parte din așa-numitele ocupații de importanță sistemică? Curtea Federală a Muncii s-a pronunțat miercuri în această privință.

Hotărâre a Curții Federale a Muncii din Germania, nefavorabilă lucrătorilor din sectorul minier

Potrivit hotărârii Curții Federale a Muncii, închiderea unei întreprinderi din cauza unui coronavirus pentru a controla o pandemie nu face parte din riscul general al activității antreprenorilor. În acest fel, aceștia din urmă nu suportă nici riscul de a pierde locurile de muncă ale angajaților care lucrează mai puține ore (Minijob) și nu sunt obligați să le plătească salariile în această perioadă. Acesta este primul litigiu de acest fel legat de pandemia de coronavirus care este judecat la Curtea Federală a Muncii.

Femeia nu mai era necesară pentru angajator

Mai exact, cazul a vizat o femeie din Saxonia Inferioară. Anterior lucrase ca angajată într-un magazin de mașini de cusut și accesorii, ca vânzătoare. Din ordinul autorităților, în timpul primei blocade de anul trecut, magazinul a trebuit să rămână închis pe toată durata lunii aprilie. Femeia nu mai era necesară ca vânzătoare. Cu toate acestea, ea a solicitat 432 de euro net, sumă pe care o convenise cu angajatorul său ca remunerație pentru munca sa.

Anterior, două instanțe se pronunțaseră în favoarea vânzătoarei

Statul este cel care trebuie să compenseze pierderile financiare cauzate de intervenția statului în lupta împotriva pandemiei, au decis judecătorii de la cea mai înaltă instanță de muncă din Germania. Acest lucru a fost realizat în parte prin facilitarea accesului la prestații pentru munca cu fracțiune de normă. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a aplicat reclamantului din Saxonia Inferioară în calitate de angajat al Minijob – au existat „lacune în sistemul de reglementări care fac obiectul asigurării sociale” în această privință. În primele două cazuri, judecătorii au dat dreptate reclamantului.

Kurzarbeit nu se datorează lucrătorilor minijob

Lucrătorii care lucrează în regim de minijob sunt angajați cu un salariu lunar de cel mult 450 de euro sau angajați pentru cel mult 70 de zile într-un an calendaristic. Aceștia nu plătesc contribuții de asigurări sociale. Potrivit Asociației germane a comercianților cu amănuntul (HDE), la începutul anului existau aproximativ 808.000 de lucrători cu minijob numai în sectorul comerțului cu amănuntul. Spre deosebire de lucrătorii cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă, aceștia nu pot fi angajați în cadrul Kurzarbeit.

Sursa: www.ndr.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ultima publicare

Universitatea din Duisburg-Essen: 2020 a avut o mortalitate mai mică decât se aștepta

În anul 2020, au murit mai puțini oameni decât se așteptau. Acest lucru este conform unui studiu recent. Deși...

Guvernul german l-a îndemnat indirect pe fotbalistul Joshua Kimmich să se vaccineze

Guvernul german a făcut un apel indirect la fotbalistul Joshua Kimmich să se vaccineze. Kimmich acționează ca un model...

Statele federale împotriva propunerii lui Spahn de ridicare a stării de epidemie în Germania

Cu doar câteva zile în urmă, se părea că Germania va începe încet-încet să ridice restricțiile. Însuși ministrul Sănătății,...

Furtuna ‘Ignatz’ se deplasează deasupra Germaniei – avertizare de tornadă ‘scurtă’

Furtuna "Ignatz" și-a început cursul deasupra Germaniei joi dimineața devreme. Prima furtună puternică de toamnă din acest an a...