Cum să înființezi o firmă în Germania? Instrucțiuni pas cu pas!

Germania este una dintre cele mai mari economii din lume. Produsul intern brut al Germaniei, care în 2018 s-a ridicat la 3.393 miliarde de dolari, este cel mai mare din Europa și se plasează ca mărime pe locul patru în lume. Condițiile economice pozitive și o societate relativ bogată sunt favorabile înființării unei firme în Germania. Dacă locuiești în Germania și plănuiești să îți deschizi propriul salon de coafură, să te ocupi de comerț online, să lucrezi ca îngrijitor independent pentru vârstnici sau să desfășori orice altă activitate pe cont propriu, nu o poți face fără să ai propria afacere. Deși poate părea complicat la prima vedere, dacă te pregătești cum trebuie pentru înființarea firmei nu ar trebui să ai nicio problemă. Așa spune germanul „Aller Anfang ist schwer”, adică începutul e întotdeauna greu, dar vei fi mulțumit atunci când visul tău profesional se va împlini. Pentru a te ajuta să începi o afacere în Germania, ți-am pregătit câteva informații de bază despre acest subiect.

Când ești obligat să înregistrezi o afacere în Germania?

Dacă lucrezi pe cont propriu în Germania, trebuie să deschizi propria firmă și să îți plătești taxele la Administrația Financiară (germ. das Finanzamt). Excepție fac aici persoanele care desfășoară o profesie liberală (germ. Freiberuf), despre care vom vorbi mai târziu. Astfel de activități comerciale sunt reglementate în Germania prin Legea privind impozitul pe venitul persoanelor fizice (germ. das Einkommensteuergesetz). Articolul 15 alineatul (2) din lege definește conceptul de activitate comercială în sensul prezentat în acest articol. O activitate comercială se desfășoară atunci când:

 • Activitatea se desfășoară independent și pe cont propriu
 • Activitatea se desfășoară constant și pe termen lung (dacă vinzi un lucru o dată pe internet, această activitatea nu intră sub incidența Legii privind impozitul pe venit)
 • Se urmărește obținerea unui profit de pe urma activității prestate
 • Prin prestarea unei activități, participăm activ la economia de piață, de ex. prin vânzarea de bunuri sau oferirea de servicii.

În unele cazuri, activitatea este recunoscută ca fiind comercială și în cazul în care nu au fost îndeplinite cerințele mai sus. Totuși acest lucru este rar.

Unde și cum să înființezi o firmă în Germania? Instrucțiuni pas cu pas!

Pentru a înființa o firmă în Germania (germ. Gewerbe) trebuie să:

 1. Pentru început trebuie să mergi la Biroul Economic (germ. das Gewerbeamt), care se găsește cel mai adesea în cadrul biroului de relații cu cetățeanul (germ. das Bürgeramt) sau în primărie (germ. das Rathaus). Informații exacte poți găsi pe internet, folosind de exemplu Google.

2. Apoi va trebui să completezi formularul corespunzător. Cel mai adesea, funcționarul îți va pune întrebări despre datele personale (nume, prenume, adresă, data nașterii etc.) și activitățile plănuite (tipul activității, cu ce vrei să te ocupi) și  va introduce răspunsurile tale în sistem. După aceasta, vei primi un document tipărit pe care va trebui să îl verifici (sunt toate informațiile corecte?), iar apoi să îl semnezi.

3. La final trebuie să plătești o mică taxă (în jur de 20-30 de euro, în funcție de oraș). Poți face asta pe loc sau prin transfer bancar (funcționarul îți va indica numărul contului Biroului Economic).

În momentul înființării unei firme în Germania trebuie să prezinți un document de identitate valabil, eventual și dovada înregistrării reședinței. Exercitarea unor profesii, în principal meșteșuguri (Handwerk) este condiționată de deținerea unei diplome în domeniu. Lista profesiilor care sunt supuse sau exceptate de la aceste condiții se găsește aici:

Lista profesiilor meșteșugărești din Germania

Ce să fac dacă nu am o diplomă de calificare și mi-am obținut calificările în România?

Dacă deții calificările profesionale potrivite obținute în România, tot ce trebuie să faci este să atașezi un documentul care atestă asta – tradus în germană sau o copie legalizată (copiile documentelor pot fi legalizate în orice instituție publică a orașului la prețuri mici). Aceste reglementări pot fi „ocolite” prin depunerea unui certificat care să ateste șase ani de experiență dobândită într-o anumită profesie. De exemplu, o adeverință de la un loc de muncă de lucru poate servi drept confirmare. Dacă activitatea comercială se referă la una dintre profesiile din lista A (vezi linkul de mai sus), ea poate fi desfășurată și dacă nu ai calificările profesionale adecvate (diplomă de meserie sau experiență relevantă). În acest caz este necesară angajarea unei persoane care deține o astfel de diplomă. Pentru companiile de taxi și din domeniul alimentar, este nevoie de o autorizație suplimentară (mai multe detalii mai jos).

Ce instituții germane trebuie să informez despre înființarea firmei mele?

Unele instituții germane sunt informate automat despre înființarea unei noi firme. Printre acestea se numără Camera de Comerț și Industrie (germ. IHK) și Administrația Financiară. În cazul anumitor profesii este obligatoriu să fii membrul Camerei de Comerț și Industrie sau al unei asociații profesionale, pentru care se plătește o taxă. Aceste instituții îți vor aduce acest lucru la cunoștință printr-o scrisoare. Sunt scutite de la plata contribuțiilor firmele a căror cifră de afaceri nu depășește anual 5200 de euro și firmele care se află în primul sau al doilea an de activitate, dacă veniturile lor anuale nu depășesc 25.000 euro (în cazul asociațiilor profesionale în al doilea an de activitate se plătește jumătate din cotizație). După înființarea firmei, fiscul  îți va trimite un formular ce trebuie completat și trimis înapoi. În unele cazuri vei primi acest formular în momentul înființării firmei. După trimiterea formularului către fisc, vei primi numărul de identificare fiscal pe baza căruia îți vei achita impozitele.

Cum să pregătești documentele fiscale în cazul unui control al Finanzamt?

Conform legilor germane, persoana ce administrează o firmă trebuie să înregistreze toate tranzacțiile astfel încât o persoană terță să poată evalua condiția în care se află firma:

Documentele contabile trebuie să conțină:

 • datele clientului/furnizorului
 • informații despre produs și cota de TVA
 • codul fiscal.

Numerotarea facturilor trebuie să înlesnească identificarea documentelor contabile. Facturile trebuie înregistrate astfel încât orice modificări ulterioare să fie consemnate. Facturile emise incorect și care au fost aprobate trebuie anulate (rectificate prin stornare).

Ce industrii și profesii necesită o autorizație specială în Germania?

În cazul anumitor activități este nevoie de autorizații speciale în Germania. Printre acestea se numără:

 • Plasarea forței de muncă: în conformitate cu Legea germană privind detașarea lucrătorilor, aprobarea Oficiului Național pentru Ocuparea Forței de Muncă este necesar dacă intermediarul trimite lucrători temporari pentru a efectua o muncă remunerată.
 • Comerțul cu amănuntul: desfășurarea unei activități în scopul obținerii profitului în comerțul cu amănuntul de carne tocată, medicamente, animale vertebrate, arme de foc și muniție necesită aprobare.
 • Transportul de mărfuri: în conformitate cu Legea privind transportul de mărfuri, transportul de mărfuri în vehicule a căror greutate totală depășește 3,5 tone necesită acordul Direcției de Permise și Înmatriculări. În cazul transportului de mărfuri în străinătate, dar în interiorul UE și al țărilor aparținând Comunității Economice Europene (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), este nevoie de Licența comunitară (germ. EG-Lizenz). Autorizațiile din industria transportului de mărfuri sunt acordate numai dacă sunt îndeplinite condițiile cerute. Solicitanții trebuie să demonstreze calificări profesionale relevante pentru activitatea desfășurată sau să furnizeze certificate ce atestă promovarea examenelor de specialitate. În plus, probitatea și bonitatea sunt de asemenea verificate.
 • Artizanat (germ. Handwerk): Conform articolului 1 din Legea meșteșugului, este necesară o înscriere în registrul meșterilor pentru a administra un atelier independent ca activitate comercială. Pentru a obține fi înscris în registrul artizanilor, este necesar un examen sau o aprobare specială. Înregistrare în Registrul meșterilor nu este necesară atunci când este vorba de o unitate „industrială”. De exemplu o unitate este industrială dacă are un grad ridicat de automatizare, produce pe stoc, acces la o piață supraregională și un proces de producție în serie.
 • Transportul de persoane: în conformitate cu Legea privind transportul de pasageri, transportul contra-cost al pasagerilor cu ajutorul autovehiculelor ca autobuze sau mașini de pasageri necesită o autorizație. Permisele pentru transportul de pasageri (transport de linie, transport ocazional) sunt acordate de către autoritatea competentă, în funcție de tipul acestor transporturi (de ex. primar sau președintele orașului). Autoritățile care acordă autorizații de transport cu mașini închiriate și taxiuri sunt Serviciile de permise și înmatriculări. Compania sau persoana care se ocupă cu transportul de persoane (taxi, închiriere de mașini) trebuie să ateste calificările în acest scop. Aceasta se poate face prin:

– examen de specialitate în cadrul Camerei de Comerț și Industrie competente (germ. IHK)
– cel puțin 3 ani de activitate dovedită într-o firmă care se ocupă cu transportul rutier de persoane
– examen de calificare într-o meserie care necesită pregătire specială (de ex. transportator rutier) sau educație ulterioară în acest domeniu

La ce costuri să te aștepți atunci când deschizi o afacere în Germania?

În Germania, persoanele care au ca activitate principală administrarea unei firme sunt obligate să plătească asigurare de sănătate începând cu 1 ianuarie 2009. Aceasta poate fi o privată sau de stat. Valoarea asigurării private de sănătate este calculată de compania de asigurări în funcție de starea actuală de sănătate și pachetul ales. În cazul asigurărilor de stat, suma de plată este stabilită aproape în întregime prin lege.

Mai trebuie luată în considerare și cotizația pentru pensie, care e de minim 79,60 euro și maxim 1.054,70 euro pentru pensia de stat. Opțional se poate plăti și asigurarea în caz de șomaj care este în valoare de 17,64 euro în vestul Germaniei și 14,95 euro în estul țării.

Alte cheltuieli care trebuie luate în considerare la înființarea unei firme în Germania sunt costurile de funcționare, publicitatea și asigurările suplimentare, precum asigurarea în caz de incapacitate de muncă sau asigurarea de acoperire a cheltuielilor juridice (Rechtsschutzverischerung).

Înființarea unei firme în Germania – ce formă juridică să alegi?

Când inițiezi o afacere în Germania, trebuie să decizi asupra formei ei juridice. Mai jos sunt prezentate cele mai populare forme juridice și caracteristicile lor.

Îndreprindere individuală (Einzelunternehmer)

Întreprinderea individuală este una dintre cele mai populare forme juridice alese de persoanele care au propria afacere în Germania. Această formă oferă o mare flexibilitate în luarea deciziilor, iar un avantaj suplimentar este faptul că, în majoritatea cazurilor, pentru început este de ajuns să depui, împreună cu declarația de venit, situația bilanțului – excedentul financiar – (pentru profituri mai mici de 50.000 de euro și o cifră de afaceri ce nu depășește 500.000 de euro). Dacă folosești această formă juridică, în relațiile de afaceri trebuie să îți prezinți și numele (numele companiei nu este suficient). La o cifră de afaceri mai mică de 22.000 de euro în anul calendaristic anterior și 50.000 de euro în anul curent poți beneficia de prevederile Legii micilor întreprinzători (Kleinunternehmerregelung). În acest caz nu trebuie să plătești taxa pe valoare adăugată (TVA), dar nici nu o poți deduce. Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să declari acest lucru Administrației Financiare atunci când îți înființezi firma.
Răspundere civilă: averea proprie
Contabilitate: bilanț – excedent financiar
Registrul Comerțului: înregistrarea nu este obligatorie

Comerciant (Kaufmann)

Conform legii, comerciant autorizat este persoana care deține ”o societatea care funcționează pe principii comerciale”. Sunt incluse magazinele, restaurantele etc. Fiind comerciant autorizat pari mai serios în teorie față de potențialii parteneri de afaceri, mai ales că poți folosi numele firmei, nemaifiind nevoie să folosești numele tău.
Răspundere civilă: averea proprie
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrare obligatorie

Profesiile liberale (Freiberufler)

Persoanele cu „profesii liberale” (dacă sunt recunoscute astfel de către Fisc) au parte de aceleași reguli ca Întreprinderea Individuală
Răspundere civilă: averea proprie
Contabilitate: bilanț – excedent financiar
Registrul Comerțului: înregistrarea nu este obligatorie

Societate în nume colectiv (Gesellschaft bürgerlichen Rechts)

Opțiune pentru persoanele cu ”profesii liberale” sau dețin propria afacere și doresc să înființeze o firmă împreună cu un partener de afaceri.
Răspundere civilă: averea proprie (responsabilitate și pentru partener)
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrarea nu este obligatorie

Societate parteneră (Partnerschaftsgesellschaft)

Această formă juridică a fost creată pentru cei cu profesii liberale, dar este utilizată rar.
Răspundere civilă: averea proprie (responsabilitate și pentru partener, dar dacă unul dintre parteneri cauzează un prejudiciu din propria vină, celălalt este scutit de răspundere )
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrare obligatorie

Societatea comercială parteneră (Offene Handelsgesellschaft)

Este o societate parteneră pentru comercianți.
Răspundere civilă: averea proprie
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrare obligatorie

Asocierea de antreprenori cu răspundere limitate (Unternehmergesellschaft)

Această formă se mai numește și „mini SRL” și este relativ nouă. Marele avantaj este posibilitatea de a limita răspunderea civilă. Pentru capitalul inițial este de ajuns 1 euro.

Dezavantajul este răspunderea civilă foarte redusă, ceea ce poate descuraja eventualii parteneri de afaceri.
Răspundere civilă: activele companiei
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrare obligatorie

Societate cu răspundere limitată (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)

Această formă poate fi folosită atât de către cei care își doresc propria afacere cât și de cei cu profesii liberale. Capitalul social inițial este de cel puțin 25.000 de euro.
Răspundere civilă: activele companiei
Contabilitate: în partidă dublă
Registrul Comerțului: înregistrare obligatorie

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...