Germania: Este nevoie urgentă de angajați în aceste sectoare!

Având în vedere că milioane de oameni se vor pensiona în următorii zece ani, lucrătorii din Germania nu trebuie să se îngrijoreze de lipsa de oferte. În prezent, aproape unul din patru lucrători din Germania are peste 55 de ani, potrivit unui nou studiu realizat de institutul de cercetare IW. Aceasta înseamnă că aceste persoane se vor pensiona în curând.

Mai mult de 2 milioane dintre aceștia vor părăsi profesii în care există deja un deficit de lucrători calificați. În aceste sectoare, cererea de lucrători în Germania va fi deosebit de mare:

Germania are un deficit de șoferi de camion

În prezent, în Germania există un deficit de aproximativ 80 000 de șoferi de camion, iar în următorii 10 ani va exista un deficit de încă 180 000 de șoferi de camion, pe măsură ce mulți dintre aceștia se vor pensiona (a se vedea tabelul de mai jos).

Demanda de muncitori în construcții

De asemenea, este mare nevoie de șoferi de excavator! Până în 2030, aproximativ 18.000 de persoane care au exercitat această profesie până acum vor ieși la pensie. În plus, în Germania există un deficit de peste 6.000 de operatori de macara!

Sănătate și asistență socială

Aproximativ 13.000 de specialiști în profesiile de îngrijire, îngrijire geriatrică și educație se vor pensiona în curând în Germania. Acest lucru înseamnă o nevoie și mai mare de personal de asistență medicală!

Educație

Aproximativ 80.000 de locuri de muncă suplimentare vor fi create în următorii ani pentru profesorii din învățământul primar, gimnazial și profesional!

Vești bune pentru lucrătorii din Germania

Aceasta este o veste bună pentru muncitorii din Germania: persoanele bine educate pot alege dintre mai multe oferte de locuri de muncă. Potrivit agențiilor de ocupare a forței de muncă, de exemplu, în prezent este nevoie în medie de 223 de zile pentru a ocupa un post în domeniul îngrijirii geriatrice. Pentru un post de instalator, șefii așteaptă în medie 207 zile, iar pentru un post de zugrav 171 de zile! Așadar, experții sunt siguri că în viitor va exista o creștere semnificativă a salariilor muncitorilor!

Cu toate acestea, pentru economie și pentru cei afectați (de exemplu, pensionari, studenți), lipsa de lucrători calificați are consecințe dezastruoase: există o lipsă de asistente medicale, profesori etc. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK), această penurie costă companiile aproximativ 90 de miliarde de euro.

Experții IW sfătuiesc companiile să mențină lucrătorii în vârstă la locul de muncă după vârsta de pensionare, oferindu-le, de exemplu, un program de lucru flexibil, mai mult timp parțial, mai multe concedii și posibilitatea de a lucra de acasă.

La rândul lor, politicienii încearcă să încurajeze pensionarii timpurii să se întoarcă la muncă: persoanele în vârstă care nu au atins încă vârsta legală de pensionare pot câștiga în plus până la 46 060 de euro pe an.

OcupațiaNumărul de pensionari până în 2032
Șofer de camion180000
Profesor (școală secundară)52542
Managementul tehnic al producției23069
Profesor (școală profesională)18495
Conducător de excavator17732
Profesor (școală primară)8916
Pedagogie specială/lucrări sociale8074
Fizioterapie7052
Operator macara6442
Livrarea corespondenței (managerială)6255
Tehnologia rețelelor IT5539
Asistență medicală/îngrijire pentru persoanele în vârstă5348
Economie casnică (Hauswirtschaft)4824
Tehnologie chimică și farmaceutică4535
Doctori4404
Angajați de magazin4313
Specialiști în domeniul feroviar3538
Fabricarea textilelor3391
Profesioniști în domeniul ingineriei civile3353
Lucrători în construcții metalice3117
Curățenie (managerială)3032
Eliminarea deșeurilor2492
Manageri de îngrijire pentru persoanele în vârstă2269
Agricultură1734
Proprietatea și protecția împotriva incendiilor1432

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...