Germania: Ministrul Economiei vrea o anchetă privind prețurile ridicate la carburanți

În pofida scăderii prețului petrolului, costul benzinei și al motorinei în Germania nu prea scade. Ministrul Economiei, Habeck, a cerut Oficiului Federal al Cartelurilor să investigheze această chestiune. Oficiul Federal pentru Carteluri monitorizează îndeaproape evoluțiile legate de creșterea bruscă a prețului la benzină și motorină. „Din cauza situației geopolitice, prețurile au crescut într-un mod șocant”, a declarat președintele biroului din Bonn, Andreas Mundt.

Poziția puternică a marilor lanțuri de benzinării din Germania

„Dacă acum prețul petrolului scade din nou, iar prețurile din benzinării nu urmează această tendință sau chiar cresc, trebuie să ne uităm cu atenție la acest lucru” – a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, care a cerut autorităților de concurență să investigheze. „Am cerut Oficiului Federal al Cartelurilor să monitorizeze foarte atent prețurile la benzină și motorină și să ia măsuri dacă există semne de abuz”, a declarat – Politicianul ecologist a spus.

Poziția puternică a marilor lanțuri de benzinării pe piața germană a carburanților reprezintă de mult timp o problemă structurală, a declarat ministrul. „Companiile nu trebuie să facă profituri nejustificate din situația actuală”,” – Habeck a spus. Acesta a continuat: „Dacă există indicii în acest sens, de exemplu, și atunci când se compară evoluția prețurilor în alte țări din UE, vom pregăti măsuri legislative care să permită Oficiului Federal pentru Carteluri să monitorizeze mai bine piața carburanților.” Ministerul Afacerilor Economice nu are competența de a emite instrucțiuni către Oficiul pentru Carteluri. Cu toate acestea, acesta poate cere biroului să ia măsuri în situații critice.

Relaxare redusă în ciuda scăderii prețului petrolului

După creșterile uriașe din ultimele săptămâni, prețurile carburanților în Germania au scăzut încet în ultima vreme. Marți, motorina a scăzut cu 1,5 cenți, ajungând la un cost mediu de 2,292 euro pe litru în Germania, potrivit datelor ADAC. E10 costă cu 1,1 cenți mai puțin, adică 2,192 euro pe litru. Cu toate acestea, prețurile la benzinării sunt semnificativ mai mari decât înainte de începerea războiului din Ucraina. Pe de altă parte, prețurile petrolului sunt din nou aproape de nivelurile de dinainte de război. Miercuri, un baril (159 de litri) de petrol Brent a costat aproximativ 100 de dolari, adică puțin sub 91 de euro. Potrivit ADAC, aceasta reprezintă o scădere a prețului cu 25 de dolari față de săptămâna precedentă.

Motive diferite pentru prețurile ridicate ale carburanților în Germania

Cu toate acestea, Oficiul Federal al Cartelurilor a precizat că, pe lângă modificările prețului țițeiului, alte fenomene de pe piață, cauzate de criza din Ucraina și de întreruperile la nivelul rafinăriilor și al angrosiștilor, pot influența și ele nivelul prețurilor la stațiile de alimentare. În cazul produselor individuale, importurile din Rusia joacă, de asemenea, un rol important. Prin urmare, autoritatea a anunțat că va observa toate nivelurile pieței: de la piața petrolieră, trecând prin rafinării, comerțul cu ridicata și până la operatorii de benzinării. Observarea cuprinzătoare a „tuturor etapelor lanțului valoric” este „esențială” pentru a evalua situația, a declarat președintele Mundt.

Conform propriilor informații, Bundeskartellamt utilizează în cadrul monitorizării sale date de la unitatea de transparență a pieței combustibililor. În prezent, primește informații privind prețurile diferiților furnizori, dar nu și cantitățile vândute. „O obligație legală pentru participanții la piață de a raporta datele de volum către Unitatea pentru transparența pieței ar crește semnificativ valoarea informativă a datelor noastre”,” – Mundt explică.

sursa: www.tagesschau.de, www.ingermania.ro

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...