Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului trecut. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (germană: Bundesagentur für Arbeit), 2,434 milioane de persoane erau șomeri în noiembrie, cu 8.000 mai puține decât în octombrie, dar cu 117.000 mai multe decât în urmă cu un an. Situația de pe piața muncii continuă să fie afectată de numărul mare de refugiați din Ucraina. Potrivit Agenției Federale a Muncii, 189.000 de persoane care au fugit din țara devastată de război sunt în prezent șomeri.

Situație stabilă pe piața germană a muncii

Astfel, rata șomajului rămâne neschimbată la 5,3%, fiind totuși cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în noiembrie 2021. „În general, piața muncii este stabilă. Deși datele ajustate în funcție de sezonalitate arată o nouă creștere a șomajului și a subocupării forței de muncă, precum și o reducere a orelor de lucru, ocuparea forței de muncă este totuși în creștere evidentă”, a declarat Daniel Terzenbach, membru al consiliului de administrație al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Nürnberg.

Bundesagentur für Arbeit a înregistrat din nou o creștere a așa-numitului Kurzarbeit (reducerea timpului de lucru) în Germania. Între 1 și 24 noiembrie, angajatorii au raportat un număr de 82.000 de angajați care au lucrat cu program redus. Datele privind indemnizațiile pentru munca cu program redus (Kurzarbeitergeld) plătite efectiv sunt disponibile doar până în luna septembrie. În luna respectivă, Agenția Federală de Ocupare a Forței de Muncă a plătit indemnizații de scurtă durată pentru 157.000 de angajați. Acest număr este de peste două ori mai mare decât în august.

Mai mulți ucraineni la cursurile de integrare

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, disponibilitatea de a angaja rămâne ridicată, dar a slăbit puțin. În noiembrie, numărul de locuri de muncă vacante raportate a fost de 823.000, cu 15.000 mai mult decât în urmă cu un an. Cu toate acestea, datele ajustate sezonier arată că numărul de locuri de muncă vacante a scăzut față de luna octombrie.

Din ce în ce mai mulți refugiați din Ucraina participă la cursuri de integrare. Aproximativ 620.000 de persoane din Ucraina, inclusiv 200.000 de copii, beneficiază de o asigurare de bază („Grundsicherung”) în Germania. Până în septembrie, 59.000 de ucraineni erau angajați în locuri de muncă care necesitau contribuții de asigurări sociale, iar alți 18.000 aveau locuri de muncă în regim de minijob.

Sursa: www.n-tv.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...