Erwerbsminderungsrente: Iată cine are dreptul la o pensie de incapacitate de muncă în Germania!

Erwerbsminderungsrente, sau pensia de incapacitate, este menită să ofere sprijin financiar persoanelor care au trecut prin situații dificile în viață, cum ar fi un accident care le-a împiedicat să se întoarcă la locul de muncă anterior sau o boală cronică și care nu au atins încă vârsta legală de pensionare.

Dar ce condiții trebuie îndeplinite pentru a o primi? Care este cuantumul pensiei de invaliditate? Și ce altceva ar trebui să fie luat în considerare? Iată răspunsurile la cele mai importante întrebări despre pensia de invaliditate.

Ce tipuri de pensii de invaliditate există în Germania?

Practic, pentru angajații care sunt asigurați în cadrul sistemului general de pensii, există două tipuri de pensii de invaliditate:

 • Pensia pentru incapacitate totală de muncă este plătită de către asigurarea germană de pensii (Deutsche Rentenversicherung) dacă nu mai puteți lucra deloc din motive de sănătate sau dacă puteți lucra, dar nu mai mult de trei ore pe zi.
 • Pensie de incapacitate parțială de muncă: primiți această prestație dacă nu mai puteți lucra cu normă întreagă din motive de sănătate, dar numai între trei și șase ore pe zi. Persoanelor născute înainte de 2 ianuarie 1961 li se aplică o regulă specială: dacă vă puteți desfășura activitatea curentă sau o activitate comparabilă mai puțin de șase ore pe zi, aveți dreptul la o pensie de invaliditate parțială, chiar dacă puteți desfășura o altă activitate mai mult de șase ore pe zi. Acest lucru nu se aplică grupurilor de vârstă mai tinere.

De asemenea, aveți dreptul la o pensie de incapacitate totală dacă lucrați într-o instituție pentru persoane cu handicap recunoscută de organismele de stat competente.

În acest caz, nu trebuie să îndepliniți nici cerința unei perioade de asigurare de cinci ani (așa-numita perioadă de așteptare) în asigurarea obligatorie de pensie. Dacă ați lucrat fără întrerupere timp de cel puțin 20 de ani într-un astfel de loc de muncă cu handicap, aveți dreptul la o pensie de invaliditate totală.

Până în 2001 a existat așa-numitul EU-Rente, sau Erwerbsunfähigkeitsrente. Totuși, acesta a fost înlocuit cu Erwerbsminderungsrente. Pentru a-l primi, trebuie să îndepliniți criterii diferite față de cele anterioare.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de o pensie de invaliditate în Germania?

Pentru a primi o pensie de invaliditate parțială sau totală, trebuie să îndepliniți anumite criterii.

 • Trebuie să aveți o perioadă de asigurare de min. 5 ani de asigurare (așa-numita perioadă de așteptare) în cadrul sistemului legal de asigurări de pensii. În plus, trebuie să fi plătit contribuțiile obligatorii timp de cel puțin trei ani în ultimii cinci ani înainte de apariția incapacității de muncă.
 • Nu ați atins încă vârsta normală de pensionare.
 • Motivul incapacității dumneavoastră de muncă trebuie să fie boala sau invaliditatea.

Este, de asemenea, o afecțiune în care este imposibil din punct de vedere medical să vă recăpătați capacitatea deplină de muncă.

Asigurarea obligatorie de pensie din Germania va verifica cu atenție dacă este imposibil din punct de vedere medical să vă întoarceți la locul de muncă – presupunând că vă supuneți la reabilitare, tratament sau alte proceduri medicale (a se vedea mai jos).

Este interesant faptul că majoritatea pensiilor de invaliditate acordate în Germania pentru incapacitate de muncă se datorează unor boli psihice, cum ar fi depresia, epuizarea sau dependența.

Cât este o pensie pentru incapacitate de muncă în Germania?

Suma de bani pe care o primiți depinde de numărul de ani în care ați fost acoperit de asigurarea obligatorie de pensie și de numărul de puncte de pensie acumulate în acest timp.

Dacă primiți o pensie de incapacitate parțială, valoarea prestației este la jumătate față de cea a unei pensii de incapacitate totală.

Ce se întâmplă dacă pensia dumneavoastră este foarte mică?

În 2019, pensia medie totală pentru incapacitate de muncă a fost de numai 853 de euro net. Prin urmare, experții vă sfătuiesc să încheiați o asigurare de incapacitate de muncă.

De asemenea, este posibil să aveți dreptul la o asigurare de bază (Grundsicherung). Puteți afla mai multe despre acest lucru la Jobcenter.

Vă rugăm să rețineți, de asemenea, că, la fel ca în cazul pensiei pentru limită de vârstă, va trebui să acceptați deduceri dacă solicitați o pensie de invaliditate profesională înainte de o anumită vârstă. Această limită crește la 65 de ani în 2024.

Pentru a afla care va fi cuantumul prestației de incapacitate, puteți consulta informațiile anuale privind pensia (jährliche Renteninformation). Aceasta vă indică valoarea pensiei de invaliditate pe care o veți primi dacă o solicitați.

Cum pot solicita o pensie de invaliditate profesională?

Trebuie să solicitați o pensie de invaliditate profesională de la Deutsche Rentenversicherung (sistemul german de asigurări de pensii). În acest scop, trebuie să pregătiți următoarele informații:

 • o listă a problemelor dumneavoastră de sănătate
 • numele și adresele medicilor care v-au tratat
 • Toate informațiile despre examinările medicale efectuate de instituțiile publice (de exemplu, casele de asigurări de sănătate sau Oficiul Muncii)
 • informații despre șederile dumneavoastră în spital și reabilitare din ultimii ani
 • o listă cronologică a activităților dumneavoastră profesionale de până acum

În mod ideal, ar trebui să vă documentați în detaliu istoricul medical și să obțineți un certificat de la medicul dumneavoastră. Cu toate acestea, nu trebuie să trimiteți originalele acestor certificate la Deutsche Rentenversicherung, ci doar copii.

Deutsche Rentenversicherung va verifica apoi în detaliu, cu ajutorul experților medicali, dacă aveți dreptul la o pensie de invaliditate totală sau parțială – și pentru cât timp. Acest lucru poate dura câteva luni.

Adesea, DRV nu acordă o pensie de invaliditate pentru totdeauna, ci pentru o perioadă limitată de timp. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care există speranța că vă veți recupera în scurt timp și că vă veți putea întoarce la locul de muncă.

Este important de reținut că nu veți primi o pensie de invaliditate decât în a șaptea lună după ce nu mai puteți lucra. Înainte ca acest lucru să se întâmple, veți primi o indemnizație de boală de la angajatorul dumneavoastră. Cu toate acestea, ar trebui să depuneți cererea cât mai curând posibil, deoarece procesarea acesteia poate dura mult timp. Dacă nu mai primiți indemnizație de boală, vă puteți adresa biroului de ocupare a forței de muncă (Arbeitsagentur) – este posibil să aveți dreptul la indemnizație de șomaj.

Ce trebuie să fac dacă cererea mea de pensie de invaliditate este respinsă?

Sistemul de asigurare a pensiilor respinge multe cereri de indemnizație de incapacitate de muncă. În cazul în care primiți un refuz, aveți posibilitatea de a face recurs. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să trimiteți apelul prin scrisoare recomandată. Cu toate acestea, aveți la dispoziție doar o lună pentru a face acest lucru. Trebuie să anexați documente importante care să arate de ce nu mai sunteți pe deplin capabil să lucrați. Consilierii de pensii, organizațiile sociale sau sindicatele vă pot ajuta în acest sens.

În cazul în care DRV respinge apelul dumneavoastră, aveți în continuare posibilitatea de a contesta această decizie la instanța de protecție socială. Cu toate acestea, merită să consultați un avocat specializat în dreptul asistenței sociale, iar acest lucru poate fi costisitor.

Beneficiarii unei pensii pot câștiga bani în plus?

Da, este posibil. Cu toate acestea, suma pe care o puteți câștiga depinde de tipul de prestație de incapacitate pe care o primiți.

 • Pensie pentru incapacitate totală de muncă: În acest caz, puteți câștiga până la 6 300 de euro în plus pe an. În cazul în care câștigați mai mult decât această sumă, 40 la sută din ceea ce câștigați peste această sumă va fi dedus din pensia dumneavoastră.
 • Pensie de invaliditate parțială: În acest caz, limita veniturilor suplimentare este stabilită individual. Aceasta se bazează pe cele mai mari venituri pe care le-ați obținut în ultimii 15 ani înainte de a primi o pensie de incapacitate parțială. Această limită este de cel puțin 15 479,10 euro, iar 40% din ceea ce câștigați peste această sumă este dedus din pensia dumneavoastră. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă uitați în extrasul de cont sau să întrebați instituția de asigurare a pensiei cât puteți câștiga în cadrul unui loc de muncă suplimentar.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...